Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebookissa leviää härski Ray-Ban-huijaus – ”Selvää, että pyritään keräämään luottokorttitietoja”

Facebookissa leviävissä kuvissa Ray-Ban-aurinkolasien mainostetaan olevan jopa 90 prosentin alennuksessa.

Kotimaa
 
Kuvakaappaus Facebook-sivulla olevasta Ray-Ban-mainoksesta.
Kuvakaappaus Facebook-sivulla olevasta Ray-Ban-mainoksesta.

Myös suomalaisten Facebook-käyttäjien tileillä on levinnyt viime päivinä härski huijaus, jossa ihmisiä houkutellaan ostamaan Ray-Ban-aurinkolaseja.

Facebookissa leviävissä kuvissa Ray-Ban-aurinkolasien mainostetaan olevan jopa 90 prosentin alennuksessa. Mainoskuvaan on merkitty tavallisesti muutamia Facebook-kavereita, minkä vuoksi se näkyy käyttäjien profiilisivuilla ja ystävien uutisvirrassa.

Kuvan yhteydessä on osoite jollekin niistä kymmenistä huijaussivustoista, joilla Ray-Baneja kaupitellaan.

Jos aurinkolaseista päätyy maksamaan, on suuri riski, ettei ostaja saa menettämäänsä rahaa saa takaisin. Aurinkolaseja tuskin tulee postissa perille, ja myös luottokorttitiedot ovat vaarassa.

”On selvää, että käyttäjiltä pyritään keräämään luottokorttitietoja”, Viestintäviraston erityisasiantuntija Jussi Eronen sanoo.

”Meille on raportoitu tällä viikolla joitakin vastaavia sivustoja, joilla myydään muun muassa kelloja, laukkuja ja kenkiä suurilla alennuksissa. Luottokorttitietonsa syöttämällä ei ole ainakaan mitään tuotetta sieltä saanut.”

Eronen muistuttaa, ettei kuvan leviäminen Facebook-tileillä vielä tarkoita, että käyttäjä olisi vaarassa.

”Pelkästään se, että Facebookissa tägätään johonkin kuvaan, ei tarkoita, että tili olisi hakkeroitu. Se ei aiheuta muita toimenpiteitä kuin sen, että voisi katsoa asetuksia: onko tämä sitä, mitä haluaa, vai voisiko asetuksia kiristää sillä tavalla, että omalle sivustolle tulee vain sellaisia asioita, mitä sinne haluaa?”

Omalla aikajanalla julkaisemista voidaan erikseen säädellä asetuksista Aikajana ja merkitseminen -osiossa. Siellä on esimerkiksi kohta: ”Haluatko tarkistaa julkaisut, joihin kaverit ovat merkinneet sinut, ennen kuin ne näkyvät aikajanallasi?”

Kun siihen valitsee ”Käytössä”, käyttäjä saa aina ilmoituksen, jos muut haluavat merkitä tämän. Julkaisu tai tägäys ei näy aikajanalla ennen kuin käyttäjä on itse hyväksynyt sen.

”Käyttäjiä voisi rohkaista siihen, että asetuksia kannattaa tarkastella ja valita niistä sellaiset, mitkä itselle sopivat”, Eronen korostaa.

Erosen mukaan huoleen on kuitenkin aihetta vasta silloin, jos oma tili näyttää kirjautuneen sisään erikoisina aikoina tai erikoisista paikoista.

”Sitten voisi olla aika miettiä, mistä tämä johtuu: onko salasana päätynyt vääriin käsiin vai olisiko tietokoneella haittaohjelma?”

Facebook-huijaukset eivät ole sinänsä harvinaisia. Niistä on useita variaatioita: Osassa kerätään käyttäjästä tietoa, minkä jälkeen häntä pommitetaan mainossähköpostilla. Osassa taas käytetään yrityksen logoa huijausarvontaan.

”On sellaisia, että ’osallistu arvontaan ja voita televisio eurolla’. Euro veloitetaan luottokortilla, ja pienellä präntillä sanotaan, että tämä on kuukausitilaus. Samalla sitoudut tilaamaan tietyn tuotteen 50 eurolla kuukaudessa”, Eronen kertoo.

Samankaltainen Ray-Ban-huijaus levisi Suomessa myös vuonna 2014. Huijauksia on tehty myös esimerkiksi Applen ja suomalaisten kauppaketjujen nimissä.

”Ray-Ban on tunnettu merkki. En näe siinä mitään muuta erikoista. Näyttäisi kuitenkin siltä, että oikeudenhaltijoiden pitäisi hyvin tarkasti seurata, mitä Facebookissa tapahtuu ja vaatia huijaustilien poistoa. Se tuntuisi nykytilanteessa valitettavasti jäävän oikeudenhaltijoiden velvollisuudeksi”, Eronen sanoo.

Ray-Ban on reagoinut huijauksiin ainakin vastaamalla virallisella Facebook-tilillään useisiin viesteihin, joissa on kysytty, ovatko tarjoukset petosyrityksiä.

Ray-Ban-huijauksia on kohdistettu Suomen lisäksi lukuisiin muihin maihin.

Yleensä huijauksissa on käytetty englannin kieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat