Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suomalainen luottaa eniten poliisiin ja vähiten poliitikkoihin

Suomalaiset luottavat eniten viranomaisiin, selviää Valittujen palojen tutkimuksesta. Tutkimustuloksissa heijastuvat yhteiskunnan muutokset.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Sami Kilpiö / HS
Poliisit seurasivat mielenosoitusta eduskuntatalon edustalla keväällä 2014.
Poliisit seurasivat mielenosoitusta eduskuntatalon edustalla keväällä 2014. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Suomalainen luottaa eniten poliisiin, pankkiin ja avioliittoon, selviää Valittujen palojen ja brittiläisen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa suomalaisia pyydettiin laittamaan luotettavuusjärjestykseen 18 eri instituutiota, kertoo Valitut palat tiedotteessaan. Tutkimus tehtiin osana Valittujen palojen Luotetuin merkki -tutkimusta, ja siihen osallistui 2 000 henkilöä.

Poliisi on suomalaisten mielestä luotettavin instituutio. Tutkimuksen mukaan poliisiin luottaa paljon tai melko paljon 92 prosenttia vastanneista.

”Tämä on jatkumoa aiempiin tutkimuksiin. Perinteisesti on ollut niin, että Suomessa luottamus julkisiin viranomaisiin on erittäin korkea. Syynä tälle saattaa olla se, että poliisi on helposti lähestyttävä ja poliisi näkyy yhteiskunnassa. Poliisin arkityötä myös kunnioitetaan. Kansainvälisesti vertaillessa Suomessa väkivallan tai aseenkäytön kynnys on muita maita suurempi”, kertoo Valittujen palojen päätoimittaja Ilkka Virtanen.

Myös pankit ja avioliitot ovat suomalaisten mielestä luotettavia. Niihin luottaa 78 prosenttia vastanneista.

Virtasen mukaan on merkillepantavaa, että luottamus pankkeihin on edelleen vahva vuoden 2008 kansainvälisestä finanssikriisistä ja veroparatiisikeskusteluista huolimatta.

”Syynä luottamukseen on se, että 90-luvun pankkikriisistä on kulunut aikaa. Tämän jälkeen suomalaiset pankit ovat saaneet nauttia vakaasta toimintaympäristöstä. Myös alhainen korkotaso lisää luottamusta tavallisten kansalaisten parissa”, Virtanen kertoo.

Epäluotettavimmat instituutiot ovat suomalaisten mielestä poliitikot, mainonta ja EU. Vastanneista 11 prosenttia luottaa paljon tai melko paljon poliitikkoihin. Viime vuosina luottamus poliitikkoihin on Virtasen mukaan heikentynyt Valittujen palojen omissa tutkimuksissa. Hän uskoo, että EU:n ja euroalueen vaikeudet ovat vaikuttaneet luottamuksen heikkenemiseen.

Luottamus hallitukseen on kuitenkin kasvanut vuodentakaisesta. Virtasen mukaan ajankohta heijastuu tuloksissa. Kysely tehtiin vuodenvaihteessa, jolloin nykyinen hallitus oli jo aloittanut tehtävissään. Virtasen mukaan edellisen hallituskauden kaltaisia ongelmia ei hallituksella ollut.

Sukupuolet ja ikäryhmät luottavat tutkimuksen mukaan eri instituutioihin. Naiset luottavat järjestöihin ja kirkkoon miehiä enemmän. Miehet taas antavat luottamuksensa hallitukselle, medialle ja avioliitolle.

Yli 50-vuotiaat luottavat oikeusjärjestelmään, kirkkoon ja mainontaan, kun taas alle 50-vuotiaat luottavat EU:hun, kansainvälisiin yrityksiin ja hyväntekeväisyysjärjestöihin.

Tutkimustulokset ovat Virtasen mukaan linjassa sen arkihavainnon kanssa, että nuoret ovat vanhempia ihmisiä kansainvälisempiä.

”Tämä kertoo siitä, millainen yhteiskunta aiemmin oli. Sotien jälkeen Suomessa oli hyvin järjestöpainotteinen yhteiskunta, jossa liitot sopivat esimerkiksi palkoista. Järjestömäinen yhteiskunta on nyt murenemassa.”

Perinteiset arvot, kuten kirkkoon kuuluminen, on myös ikään liittyvä asia, Virtanen kertoo.

Prosentuaalisesti kirkko, ammattiliitot ja lehdistö asettuu tutkimuksessa puoliväliin, jossa instituutiota ei pidetä luotettavana eikä epäluotettavana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat