Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinilevää on paljon Saaristomerellä ja monessa järvessä

Sinilevän määrä kasvoi viime viikosta, koska sää lämpeni ja tyyntyi. Sitä on sekä järvissä että etenkin lounaisilla merialueilla.

Kotimaa
 
Sinilevän määrä kasvaa edelleen merellä - katso, miltä sinilevälautat näyttävät ilmakuvissa
Sinilevän määrä kasvaa edelleen merellä - katso, miltä sinilevälautat näyttävät ilmakuvissa
Lounaisilla merialueilla sinilevän määrä on lisääntynyt selvästi viime viikosta. Myös kahdeksallatoista järvellä sinilevää on runsaasti tai erittäin runsaasti. Katso videolta, miltä sinilevä näyttää. Kuva: Rajavartiolaitos. Kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Sinilevää on Suomen järvissä ja merialueilla enemmän kuin viime viikkoina. Sitä on havaittu runsaasti tai erittäin runsaasti 18 järvessä sekä lounaisilla merialueilla, Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallinen leväseuranta kertoo.

Lukijan kuva
Helsingin liikuntavirasto varoittaa uimareita sinilevästä infotaululla Hietaniemen uimarannalla.
Helsingin liikuntavirasto varoittaa uimareita sinilevästä infotaululla Hietaniemen uimarannalla.

Tilanne on usein tällainen heinäkuun vaihtuessa elokuuksi, koska vesi on lämmennyt tarpeeksi. Järvet ovat nyt yli 20-asteisia, ja merivesikin lähes 20-asteista. Tyyni sää mahdollistaa sen, että sinilevämassat voivat nousta pintaan. Tuuli sekoittaa ne veteen.

Sinilevän kukintoja on todettu sekä merellä että järvissä.

Levää on runsaasti Saaristomerellä, Selkämeren eteläosassa, Suomenlahden länsiosassa ja Itämeren pohjoisosassa. Lisäksi kansalaiset ovat kertoneet leväkukinnoista Suomenlahdella, Kokkolan edustalla ja Perämerellä.

Sitä on havaittu Korppoon ja Houtskarin ulkosaaristossa, Korppoon eteläisessä saaristossa sekä ulkomerellä Jurmon ja Örön välillä. Levää on myös Virolahden rannikkoalueella Rautalanselällä.

Avomerellä on sinilevää koko Itämeren altaalla aina Tanskan salmiin saakka, ympäristökeskus kertoo.

Järvissä on sinilevää keskimääräistä enemmän. Sitä on havaittu erittäin runsaasti Loppijärvellä, Sipoon Savijärvellä, Orimattilan Mallusjärvellä, Littoistenjärvellä ja Köyliönjärvellä.

Runsaasti levää on muun muassa Kranstolpan uimarannalla Pyhäjärvessä Pirkkalassa, Rusutjärvellä, Lehijärvellä, Haapajärvellä, Kangasalan ja Rymättylän Kirkkojärvillä, Kivijärvellä, Haapajärvellä, Kevättömällä, Syvällä Tervajärvellä, Ruokojärvellä ja Rokuanjärvellä.

Leväksi on epäilty myös järvien pinnalla nähtyjä ruosteenpunaisia lauttoja, joista on raportoitu elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille (ely). Niitä on nähty muun muassa Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole levä vaan kuusen suopursuruoste. Sen itiöitä on niin paljon, että ne muodostavat lauttoja. Lämpimät säät ja kostea ilma edistävät itiöiden kypsymistä, ja ne kulkeutuvat sateen ja veden mukana kauaskin.

Lautat eivät ole haitallisia ihmisille tai eläimille, mutta herkkäihoiset voivat saada oireita erityisen runsaista esiintymistä. Lautat hajoavat usein muutamassa päivässä, vaikka voivat sitä ennen venyvät jopa satojen metrien pituisiksi.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sinilevää oli heinäkuun lopulla runsaasti tai erittäin runsaasti ainakin 18 järvessä.
Sinilevää oli heinäkuun lopulla runsaasti tai erittäin runsaasti ainakin 18 järvessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat