Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilain uudistus lykkääntyi – ”Mihin asetetaan se litramäärä, mikä katsotaan pienpanimoksi?”

Pienpanimoiden määritelmästä voi vielä tulla kinaa hallituspuolueiden kesken.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Alkoholilain uudistuksen on määrä vapauttaa anniskeluaikoja.
Alkoholilain uudistuksen on määrä vapauttaa anniskeluaikoja. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Alkoholilain kokonaisuudistus

 Valvontaa, anniskeluaikoja, valmistustaparajoituksia ja pätevyysvaatimuksia höllennettäisiin.

 Kaupoissa saisi myydä korkeintaan 5,5-prosenttisia juomia. Nykyraja on 4,7 prosenttia.

 Pienpanimot saisivat laajan vähittäismyyntiluvan, joka mahdollistaisi myös väkevien alkoholijuomien suoramyynnin panimoista.

 Alunperin uudistuksen piti astua voimaan 1. tammikuuta 2017. Lain valmistelu on myöhästynyt, eikä uudesta aikataulusta ole vielä tarkkoja tietoja.

Alkoholilain uudistuksen aikataulu uhkaa lipsua kauas ensi vuoden puolelle. Vaikka lakiesityksestä syntyikin sopu keväällä, sananvaihtoa voi syntyä hallituspuolueiden kesken vielä ainakin pienpanimoiden määritelmästä. Laki antaisi pienimmille panimoille oikeuden myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille.

Uutistoimisto STT kertoi keskiviikkona, että lakiuudistus ei astu voimaan aikataulussaan ensi vuoden alussa.

Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko toimi puolueensa neuvottelijana alkoholilakiuudistuksen valmistelussa. Hänen mukaansa laki ei ole varsinaisesti myöhästynyt, eikä sille annettu täsmällistä aikataulua.

”Poliittisen sovun myötä saattoi toki muodostua sellainen kuva, että pykälät ovat valmiit ja laki astuu pian voimaan. Lausuntokierros ja eduskuntakäsittely vievät oman aikansa. Tämän vuoden puolella tähän kaikkeen ei vielä pystytä”, Saarikko sanoo.

Alkoholilain uudistusesitys hyväksyttiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä toukokuussa. Eduskunnan sivuilla lukee yhä, että lainsäädännön pitäisi astua voimaan tammikuun 1. päivä.

Kokoomuksen neuvottelijana toiminut kansanedustaja Outi Mäkelä sanoo, että lakiteknisesti uudistuksen etenemiselle ei pitäisi olla mitään esteitä. Hän oletti itse, että laki olisi valmis vuoden loppuun mennessä.

”Siinä uskossa minä olen ollut. Neuvotteluvaiheessa oli ihan selvää, että kaikki puolueet olivat esityksen kannalla.”

Pienpanimoiden aseman vahvistaminen on Saarikon mukaan keskustalle tärkeä asia. Hänen mielestään lakiuudistuksessa pitää silti miettiä, minkä kokoiset pienpanimot voivat suoramyyntioikeuden saada.

”Se on vielä ratkaisematta, mihin asetetaan se litramäärä, mikä katsotaan pienpanimoksi. Hallituksen poliittinen tahtotila lähtee pienyrittäjien tukemisesta. Rajanvetokeskustelu on vielä käymättä.”

Saarikon mukaan hallituksessa ei ole vielä muodostettu poliittista kantaa siitä, mihin pienpanimon raja ulosmyyntioikeuden osalta asettuu.

Nykyään pienpanimoita ovat kaikki alle 15 miljoonaa litraa vuodessa valmistavat itsenäiset panimoalan yritykset. Nämä panimot saavat 10–50 prosentin alennuksen alkoholiverosta. Mitä pienempi tuottaja, sen suurempi alennus.

Alennusrajoihin tuskin ollaan nyt koskemassa, mutta ulosmyyntilupa saattaisi saada oman litrarajansa.

Kokoomuksen Mäkelän mukaan pienpanimon määritelmän muuttamisesta ei ole aiemmin puhuttu hallituspuolueiden eli keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kesken.

”Meillä on se käsitys, että pienpanimoiden nykyiset määritelmät pysyvät ennallaan. Neuvotteluissa tämä asia ei ainakaan tullut esiin.”

Lakiesitys ei vielä ole lähtenyt edes lausuntokierrokselle. Lausuntokierroksella kysytään asiantuntijoiden ja sidostyhmien, kuten päihdejärjestöjen ja alkoholiteollisuuden, näkemyksiä laista. Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa ihmettelee myöhästymistä.

”Kyllä meitäkin vähän kummastuttaa, missä se viipyy. Hallituksen linjaukset tehtiin jo 19. toukokuuta, joten kyllä tässä on ollut jo aikaa laittaa sitä vireille. Panimot ja ravintolat odottavat, että uudistuksesta saataisiin lisää vauhtia toimialalle.”

Hän kertoo ounastelleensa, että laki myöhästyy.

”Kun ei mitään kuulu, niin aikataulunhan täytyy silloin paukkua. Siitä silti lähdimme, että hallituksen esitys pitää myös aikataulujen osalta. Olemme pettyneitä.”

Ussan mielestä jahkailu on kummallista.

”Hallituksen linjaushan oli hyvin selkeä. Ei sen eteenpäin vieminen pitäisi vaatia muuta kuin perus virkamiestyötä.”

Lakiuudistuksesta vastaa hallituksessa peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk). Hän kieltäytyi haastattelusta kesälomansa vuoksi. Myös lakia valmistelevat sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat lomalla.

Rehulan erityisavustaja Hanna-Maija Kause kuitenkin kertoo, että alkoholilakia on viivästyttänyt esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, jota valmistellaan samassa ministeriössä niin ikään Rehulan alaisuudessa.

”Sote vei kaiken ajan. Lisäksi pienpanimopoikkeuksen valmistelu tuli lakiin uutena asiana, ja siitä pitää teettää vielä vaikutusarvioita.”

Pienpanimot ovat lakiuudistuksessa saamassa kattavan vähittäismyyntiluvan, joka mahdollistaisi väkevienkin panimotuotteiden myynnin suoraan tuotantolaitokselta.

Vastaavaa suoramyyntiä on jo muissa Euroopan unionin maissa, kuten Saksassa, Britanniassa ja Tanskassa. Saarikon mukaan tämä uudistus vaatii kuitenkin EU:n luvan.

Suomessa alkoholilain uudistamista pienpanimoiden osalta mutkistaa myös Alkon monopoliasema, joka uhkaa nyt horjua. Jos vapaata kotimaista kilpailua on runsaasti, valtion monopoli ei enää vaikuta uskottavalta.

”Pienpanimoiden myyntioikeus tulee huolella tasapainottaa Alkon monopolin kanssa ja varmistaa, että ei muodostu asetelmaa, jossa kotimainen ja ulkomainen tuote komission silmissä olisi asetettu eri asemaan”, Saarikko sanoo.

Euroopan komissio voisi periaatteessa jopa määrätä Alkon monopolin purettavaksi, jos se katsoo, että Alkolle jää vain globaalia kilpailua estävä asema.

Saarikko arvioi, että pienpanimojen ulosmyynti voidaan parhaiten perustella komissiolle korostamalla käsityöläisyyttä ja paikallisuutta alkoholimonopolista poikkeamisen syinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat