Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata Swan-purjevenettä kisaa Turussa – HSTV:n video näyttää luksusveneen harjoituspurjehduksen

Suomalaisvalmisteiset luksuspurjeveneet kokoontuvat viikonloppuna Turussa.

Kotimaa
 
Miljoonaluokan Swan-purjevene kestää enemmän kuin miehistö
Miljoonaluokan Swan-purjevene kestää enemmän kuin miehistö
Suomalaisen Nautorin rakentamat Swan-luksuspurjeveneet kokoontuvat viikonloppuna Turussa. Paikalla on yli sata venettä eri puolilta maailmaa. Turun Pursiseuran kommodori Samuli Salanterä kertoo, mikä miljoonaluokan purjeveneissä on niin erikoista. Hänen Swaninsa valmistusvuosi on 1988. Toimittaja, kuvaus ja editointi: Toni Lehtinen.
Fakta

Luksusveneet saivat nimensä Suomen joutsenesta

 Schaumanin paperisäkkien myyntipäällikkö Pekka Koskenkylä perusti Nautorin vuonna 1966 Pietarsaareen. Yrityksen ideana oli valmistaa maailman parhaat purjeveneet sarjatuotantona.

 Yrityksen veistämö tuhoutui tulipalossa vuonna 1969. Paperiyhtiö Schauman osti yrityksen vuonna 1970.

 Yhtiö myytiin Leonardo Ferragamolle vuonna 1998.

 Swan Regattaan on ilmoittautunut Swaneja Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Saksasta, Belgiasta, Hollannista, Iso-Britanniasta ja Sveitsistä.

Turku

Samuli Salanterä on lähdössä miehistönsä kanssa harjoituspurjehdukselle Swan-purjevenellään. Yhdeksän hengen miehistö kisaa viikonloppuna Turussa Swan Regatassa. Paikalla on yli sata pietarsaarelaisen Nautorin valmistamaa luksuspurjevenettä eri puolilta maailmaa.

Turun Pursiseuran kommodori Salanterä yritti saada ensimmäistä Swan Regattaa Suomeen jo 1990-luvulla.

”Kun UPM-Kymmene myi Nautorin Leonardo Ferragamolle vuonna 1998, hän kysyi ideoita Swanien tulevaisuudesta. Ehdotin, että Suomessa järjestettäisiin virallinen Swan Regatta, vastaavanlainen kuin Sardiniassa järjestetään. Siitä ei silloin innostuttu”, Salanterä kertoo.

Regatta kuitenkin onnistui vuonna 2006, Nautorin 40-vuotisjuhlavuonna. Silloin Turussa oli 78 Swan-venettä. Tapahtuma houkutteli Aurajokivarteen yli 50 000 ihmistä.

Tänä viikonloppuna määrä ylittynee, sillä nyt Nautorin 50-vuotisjuhlan kunniaksi paikalle saapuu yli 100 Swan-alusta. Osa venekunnista tulee vain nauttimaan tunnelmasta, mutta suurin osa aikoo kilpailla tosissaan kaksipäiväisessä kilpailussa.

”Mukana on sekä avomeripurjehduksen mm-mitalisteja että perhepurjehtijoita. Meidän miehistömme sijoittuu siihen välille, eli tavoitteenamme on voittaa vähintään kolme muuta vastaavaa Swania”, Salanterä kertoo.

Salanterän Swanin miehistöön kuuluu hänen Sanna -vaimonsa ja Santeri -pojansa lisäksi avomeripurjehduskisoissa palkintoja niittäneitä purjehtijoita. Harjoituspurjehdus tulee kuitenkin tarpeeseen, sillä miehistö ei ole ehtinyt harjoitella yhdessä.

”Tärkeintä on yhteisymmärrys. Minä en voi oikein huutaa ohjeita ääneen, sillä silloin muut venekunnan kuulevat ne”, Salanterä sanoo.

Yleisölle Regatta näyttäytyy Aurajoki-rannassa, jossa veneet ovat perjantaina ja lauantaina kisapurjehdusten jälkeen. Itse kisapurjehduksia voi katsoa Ruissalossa Kuuvan kärjessä.

Sunnuntaina veneet purjehtivat paraatissa yhden aikaan iltapäivällä. Paraatin näkee Kuuvan lisäksi myös Kansanpuistosta sekä Turun Pursiseuran rannasta.

Nautor on valmistanut vuosikymmenten varrella pari tuhatta Swan-venettä. Näistä vain muutama kymmenen jäi alunperin Suomeen.

”Veneiden hinta on niin kova, että veneet on myyty ulkomaille kuten Välimerelle. Viime vuosina suomalaiset ovat ostaneet niitä takaisin Suomeen”, Salanterä kertoo.

Halvin uusi Swan maksaa varustelusta riippuen reilut miljoona euroa. Kalleimmasta saa maksaa 20-kertaisen hinnan.

Käytettyjen Swanien hinnat ovat laskeneet kehnon taloustilanteen takia.

”Nyt käytetyn Swanin voi löytää jopa sadallatuhannella eurolla”, Salanterä vinkkaa.

Hän kertoo langenneensa Swanien pauloihin jo 1970-luvun alussa. Kun muilla pojilla oli Beatlesin kuva seinällä, Salanterällä oli Swanin juliste. Hänen nykyinen purjeveneensä on Swan 36-101, joka valmistui vuonna 1988, ja toimi ensin Nautorin esittelyveneenä. Kyseisiä Swaneja valmistettiin 55 kappaletta.

”Nautorin ideana on tehdä käsin sarjavalmisteisia veneitä, eli yhdessä runkomallista tehdään yleensä kymmenkunta venettä, jotka kuitenkin eroavat toisistaan huomattavastikin”, Salanterä selvittää.

Salanterän Swan-innostus on vienyt hänet pääkallopaikalle. Hän on Nautorin hallituksen toinen suomalaisjäsen lisäksi.

Miehistön harjoituspurjehdus päättyy Aurajokirantaan, jossa on jo useita muita Swan-veneitä. Salanterä luettelee helposti kaikkien veneiden mallin ja valmistusvuoden.

Puolen tunnin kuluttua laituriin kiinnityksestä Salanterän Swanissa liehuu jo kaikkien edellisten Swan Regattojen liput, ja miehistöllä on yhtenevät hellehatut päässä.

”Hyvän miehistön tunnistaa siitä, että hommat toimivat ilman kapteeniakin”, Salanterä nauraa.

Vesa-Matti Väärä
Samuli Salanterän (ruorissa) Swan-innostus alkoi jo 1970-luvulla, kun hän tutustui Swanin esitteeseen. Hän harjoitteli miehistönsä kanssa keskiviikkona Swan Regattaa varten.
Samuli Salanterän (ruorissa) Swan-innostus alkoi jo 1970-luvulla, kun hän tutustui Swanin esitteeseen. Hän harjoitteli miehistönsä kanssa keskiviikkona Swan Regattaa varten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat