Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi teki ratsian järvellä – edes joka viides veneilijä ei ollut selvin päin

Lohjanjärvellä puhallutettiin 50 veneilijää. Heistä vain yhdeksän oli täysin selviä.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Rattijuoppouden raja on puoli promillea ja ruorijuoppouden yksi promille.
Rattijuoppouden raja on puoli promillea ja ruorijuoppouden yksi promille. Kuva: Leif Rosas

50 veneilijää puhallutettu. Viisi ruorijuoppoa ja vain yhdeksän täysin selvää.

Niin kävi heinäkuun alussa Lohjanjärvellä, kun Länsi-Uudenmaan poliisi ja Suomenlahden merivartiosto puhalluttivat veneilijöitä. Harvempi kuin joka viides oli selvä, muut veneilivät maistissa.

”Tuntui aika pahalta, kun kuulin luvut”, sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Ismo Siikaluoma.

”Lohjalla oli rantatapahtuma, jossa juhlittiin muutenkin. Toivottavasti normaalisti ei ole sellaista. Se ei kuitenkaan poista tosiasiaa, että alkomittari värähti 80 prosentin kohdalla.”

Ruorijuoppojen määrä on vähentynyt, Poliisihallituksen tilastot osoittavat. Aiemmin humalassa veneen ruorista kärysi keskimäärin 400 veneilijää vuosittain, viime vuonna vain 281.

Kuluva kesä näyttää hiljaiselta. Viikon kuluessa on jäänyt kiinni kolme veneilijää yli yhden promillen humalassa, kaksi Päijät-Hämeessä ja yksi Punkaharjulla. Edellinen isompi rysä oli juhannuksena: kolme ruorijuoppoa.

Maistissa kuitenkin veneillään, kuten Lohjanjärven luvut osoittavat. Siikaluoma kuvailee sitä valitettavan yleiseksi: ”Ruorijuoppouden raja on aika korkea. Ihmiset pitävät tieliikenteen rajaa tiukempana, mutta vesillä maistissa liikkumista ei nähdä niin isona rikoksena.”

Rattijuoppouden raja on puoli promillea ja ruorijuoppouden yksi promille. ”Ajaisitteko autoa 4–5 keskioluen tai 3–4 viinilasillisen jälkeen?” Siikaluoma vertaa.

Vain ruorijuoppouden rajan ylittäneet tapaukset tilastoidaan. Maistissa veneileviä on todennäköisesti moninkertainen joukko.

Poliisi puhalluttaa noin satatuhatta autoilijaa vuosittain, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pasi Kemppainen. Heistä 0,13 prosenttia ylittää rattijuoppouden rajan.

”Noin joka 800:s vastaantulija on rattijuoppo, mutta joka 150:s ajaa maistissa”, Kemppainen vertaa.

Tieliikenteestä tiedetään, että 0,5–0,8 promillen humala nostaa kuolemaan johtavan onnettomuuden riskin 20-kertaiseksi.

Vesillä on enemmän tilaa ja vähemmän mahdollisuuksia aiheuttaa vaaraa muille, mutta ”herkästi otetaan muutama jopa liikenteessä oltaessa”, Kemppainen sanoo.

Ison järven rannalla toimiva poliisi on huomannut, että kaljapullo on usein mukana esillä.

Jo vähäinen määrä alkoholia veressä pidentää reaktiokykyä, Siikaluoma muistuttaa. Vaikka ei olisi vaaraksi toisille, voi olla vaaraksi itselleen: ”Omia vahinkoja sattuu valitettavan usein, kun ei olla täysissä voimissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat