Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ärhäkät ampiaiset piinaavat nyt rannoilla ja terasseilla – ”Ne ovat menettäneet elämänsä tarkoituksen”

Oman ampiaisansan voi rakentaa helposti ja nopeasti tyhjästä limupullosta.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Ampiaiset käyttäytyvät yleensä agressiivisesti elokuun lopussa ja syyskuun alussa, mutta tänä vuonna raitapaitojen kriiseily näyttää tapahtuvan aikaisin.
Ampiaiset käyttäytyvät yleensä agressiivisesti elokuun lopussa ja syyskuun alussa, mutta tänä vuonna raitapaitojen kriiseily näyttää tapahtuvan aikaisin. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Viime päivinä ärhäkät ampiaiset ovat olleet maauimaloiden, terassien ja rantojen pörisevä, runsaslukuinen ja mahdollisesti kivulias riesa.

Helsingin yliopiston hyönteistutkijan Lena Huldenin mukaan ampiaisten käyttäytymiseen on syynä eksistentialistinen kriisi.

”Ne ovat menettäneet elämänsä tarkoituksen”, Hulden sanoo.

Ampiaiset käyttäytyvät yleensä aggressiivisesti elokuun lopussa ja syyskuun alussa, mutta tänä vuonna raitapaitojen kriiseily näyttää tapahtuvan aikaisin.

Syitä löytyy sekä poikkeuksellisen lämpimästä toukokuusta että hyvin viileästä kesäkuusta.

Käytännössä kuvio menee Huldenin mukaan näin: ampiaisyhdyskunnissa kuningattaret ovat ainoita, jotka talvehtivat. Lämpimän toukokuun vuoksi kuningattaret pääsivät pesänrakennuksessaan ajoissa käyntiin, ja niiden kasvattama ensimmäinen ampiaissukupolvi menestyi hyvin.

Viileä kesäkuu sen sijaan sai ampiaiset kuvittelemaan, että syksy on saapunut. Syksyn saapuminen tarkoittaa, että uudet kuningattaret lähtevät parittelun jälkeen pesistään etsimään talvehtimispaikkaa, ja vanhat kuningattaret kuolevat.

Kun kuningattaret kuolevat, niiden kanssa tuhatlukuisina samassa pesässä asustavat työläisampiaiset eivät enää keksi tekemistä. Työläisten ainoa elämäntehtävä on nimittäin puolustaa pesää ja etsiä ruokaa toukille, mutta kuningattaren kuoltua uusia toukkia ei enää tule. Tämä tarkoittaa myös ampiaisyhdyskunnan vääjäämätöntä tuhoutumista.

Toukkien ja elämäntehtävän katoamisen myötä ampiaisille tulee käytöshäiriöitä. Vaikutusta saattaa olla myös sillä, että kuningattaren erittämät feromonit säätelevät työläisten käytöstä.

Kuningattaren kadottua työläiset pörräävät edelleen ulkona etsien toukille niiden tarvitsemaa proteiinia ja itselleen hiilihydraatteja, ja käyttäytyvät omituisesti. Ampiaiset eivät siis hakeudu ihmisten terassipöytiin yksinäisyyttään, vaan hakemaan proteiinia esimerkiksi lihaleikkeleistä ja hiilihydraatteja kakusta.

Vaikka ampiaisten käyttäytyminen saattaa nyt ärsyttää, ei Huldenin mukaan yksittäisten pörriäisten tappamisesta ole tässä vaiheessa juurikaan apua.

”Jos ampiaisista haluaa eroon pihapiirissään, niitä kannattaa tappaa keväällä, jolloin liikkeellä ovat nuoret kuningattaret. Jos ne tappaa, ne eivät pääse rakentamaan pesää”, Hulden kertoo.

Hän myös vinkkaa, että oman ampiaisansan rakentaminen on helppoa: tarvitaan vain muovinen limupullo, jotain makeaa nestettä sekä vähän astianpesuainetta.

Pullosta leikataan ylin kolmannes pullonkauloineen pois, ja jäljelle jääneen osan pohjalle laitetaan esimerkiksi mehua ja muutama tippa astianpesunestettä. Sitten irti leikattu osa asetellaan väärinpäin nestettä sisältävän osan päälle niin, että se muodostaa suppilon.

Ampiaiset menevät suppiloon nesteen houkuttelemina, eivätkä ne pääse enää pois ansasta.

Myös tuoksuvat kukat puutarhassa houkuttelevat ampiaisia luokseen niin, että ne saattavat jättää ihmiset paremmin rauhaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat