Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoislääkäri: Antibiootin hyödyt äkillisen korvatulehduksen hoidossa ovat kiistattomat

Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Terho Heikkisen mukaan antibiootin käyttöä suositellaan nykyään lasten oikein diagnosoitujen äkillisten välikorvatulehdusten hoidossa, mutta muulloin ei.

Kotimaa
 
Marja Airio
Oikean korvatulehdusdiagnoosin tekeminen ei ole aina lääkäreillekään helppoa.
Oikean korvatulehdusdiagnoosin tekeminen ei ole aina lääkäreillekään helppoa. Kuva: Marja Airio

Määrätäänkö lapsille liian helposti antibiootteja, Laura Voipio kysyi mielipidekirjoituksessaan (HS 26.7.). Kysymys hänelle heräsi, kun perheen kaksi lasta saivat korvatulehduksen kesken lomakauden.

Voipio kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan, että Käypä hoito -suosituksen mukaan antibioottia käytettäisiin, koska osa lapsista todennäköisesti hyötyy siitä ja se saattaa nopeuttaa korvaoireiden häviämistä.

Käypä hoito -suositusta on vuosien varrella muutettu uusien tutkimustulosten perusteella, ja nykytiedon valossa antibioottien merkitys lasten korvatulehdusten hoidossa on vahvistunut.

”Suositus on tällä hetkellä se, että jos lapsella on oikein diagnosoitu äkillinen välikorvatulehdus, niin silloin antibiootti pääsääntöisesti määrätään. Näyttö antibiootin tehosta tällaisissa tapauksissa on niin vahva. Muissa tapauksissa suositus on, ettei antibioottia määrättäisi”, lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Terho Heikkinen Turun yliopistosta sanoo.

Ongelmaton hoitosuositus ei ole kuitenkaan senkään vuoksi, että korvatulehduksen ja sen vaiheen diagnosointi ei ole Heikkisen mukaan helppoa.

”Jos vastaanotolle tulee vaikka kaksivuotias Mirkku ja kaksivuotias Markku, joilla on äkillinen välikorvatulehdus, niin ei ole sellaista kristallipalloa, josta näkisi, paraneeko jommankumman korvatulehdus nopeasti itsestään vai osoittautuuko se ilman antibioottia hankalaksi ja pitkäkestoiseksi.”

Lääkäri määräsi Voipion lapsille antibioottikuurit, ja he paranivat muutamassa päivässä. Myöhemmin selvisi, että lapsille tulehduksen aiheuttanut bakteeri oli ollut määrätylle antibiootille vastustuskykyinen. Lapset olivat toisin sanoen parantuneet muutamassa päivässä itsestään, ilman antibiootin apua.

Heikkinen ei kutsuisi ihmeparantumiseksi sitä, että lapset parantuivat antibiootille vastustuskykyisestä bakteerista huolimatta.

”Se, että taudinaiheuttaja on vastustuskykyinen jollekin antibiootille, ei tarkoita sitä, että se olisi automaattisesti jotenkin ärhäkämpi. Tässä luonto on parantanut tulehdukset antibiootista huolimatta. Kuten mielipidekirjoituksessakin todetaan, 70-80 prosenttia välikorvatulehduksista parantuu muutaman viikon sisällä itsestään ongelmitta. Se on ihan totta.”

Mielipidekirjoituksessa Voipio kirjoitti korvalääkärin myös pelotelleen heitä vakavilla komplikaatioilla, mikäli lasten antibioottikuuria ei aloiteta.

Heikkisen mukaan komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia.

”Joskus jollakin tulehdus etenee korvalokerostoon ja voi aiheuttaa kartiolisäkkeen tulehduksen, joka vaatiikin sitten yleensä hoitoa suonensisäisellä antibiootilla ja jopa leikkauksen. Mahdollista se siis on, mutta ne tapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia, ja tällaiselle pelottelulinjalle en itse lähtisi. Tästä tapauksesta pitäisi ensin puhua lääkärin kanssa, että mitä on lopulta oikeasti sanottu, että voisin sitä kommentoida enempää.”

Lääkärit ympäri maailmaa kyllä Heikkisen mukaan tiedostavat sen, että vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa, mitä enemmän antibiootteja käytetään. Siitä huolimatta esimerkiksi USA:ssa, missä jo kertaalleen suositeltiin pidättäytymistä antibioottien käytöstä lasten korvatulehdusten hoidossa, antibioottihoito on otettu suosituksissa uudelleen vahvasti esille.

”Syy on se, että uusien, korkealaatuisten tutkimusten perusteella antibioottien teho plasebo- eli lumelääkkeeseen verrattuna äkillisen, vahvaoireisen korvatulehduksen hoidossa on niin selvä. Jos lapsen oireet eivät ole voimakkaita eikä hän tunnu tulehduksesta kärsivän, niin kyllä luonto hoitaa ilman antibioottiakin”, Heikkinen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat