Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa ja Lieksassa kokeillaan uutta karttapalvelua, jonka avulla voi etsiä mustikoita

Marjapaikka-karttapalvelu on koekäytössä Espoossa ja Lieksassa. Se kertoo, missä on mustikoiden kannalta sopivaa metsää mutta ei tiedä, onko siellä marjoja.

Kotimaa
 
Laura Mendelin / HS
Jos mustikoita ei löydy, mahdollisia syitä on monta: kukinta ei onnistunut, pölyttäjä ei kerinnyt paikalle, kuivuus pudotti raakileet, tai joku poimi jo marjat.
Jos mustikoita ei löydy, mahdollisia syitä on monta: kukinta ei onnistunut, pölyttäjä ei kerinnyt paikalle, kuivuus pudotti raakileet, tai joku poimi jo marjat. Kuva: Laura Mendelin / HS

Mustikoita on tänä kesänä keskimääräistä enemmän, ja täältä niitä voisi löytyä: Punjonsuon kaakkoiskulmalta, Orajärven lounaisnurkasta – ei tosin ihan rannasta, Velskolan Pitkäjärven ja Kattilajärven väliseltä kannakselta, Haukkalammen eteläpuolelta.

Tai niin ainakin näyttää Luonnonvarakeskuksen marjapaikka-kartta, joka on koekäytössä kahdessa paikassa Suomea: Ruunaan retkeilyalueella Lieksassa ja Nuuksion kansallispuistossa Espoossa.

Yllä luetellut paikat ovat Nuuksion kansallispuistossa. Niiden kohdalla on marjakartassa tummempi mustikansininen laikku tai useita laikkuja.

Värin voimakkuus kertoo, onko mustikoita vähän, kohtalaisesti vai paljon. Siis puuston perusteella, korostaa erikoistutkija Mikko Kurttila Luonnonvarakeskuksesta:

”Kartta ei takaa, että marjoja on”, hän sanoo.

”Malli tietää, missä on mustikkatyypin kasvupaikka, mutta ei sitä, onko paikalla oikeasti marjoja. ”

Noissa paikoissa on tummat laikut, mutta marjatilanteen näkee vain menemällä paikan päälle. Jos marjoja ei löydy, mahdollisia syitä on monta: kukinta ei onnistunut, pölyttäjä ei kerinnyt paikalle, kuivuus pudotti raakileet. Tai joku poimi jo marjat.

Alkujaan oli ajatus, että palvelu laajenisi koko maahan. Se herätti kiinnostusta etenkin nuorten kaupunkilaisten joukossa. Yksityiset metsänomistajat taas eivät ole olleet innostuneita ajatuksesta, että palvelu laajenee heidän mailleen ilman lupaa.

Luonnonvarakeskus kerää nyt kokemuksia palvelusta. Nuuksion ja Ruunaan alueilla kerrotaan marjakartasta opastuskeskuksissa ja keskeisillä paikoilla ja pyydetään palautetta.

”Katsomme tulokset ja teemme sitten päätökset jatkosta”, Kurttila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat