Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo yksi savuke päivässä voi lisätä merkittävästi aivoverenvuodon riskiä – etenkin naisilla

Vähäinenkin tupakointi lisää merkittävästi vakavinta tunnettua aivoverenvuodon häiriötä, johon menehtyy Suomessa lähes puolet sairastuneista.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Naisten tupakointi on vähentynyt 1990-luvulta noin 20 prosenttia. Nyt naisista noin 14 prosenttia tupakoi.
Naisten tupakointi on vähentynyt 1990-luvulta noin 20 prosenttia. Nyt naisista noin 14 prosenttia tupakoi. Kuva: Sami Kilpiö

Vähäinenkin tupakointi lisää merkittävästi aivoverenvuodon riskiä etenkin naisilla, kertoo uusi suomalaistutkimus.

Tupakointi lisää riskiä saada vakavin tunnettu aivoverenkierron häiriö SAV eli aneurysmaattinen subaraknoidaalivuoto. SAV on yleisempi naisilla kuin miehillä. Uudesta tutkimuksesta selviää, että kohonnut riski saada SAV ei liity sukupuoleen sinänsä, vaan nimenomaan tupakointiin.

SAV:n saaneista lähes puolet kuolee. Lisäksi monille selvinneistä jää pysyviä neurologisia tai psykologisia oireita.

Suomessa tautiin sairastuu vuosittain 300–400 henkilöä. Heistä yli puolet on työikäisiä.

Jo 1–10 savuketta päivässä lisää SAV:n riskiä miehillä kaksinkertaiseksi ja naisilla kolminkertaiseksi tupakoimattomaan verrattuna.

Enemmän kuin askin päivässä polttavan miehen riski on kolminkertainen ja naisen yli kahdeksankertainen.

SAV iskee yleensä nopeasti, ja sen ensioireita ovat voimakas päänsärky ja esimerkiksi valoherkkyys.

Yhdysvaltalaisessa Stroke-tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen ensimmäisen kirjoittajan, lääkäri Joni Lindbohmin mukaan tupakointi on tärkein SAV:n riskitekijä molemmilla sukupuolilla.

”SAV:n kohdalla tupakka on päätekijä, joka hajottaa aivojen verisuonia. Tupakoinnin lopettaminen voi kuitenkin vähentää aivoverenvuodon riskin lähes yhtä pieneksi kuin ei koskaan tupakoineilla”, hän kertoo.

Vaikka olisi tupakoinut vuosia, tupakoinnin vähentäminen vaikuttaa nopeasti siihen, että aivojen versisuonia korjaavat prosessit pääsevät toimimaan kunnolla. Myös muut terveelliset elämäntavat vaikuttavat aivojen verisuonien kuntoon.

Tupakoinnin väheneminen on pienentänyt Suomessa SAV-tapausten määrää. Vielä 1990-luvun lopussa sairastuneita oli vuosittain yli 500, mutta viime vuosina potilaiden määrä on ollut alle 400.

Naisten tupakointi on vähentynyt 1990-luvulta noin 20 prosenttia ja miesten yli 30 prosenttia. Nyt naisista noin 14 prosenttia tupakoi ja miehistä noin 17 prosenttia. 70-luvulla jopa 45 prosenttia miehistä tupakoi.

Syytä, miksi naiset ovat miehiä alttiimpia tupakoinnin haitoille, ei tiedetä. Yksi teoria on, että tupakka laskee estrogeenitasoja, mikä haurastuttaa verisuonten seinämiä.

Estrogeeniteoriaa tukee, että 55 ikävuoden jälkeen SAV on naisilla yleisempi kuin miehillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat