Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Viron yritysvero toisi 21 000 työpaikkaa Suomeen

Keskusta ajaa Suomeen ”köyhän miehen Viron mallia” eli investointi­varausta.

Kotimaa
 
Seppo Samuli / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pohtivat hallituksessa yritysverotuksen uudistamista.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) pohtivat hallituksessa yritysverotuksen uudistamista. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Fakta

Viron malli

  Kaikki kolme hallituspuoluetta kannattavat yritysverotuksessa ainakin jossain määrin Viron mallia.

  Keskusta esitteli 2015 eduskuntavaaliohjelmassaan ”oman sovelluksen” Viron yritysveromallista. Käytännössä kyseessä oli Ruotsin mallin mukainen investointivaraus.

  Kokoomus on puolestaan puhunut ”pitkästä liukumasta kohti Viron mallia”.

  Perussuomalaiset on esittänyt ”työllistäville pk-yrityksille” Viron mallin mukaista yritysverotusta.

Teknologiateollisuuden teettämän selvityksen mukaan Viron yritysveromallin käyttöönotto voisi luoda Suomeen jopa 21 000 uutta työpaikkaa.

Viron mallissa yrityksen tekemää voittoa verotetaan vasta, kun se jaetaan yrityksestä ulos. Osinkoina jaettavasta voitosta maksetaan yhteisövero. Saajalle osinko on sen sijaan verovapaa.

HS kertoi tiistaina hallituksen pohtivan elokuun lopun budjettiriihessä uudistuksia yritysverotukseen. Etenkin keskusta ajaa niin sanotun investointivarauksen käyttöönottoa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ovat kutsuneet investointivarausta ”köyhän miehen Viron malliksi”.

Varsinaisen Viron mallin uskotaan kannustavan yrityksiä investoimaan sen sijaan, että voitot maksettaisiin omistajille. Toisaalta sitä on kritisoitu siitä, että veromalli lukitsee pääomat yritykseen.

Taloustutkimuksen tekemässä selvityksessä kysyttiin keväällä 331 teknologiateollisuuden jäsenyritykseltä heidän näkemyksiään erilaisista veromalleista. Teknologiateollisuus ei ole vielä julkistanut teettämäänsä selvitystä. HS:lla on kuitenkin selvityksen tulokset.

Investointivaraus tarkoittaa sitä, että yritys voisi tehdä verotettavasta voitostaan varauksen, josta se ei maksa veroa. Jos yritys käyttää varauksen tietyn ajan kuluessa investointiin, sen ei tarvitse maksaa varaukseen liittyvää yhteisöveroa.

Investointivaraus on käytössä Ruotsissa. Siellä varauksen suuruus on 25 prosenttia voitosta, ja se pitää tulouttaa kuudessa vuodessa. Käytännössä investointivaraus tarkoittaa sitä, että yritys saa ”veroluottoa”.

Teknologiateollisuuden selvityksessä arvioidaan myös investointivarauksen vaikutuksia. Varauksen suuruus on selvityksessä suurempi kuin Ruotsissa, 30 prosenttia. Nykyisin Ruotsissa yritykset joutuvat maksamaan tästä ”veroluotosta” korkoa. Teknologiateollisuuden esimerkissä ei korkotekijää ole.

Selvityksen mukaan investointivaraus loisi 11 000 uutta työpaikkaa. Etenkin ensimmäisinä vuosina investointivaraus vähentäisi reippaasti yritysten maksaman yhteisöveron tuottoa valtiolle. Teknologiateollisuuden laskelmassa se voisi leikata sitä jopa miljardilla eurolla.

Teknologiateollisuuden selvityksessä tutkittiin Viron mallia, jossa yritys maksaisi jakamastaan osingosta 26 prosentin veron. Osingon saaja ei maksaisi veroa. Selvityksen mukaan mallin välitön vaikutus yhteisö- ja osinkoveroon olisi iso. Se leikkaisi verotuloja jopa 620 miljoonalla eurolla. Malli loisi arvion mukaan 21 000 työpaikkaa, mikä puolestaan vahvistaisi julkista taloutta 750 miljoonalla.

Selvityksessä oli mukana myös sekamalli, jossa yritykset maksaisivat 20 prosentin yhteisöveron osingonjakohetkellä. Saaja maksaisi osingoista pääomaveroa nykymallin mukaisesti. Tämän mallin työllisyysvaikutus olisi 20 500 työpaikkaa, mutta välitön vaikutus verotulojen menetyksenä voi olla suurempi kuin puhtaassa Viron mallissa.

Neljäntenä vaihtoehtona selvityksessä on yhteisöveron alennus 20 prosentista 17,5:een. Sen arvioidaan luovan 9 500 työpaikkaa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että investointivarauksen käyttöönotto selvitetään. Hallitus onkin tilannut Valtion taloudelliselta tutkimuskeskukselta ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta selvitykset yritys- ja pääomaverotuksen uudistamisesta. Selvitykset valmistuvat syksyllä.

Keskusta olisi valmis tekemään päätöksiä jo budjettiriihessä. Kokoomus haluaa odottaa selvitysten valmistumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat