Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi vaatii MV-julkaisun verkkosivuja suljettavaksi

Helsingin poliisi vaatii suomalaisia palvelintilan vuokraajia ja MV:n ylläpitäjän toiminnan keskeyttämistä käräjäoikeudelta useiden rikosepäilyjen takia.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin poliisi vaatii Espanjasta käsin toimivan MV-verkkojulkaisun sulkemista. Asia on saapunut Helsingin käräjäoikeuden käsiteltäväksi kesäkuun alussa. Asian käsittely on kesken, sillä sivuston ylläpitäjä Ilja Janitskinille varattu aika kirjallisen lausuman antamiseksi umpeutuu elokuun ensimmäisellä viikolla. Janitskin asuu Barcelonassa.

Poliisi hakee käräjäoikeudelta päätöstä velvoittaa Suomessa toimivilta yrityksiltä OVH Hosting, Net9 ja NP Networking keskeyttämään liikenne ip-osoitteesta, jonka kautta Ilja Janitskin ja hänen yrityksensä K1 Solutions julkaisee MV:ia ja Uber uutiset -sivustoa. Hakemus koskee pääsivustojen lisäksi myös MV:n keskustelupalstaa sekä blogiosastoa.

Hakemuksen perusteena ovat rikosepäilyt, joihin lukeutuu rahankeräys- ja rahapelirikoksia, eri tekijänoikeusrikoksia, törkeä kunnianloukkaus sekä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Perustelujen mukaan vain osa epäilyistä on yksilöity hakemuksessa, jossa siinäkin liitteineen on noin 180 sivua.

Poliisin perustelujen mukaan palvelintilaa Janitskinin tarpeisiin vuokraavat yritykset eivät voi poistaa Janitskinin julkaisemia lainvastaisia sisältöjä. Yksittäisiä sisältöjä voi poistaa vain ylläpitäjä, eli Janitskin. Hakemuksen mukaan Janitskin on toistuvasti jättänyt epäilemättä lainvastaisiksi havaitsemansa sisällöt poistamatta.

Poliisi on pyytänyt käräjäoikeutta käsittelemään asian kiireellisenä ja olemaan varaamatta Janitskinille tilaisuutta tulla kuulluksi. Perusteluina on se, että Janitskinin kuuleminen on vaikeasti järjestettävissä ja että Janitskin on kieltäytynyt poistamasta tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia vaikka asianomistajat ovat sitä pyytäneet.

Käräjäoikeus on määrännyt rikosasian aineiston kokonaisuudessaan salaiseksi. Salaamista on hakenut Helsingin poliisi. Käräjäoikeuden määräyksestä huolimatta Janitskin on julkaissut aineiston MV-sivustolla. Salassapitovelvollisuuden rikkominen on rangaistava teko.

Asianomistajina rikosasiassa ovat ainakin Yleisradio, Sanoma Media Finland sekä Yleisradion toimittaja.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanoma Media Finland -yhtiöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat