Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisneuvonta: Isisin uhasta kertoneelle irakilaismiehelle olisi ehdottomasti pitänyt myöntää turvapaikka

Ilman turvapaikkaa jäänyt irakilaismies itse on varma, että hänet tapetaan kotimaassaan: ”Kuinka voi olla mahdollista, että ihmisen talo ja työpaikka räjäytetään, ja se ei ole henkilökohtaista?”

Kotimaa
 
Ote irakilaismiehen turvapaikkapäätöksestä.
Ote irakilaismiehen turvapaikkapäätöksestä.

Maahanmuuttoviraston irakilaismiehelle antama kielteinen turvapaikkapäätös hämmästyttää Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtajaa Elina Castrenia. Castrenin mielestä miehelle olisi ehdottomasti pitänyt myöntää turvapaikka eikä soveltaa sisäisen paon mahdollisuutta.

”Maahanmuuttovirasto on itse pitänyt henkilön kertomia perusteita uskottavina. Migri on katsonut, että turvapaikan myöntämisen edellytykset täyttyvät ja hän olisi henkilökohtaisesti vainon vaarassa, mikäli hänet palautettaisiin Mosuliin. Silti päätös oli kielteinen”, Castren sanoo.

Irakilaismiehen kielteinen turvapaikkapäätös on puhuttanut sen jälkeen, kun Espoon kaupunginkirjaston aluejohtaja Sunniva Drake julkisti sen sosiaalisessa mediassa. Drake sai mieheltä luvan tekstin julkaisemiseen. HS kertoi tapauksesta keskiviikkona.

Maahanmuuttovirasto vahvisti torstaina HS:lle, että päätös on aito. Virastosta ei kuitenkaan kommentoida yksittäisiä tapauksia.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen voit lukea tästä.

Irakilaismies oli hakenut Suomesta turvapaikkaa ilmeisesti siksi, että joutui kotimaassaan terroristijärjestö Isisin vainon kohteeksi. Päätöksen tekstin mukaan Isis on uhannut tappaa hänet ja hänen äitinsä, koska hän ei ollut suostunut maksamaan järjestölle rahaa. Ääriliike myös räjäytti hänen talonsa ja työpaikkansa. Päätöksen mukaan mies esitti myös valokuvia todisteeksi tapahtuneesta.

Päätöksessä Maahanmuuttovirasto kertoo pitävänsä tosiseikkoina Isisin tappouhkauksia sekä työpaikan ja talon räjäytyksiä.

”Kaikki laissa säädetyt edellytykset turvapaikan myöntämiselle täyttyvät kohdallasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, että sinulla on perustellusti aihetta pelätä joutuvasi kotimaassasi vainotuksi”, päätöksessä sanotaan.

Lisäksi virasto toteaa, ettei miehellä ole mahdollisuutta viranomaissuojeluun kotimaassaan.

Tästä huolimatta virasto on antanut miehelle kielteisen päätöksen. Syynä on mahdollisuus sisäiseen pakoon Irakin sisällä. Maahanmuuttovirasto on katsonut, että mies voisi asettua Bagdadiin, vaikka ei voisikaan palata kotikaupunkiinsa Mosuliin. Isisin uhan katsotaan rajoittuvan Mosuliin ja lähialueille.

Mies itse kertoo HS:lle pelkäävänsä henkensä edestä. Hän ei voi ymmärtää Maahanmuuttoviraston päätöstä.

”En pidä päätöstä oikeudenmukaisena. He uskoivat kaiken mutta sen jälkeen ehdottivat muuttoa toiseen paikkaan ja sanoivat, ettei ole olemassa henkilökohtaista uhkaa.”

Maahanmuuttovirasto hyväksyy tosiseikaksi sen, että Isis on räjäyttänyt hakijan talon ja työpaikan. Virasto ei kuitenkaan pidä tapahtunutta vainona vaan katsoo, että tapahtunut johtuu ”Mosulin yleisestä turvattomasta tilanteesta”. Virasto pitää talon räjäytystä omaisuuteen kohdistuvana tekona.

”Kuinka voi olla mahdollista, että ihmisen talo ja työpaikka räjäytetään, ja se ei ole henkilökohtaista?” mies kysyy.

Mies kertoo, ettei kokisi olevansa turvassa Bagdadissa.

”Kuinka voisin muuttaa sinne, kun tiedetään, että Isis ja miliisi ovat myös Bagdadissa. En ymmärrä, kuinka voisin elää siellä, kun he voivat ottaa minut helposti kiinni ja tappaa. Tulin tänne, koska en halunnut maksaa senttiäkään järjestölle, joka tappaa ihmisiä Euroopassa, Irakissa ja Syyriassa.”

Mies kertoo valittavansa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kyseessä on ensimmäinen Castrenin tietoon tullut tapaus, jossa Mosulista kotoisin olevia olisi kehotettu muuttamaan Bagdadiin. Hänen mukaansa Bagdadin turvallisuustilanne on erittäin huono ja kuka tahansa siviili voi joutua kaupungissa erottelemattoman väkivallan kohteeksi. Castren huomauttaa, että siviiliuhrien määrä on ollut Bagdadissa koko Irakin korkein kolmena perättäisenä vuonna.

”Tässä tapauksessa, kun henkilö on vielä sunnimuslimi, on erityinen vaara joutua siepatuksi ja kidutetuksi. Kuten maahanmuuttovirasto itsekin päätöksessään sanoo, Bagdadissa shiiamilitiat vainoavat sunneja, erityisesti sunniarabimiehiä, jollainen hakijakin on.”

Castren huomauttaa lisäksi, että kun otetaan huomioon miehen henkilökohtaiset kokemukset ja tausta sekä se, ettei hänellä ole sukulaisia, perhettä tai ystäviä Bagdadin alueella ja hän kuuluu siellä vähemmistöön, ei voida katsoa, että hänen olisi kohtuullista tai turvallista asettua Bagdadin alueelle.

”Myös Migri on todennut päätöksessään, että viranomaissuojelun saaminen Bagdadissa sunniarabina on useimmiten epätodennäköistä.”

Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko ei ota kantaa kyseiseen tapaukseen, mutta hänen mukaansa turvapaikkapäätösten tutkinnassa otetaan aina huomioon hakijan kotimaan yleinen turvallisuustilanne sekä vainoamiseen johtavat syyt, kuten uskonto, etninen tausta tai poliittinen mielipide.

Sisäisen paon mahdollisuus tutkitaan tarkkaan.

”Jos todetaan hakijan olevan vainon vaarassa, tarkastellaan, onko hänen kotimaassaan sellaisia alueita, joilla vainoava taho ei pysty häntä vahingoittamaan.”

Sekä Maahanmuuttovirasto että Pakolaisneuvonta ry odottavat, että Helsingin hallinto-oikeus ottaa kantaa kysymyksiin Irakin turvallisuustilanteesta ja sisäisestä paosta syksyn aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat