Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebookilta ikävä reagointi Ray-Ban-mainoksiin: Poisti käyttäjätilin, jolla kuvat tahtomatta levisivät

Heleena Savela huolestui, kun Facebook oli poistanut hänen tilinsä keskiviikkona.

Kotimaa
 

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Heleena Savela huomasi keskiviikkona ikävän yllätyksen. Päivä sen jälkeen, kun Ray-Banin huijausmainokset olivat levinneet Savelan Facebook-sivuilla, Facebook oli poistanut hänen tilinsä.

”Minulle tuli Ray-Ban-mainoksia tiistaina pilvin pimein, ehkä 20–50. Kaikille kavereilleni lähetettiin niitä mainoksia minun nimissäni, ja tilini poistettiin keskiviikkona. Kysyin Facebookilta kolmesta eri paikasta sekä englanniksi että suomeksi, miksi tilini on poistettu. Mitään vastausta ei ole tullut”, Savela kertoo.

Ainoa ilmoitus, jonka Savela on Facebookilta saanut, kertoi, että hänen tilinsä on poistettu. Savelan reaktiona tapaukseen oli ymmärrettävästi ihmettely.

”Tuntui kummalliselta, koska ajattelin, että tämä on joku huijaus ja joku on kaapannut minun Facebook-tilini. Olen miettinyt, mitä muuta tästä seuraa. Minua huolestuttaa tämä asia kovasti. Tämä on hämmentävää ja epäilyttävää, katastrofi”, Savela sanoo.

Savela teki torstaina uuden tilin, mutta se ei ole poistanut sitä pettymystä, minkä vanhan profiilin häviäminen aiheutti.

”Minulta menivät kaikki valokuvat, ryhmät, Facebook-kaverit ja kaikki, mitä Facebookissa voi olla. Kaikki Facebookista on hävinnyt, eikä ole tullut tähän mennessä takaisin”, hän kertoi torstaina.

Kai Sinervo
Heleena Savela on kysynyt Facebookilta, miksi hänen tilinsä on poistettu. Vastausta ei ole vielä kuulunut.
Heleena Savela on kysynyt Facebookilta, miksi hänen tilinsä on poistettu. Vastausta ei ole vielä kuulunut.

Savela on pyytänyt poistetun tilinsä kavereita Facebook-kavereiksi uudelleen.

”Kaikki ovat ihmetelleet, onko tämä feikkitili, kun olemme jo olleet kavereita. Se on hämmentävää.”

Jo Ray-Ban-mainosten leviäminen herätti Savelan Facebook-kavereissa ihmetystä.

”Ne mainokset olivat kauhean kiusallisia. Facebook-kaverini kyselivät, miksi lähetin sellaisia. Mutta en ole itse mitään lähettänyt, ei tulisi mieleenkään. Sanoin, ettei niissä mainoksissa ole minun kuvaani, mutta niissä on minun nimeni.”

Monissa tapauksissa huijausmainosta on levitetty Facebookissa käyttäjän nimissä ja ilman tämän suostumusta. Mainoskuvaan on merkitty tavallisesti muutamia Facebook-kavereita, minkä vuoksi se on näkynyt käyttäjien profiilisivuilla ja ystävien uutisvirrassa.

Facebookin käyttöehdot kieltävät ”luvattoman kaupallisen viestinnän [esimerkiksi roskapostin] julkaisemisen”. Facebook on ilmeisesti tulkinnut, että Savelan profiilin kautta levinneet mainokset olisivat olleet Savelan tietoisesti toteuttamaa toimintaa.

Usein Facebook-tilien poistamiseen on syynä asiattoman sisällön levittäminen tai se, että Facebook tulkitsee asian niin.

Savelalla ei ole tiedossa muita ihmisiä, joilta Facebook-tili olisi poistettu mainosten leviämisen jälkeen.

Savela ei ole myöskään varma siitä, vastaako Facebook vielä hänelle. Muut mahdolliset jatkotoimet ovat vielä harkinnassa.

”Mietin jatkoa, kun vähän tokenen. Yritän kuitenkin vielä jollakin tavalla palauttaa tiliä yhden kaverini kanssa, joka on internetasioissa vähän minua parempi”, Savela toteaa.

Savela toimi Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamiehenä vuodesta 2006 vuoden 2015 loppuun, kunnes jäi eläkkeelle.

Hän työskenteli aiemmin pitkään myös Helsingin Sanomien toimittajana ja päätoimittajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat