Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaismies kertoi olevansa Isisin piinaama, ei saanut turvapaikkaa – Maahanmuuttovirasto ei kiistä somessa levinneen tekstin aitoutta

Tekstin mukaan miehen talo ja työpaikka olisi räjäytetty Irakissa. Tekstin perusteella miestä olisi myös kiristetty ja uhkailtu.

Kotimaa
 
Ahmed Saad / Reuters
Nainen käveli autopommilla tehdyn itsemurhaiskun tuhoaman rakennuksen ohi Bagdadissa heinäkuun alussa.
Nainen käveli autopommilla tehdyn itsemurhaiskun tuhoaman rakennuksen ohi Bagdadissa heinäkuun alussa. Kuva: Ahmed Saad / Reuters

Maahanmuuttovirasto ei kiistä sosiaalisessa mediassa leviävän irakilaismiehen turvapaikkapäätöksen aitoutta. Keskiviikkona Facebook- ja Twitter-yhteisöpalveluissa on levinnyt teksti, jonka väitetään olevan Maahanmuuttoviraston irakilaismiehelle antama kielteinen turvapaikkapäätös.

”Emme voi vahvistaa sen aitoutta, koska meillä ei ole diaarinumeroa eikä nimiä tai muita henkilötietoja. Meillä ei kuitenkaan ole mitään syytä epäillä, etteikö se olisi aito”, sanoo Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kristiina Markkanen.

Tekstin mukaan irakilaismies olisi hakenut Suomesta turvapaikkaa, koska terroristijärjestö Isis on uhannut tappaa hänet. Ääriliike on myös räjäyttänyt hänen talonsa ja työpaikkansa. Tekstin mukaan mies olisi esittänyt valokuvia todisteeksi tapahtuneesta.

”Maahanmuuttovirasto hyväksyy kertomasi Isisin tappouhkaukset sekä työpaikkasi ja talosi räjäytykset tosiseikkoina”, Maahanmuuttovirasto olisi linjannut tekstin mukaan.

Viraston mielestä talon räjäyttäminen ei kuitenkaan olisi mieheen kohdistuvaa vainoa, vaan ”luonteeltaan omaisuuteen kohdistuva teko”.

Terroristijärjestö Isis olisi tekstin perusteella vaatinut mieheltä rahaa, kun hän on ollut Irakissa. Mies olisi myös ollut mielivaltaisesti pidätettynä ja häntä olisi myös kidutettu. Lisäksi miestä olisi uhkailtu.

Tekstin mukaan Maahanmuuttovirasto olisi todennut miehelle, että ”kaikki laissa säädetyt edellytykset turvapaikan myöntämiselle täyttyvät kohdallasi”. Siitä huolimatta virasto olisi kuitenkin päättänyt samalla asiakirjalla, ettei mies saakaan turvapaikkaa eikä oleskelulupaa, vaan hänen pitää palata kotimaahansa Irakiin.

Markkanen ei voi kommentoida päätökseksi väitetyn tekstin sisältöä.

Hänen mukaansa Maahanmuuttovirasto tekee nyt noin 800 turvapaikkapäätöstä viikossa.

”Nämä päätökset ovat salassapidettäviä”, hän sanoo.

Päätökseksi väitetty teksti on päivätty 12. heinäkuuta.

Tekstin levittämisen aloitti Espoon kaupunginkirjaston aluejohtaja Sunniva Drake. Hänen mukaansa teksti on aito turvapaikkapäätös.

”Se on valitettavasti aito. Minulla on siitä myös alkuperäinen kappale, jossa on nimet ja kaikki.”

Drake kertoo saaneensa päätöksen kohteena olevalta irakilaismieheltä luvan tekstin levittämiseen. Hän on tutustunut mieheen työssään kirjastotoimessa.

”Sain dokumentin vapaaseen käyttöön, mutta en halua tuoda ihmistä esiin yksittäisenä henkilönä, vaan ajattelin, että tämä on esimerkki siitä, kuinka tällaiset päätökset tehdään”, hän sanoo.

Tekstin perusteella Maahanmuuttovirasto olisi linjannut miestä koskevassa päätöksessään, etteivät ”uhkailujen ja väkivallantekojen syyt ole olleet henkilökohtaisia, vaan niiden tarkoituksena on ollut ylläpitää yleistä pelotevaikutusta Isis-järjestöä kohtaan”.

Teksti väittää Maahanmuuttoviraston myös todenneen, ettei mies olisi Irakiin palatessaan armeijan vainoama tai uhkaama. Virasto ei myöskään usko, että mies voisi ”henkilökohtaisten syiden vuoksi tulla tapetuksi” entisessä kotikaupungissaan Mosulissa.

Tekstin mukaan Maahanmuuttovirasto olisi katsonut, että mies voisi asettua Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin, vaikka ei voisikaan palata kotiseudulleen.

”Bagdadin tilanne on vakaantunut merkittävästi vuosien 2006–2008 sisällissotavaiheen jälkeen”, teksti väittää viraston todenneen.

Maahanmuuttoviraston väitetään myös kuvailleen, että ”seitsemän miljoonan asukkaan suurkaupunki elää väkivaltaisuuksista huolimatta niin normaalia arkea kuin mahdollista”. Sunnimuslimina mies ei siis olisi välittömässä vaarassa Bagdadissa.

”Bagdadissa asuu paljon sunniarabeja ja kaupungissa on alueita, joilla sunniarabit voivat elää pääosin ilman oikeudenloukkauksien vaaraa. Olet nuori, työkykyinen ja perheetön mies, ja sunnalaisena arabina kuulut edellä mainituissa kaupunginosissa valtaväestöön”, virasto olisi linjannut miehelle tekstin mukaan.

Heinäkuun alussa Bagdadissa tapahtuneessa pommi-iskussa kuoli yli 200 ihmistä. YK on myös varoittanut väkivaltaisuuksien yltymisestä Irakissa shiia- ja sunnimuslimien välillä.

Maahanmuuttovirastolla on ollut tänä kesänä tiukka linja irakilaisia koskevissa turvapaikkapäätöksissä. Myönteisen päätöksen saa vain noin kymmenen prosenttia hakijoista.

Kielteisten päätösten määrä kääntyi kasvuun toukokuisen lakimuutoksen seurauksena. Tuolloin ulkomaalaislaista poistui humanitaarinen suojelu. Maahanmuuttovirasto teki myös aiempaa tiukemman linjauksen Irakin turvallisuudesta.

Tekstin jakanut Sunniva Drake arvostelee nykyistä käytäntöä.

”Monet ihmiset voidaan tuomita kuolemaan sen vuoksi. Kansanedustajat ovat tehneet päätöksen, vaikka eivät tiedä, mitä se tarkoittaa. Ihmiset joutuvat nyt palaamaan olosuhteisiin, joista he eivät tiedä. He eivät tiedä, tapetaanko heidät”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat