Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutos alkuvuoteen verrattuna valtava: Vain joka kymmenes irakilainen saa turvapaikan Suomesta

Viime vuoden hakemusten suma saadaan purettua syksyn aikana, Migri uskoo.

Kotimaa
 
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Mitä tapahtuu turvapaikkapuhuttelussa?
Maahanmuuttovirasto järjesti simuloidun turvapaikkapuhuttelun. Puhuttelijan mukaan kuuleminen sujui hyvin todenmukaisesti, lukuun ottamatta tulkkauksen puutetta.

Tiukka linja irakilaisten turvapaikkapäätöksissä on pitänyt tänä kesänä. Myönteisen turvapaikkapäätöksen saa vain noin kymmenen prosenttia hakijoista.

Irakilaisilla, suurimmalla turvapaikanhakijaryhmällä, on tänä kesänä ollut merkittävästi suurempi mahdollisuus saada kielteinen päätös kuin vielä vuoden alkupuoliskolla. Kesäkuussa jo 77 prosenttia päätöksistä oli kielteisiä, kertoi Maahanmuuttovirasto (Migri) heinäkuun alussa.

”Siinä ei ole tapahtunut muutoksia”, sanoo nyt tulosalueen johtaja Antti Lehtinen Migristä.

Muutos on valtava verrattuna vuoden viiteen ensimmäiseen kuukauteen, jolloin irakilaiset saivat kielteisen päätöksen runsaassa neljänneksessä tapauksissa ja myönteisen vajaassa neljänneksessä.

Näiden lisäksi osa hakemuksista on rauennut tai jätetty tutkimatta.

Perusteena kielteiselle päätökselle on Migrin mukaan usein se, että henkilö on kotoisin alueelta, jolla oleskelusta ei aiheudu erittäin vakavaa henkilökohtaista vaaraa tai se, että henkilöllä on mahdollisuus muuttaa kotimaansa sisällä turvallisempaan paikkaan.

Moni ei tyydy ratkaisuun, vaan vie sen hallinto-oikeuteen.

”Kielteisestä päätöksestä pääsääntöisesti valitetaan, se on ihan normaalia toimintaa”, Lehtinen sanoo.

”Ratkaisut ovat pääsääntöisesti pysyneet hallinto-oikeudessa. Sekin on varmaa, että päätöskäytännöistä ollaan yhteydessä sinne kotimaahan ja tieto sinne välittyy.”

Kielteisten päätösten määrä alkoi kasvaa toukokuisen lakimuutoksen jälkeen. Ulkomaalaislaista poistui tuolloin humanitaarinen suojelu ja Maahanmuuttovirasto teki uuden, tiukemman Irak-päätöslinjauksen maan turvallisuudesta.

Migrin tavoiteaikataulu nyt on, että viime vuonna tulleet runsaat 32 000 hakemusta on käsitelty syksyn kuluessa. Päätöstä odottaa vielä runsaat 16 000 hakijaa.

”Me olemme tehneet noin 800 päätöstä viikossa, ja kun hakijamäärät ovat kesällä pysyneet alhaisina, alle sadassa pääsääntöisesti per viikko, niin siinä se jono aika nopeasti pienenee”, Lehtinen sanoo.

”Nyt näyttää siltä, että menee syksyyn, jotta saadaan purettua viime vuoden jono. Tämä riippuu tietenkin siitä, pysyvätkö hakijamäärät näin alhaisina. Ei ole tällä hetkellä viitteitä siitä, että määrät alkaisivat taas nousta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat