Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Orpo jätti ensimmäisen EU-kokouksensa väliin lomansa vuoksi

Entinen ulkoministeri Tuomioja sanoo, ettei virkamiesedustus kokouksissa riitä.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa
Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Heikki Saukkomaa

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) poisjäänti ensimmäisestä EU-kokouksesta heinäkuun alussa oudoksuttaa oppositiota.

Kokouksessa Orpoa sijaistivat Suomen EU-suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve ja alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo.

Kokous oli ensimmäinen, jossa Orpo olisi voinut esittäytyä uusille kollegoilleen Euroopassa.

Kokous järjestettiin välittömästi Britannian EU-eroäänestyksen jälkeen. Myös huoli Italiaa uhkaavasta pankkikriisistä ravistelee jälleen euroaluetta.

Orpon esikunnasta kerrotaan, että syy poissaoloon oli kesäloma.

Orpo oli selvittänyt ennalta, tehdäänkö kokouksessa päätöksiä, jotka vaatisivat hänen läsnäoloaan. Orpo osallistui heti Brexitin jälkeen järjestettyyn Euroopan konservatiivipuolueiden (EPP) kokoukseen Brysselissä kesäkuun lopulla.

Alivaltiosihteeri Saarenheimon mukaan kokouksen asiat käytiin Orpon kanssa huolellisesti ennen kokousta läpi. Saarenheimo painottaa, että Orpo nimenomaan itse halusi selvittää, aiheutuuko ongelmia, jos hän jää kokouksesta pois.

”Kyllä hyvin tarkkaan ennen kokousta arvioitiin, onko ministerin läsnäolo kokouksessa tarpeen. Totesimme, että kaikki kokouksessa käsiteltävät asiat olivat niin riidattomia, että ministeri voi ottaa loman, jota hän ei ole pitkän aikaan eri syistä pystynyt pitämään.”

”Kokous käsitteli Espanjan ja Portugalin alijäämämenettelyä. Päätöksistä ei ollut merkittävää erimielisyyttä eikä Suomen poliittiselle vaikuttamiselle siten ollut tarvetta”, Saarenheimo sanoo.

Saarenheimon mukaan kokouksen tärkein anti olisi ollut esittäytyminen kollegoille.

”Todettiin, että esittäytyminen jää syyskuun alkuun Slovakiaan. Euroopassahan lomakuukausi on elokuu. Meillä taas valtiovarainministeri on tuolloin kiireinen budjettivalmisteluissa.”

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) ihmetteli (HS 26. 7.) Orpon ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) poisjääntiä EU-kokouksista. Myös entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd) mukaan ministerien pitäisi osallistua tärkeisiin kokouksiin.

”Molemmat kokoukset olivat aiheiltaan sellaisia, että poliittiselta tasolta olisi pitänyt olla edustus. Poissaolo pannaan merkille, eikä virkamiehelle aina edes puheenvuoroa anneta”, Tuomioja sanoo.

Oikaisu 27.7. kello 9.39: Uutisen otsikossa kerrottiin virheellisesti Orpon olevan sisäministeri. Hän on valtiovarainministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat