Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi myöntänyt ennätysmäärän viisumeita ulkomaalaisille poimijoille

Ukrainasta on tullut tänä vuonna 9 000 puutarhatyöntekijää ja marjanpoimijaa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ulkoministeriön ennakkotietojen mukaan Suomeen on saapunut noin 14500 kausityöläistä viisumivelvollisista maista.
Ulkoministeriön ennakkotietojen mukaan Suomeen on saapunut noin 14500 kausityöläistä viisumivelvollisista maista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Venäläisten tulijoiden määrä väheni

Suomi on myöntänyt tänä vuonna viisumeita kolmesta maasta tuleville puutarhatyöntekijöille ja marjanpoimijoille.

Eniten viisumeita on myönnetty ukrainalaisille: 9 036. Thaimaalaiset ovat saaneet 3 627 viisumia ja venäläiset 1 857. Määrät voivat vielä kasvaa aavistuksen.

Ukrainalaisten määrä on viime vuosina kasvanut ja venäläisten vähentynyt.

Lähde: Ulkoministeriö

Suomen edustustot ovat tänä vuonna myöntäneet ennätysmäärän viisumeita puutarhatyöntekijöille ja metsämarjojen poimijoille.

Ulkoministeriön ennakkotietojen mukaan Suomeen on saapunut noin 14 500 kausityöläistä viisumivelvollisista maista. Se on noin kolmetuhatta enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Puutarhatyöhön viisumi on myönnetty noin 11 000:lle ja metsämarjojen poimintaan noin 3 500:lle.

Yleisin lähtömaa on Ukraina. Ukrainalaisten määrä on kasvanut kahdessa vuodessa 6 000:sta noin 9 000:een. Valtaosa heistä saapuu poimimaan mansikoita.

”Ukrainassa on paljon työttömyyttä. Sieltä tulee fiksuja ja taitavia ihmisiä, jotka tekevät paljon töitä”, sanoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Ruutiaisen omalla marjatilalla on tänä kesänä työskennellyt 20 poimijaa, joista 19 on Ukrainasta ja yksi Virosta.

Myös kasvihuoneet työllistävät paljon ukrainalaisia.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että Ukrainan kriisin jälkeen Suomeen haluavia on ollut paljon enemmän kuin viljelijät pystyvät palkkaamaan.

”Moni ukrainalainen kävi aiemmin töissä Venäjällä, mutta nyt kun raja on kiinni, he etsivät töitä muualta.”

Etujärjestöjen edustajat arvioivat, ettei ulkomaisten poimijoiden ja puutarhatyöntekijöiden määrä ole lisääntynyt yhtä nopeasti kuin viisumien määrä.

Tämä johtuu siitä, että EU:sta tulevien määrä on todennäköisesti hieman vähentynyt. Ilman viisumia, lähinnä Baltian maista ja Puolasta, saapuu vuosittain joitakin tuhansia kausityöläisiä. Tilastoja tästä ei ole.

Suomalaisten määrä tiloilla on tasaisesti vähentynyt. Enemmistö työntekijöistä on kuitenkin yhä suomalaisia. Poikkeus on marjanpoiminta.

”Mansikan poimintaan haluavat suomalaiset ovat yleensä 13–16-vuotiaita. Heillä ei voi teettää täyttä työpäivää”, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Ismo Ruutiainen sanoo.

Metsämarjojen poimijoista valtaosa on Thaimaasta. Thaimaalaisten määrä on viime vuosina sahannut 3 000:n ja 4 000:n välillä.

”Valtaosa tulijoista on riisinviljelijöitä. He ovat tottuneet kumaratyöhön ja ovat todella nopeita”, sanoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset aromit ry:stä, joka on luonnontuotealan etujärjestö.

Thaimaalaiset ovat kiinnostuneita myös puutarhatyöstä. Kokonaisansiot jäävät siinä kuitenkin usein mustikanpoimintaa pienemmiksi. Siksi edustustot eivät juuri myönnä viisumeita Ukrainaa ja Venäjää kauempaa tuleville.

”Ulkoministeriö selvittää vuosittain, kuinka paljon poimijoille jää kulujen jälkeen käteen. Viisumi myönnetään vain, jos tulijalla on mahdollisuus ansaita kunnolla”, sanoo vastuuvirkamies Timo Täyrynen UM:n passi- ja viisumiyksiköstä.

Tänä kesänä mansikkasato jäi odotettua pienemmäksi: noin kahdeksaan miljoonaan kiloon. Keskimäärin mansikkaa saadaan 12–13 miljoonaa kiloa vuodessa. Täyrynen ei osaa vielä sanoa, myönnetäänkö viisumeita ensi vuonna tämän takia vähemmän.

Ismo Ruutiainen kertoo, että ainakin hänen palkkaamansa mansikanpoimijat ovat olleet ”yllättävän ymmärtäväisiä”.

”Osa heistä on harmitellut tilannetta myös yrittäjien puolesta. Huononakin satovuonna ukrainalaiset ansaitsevat täällä moninkertaisesti kotimaahansa verrattuna. Ja bussimatka Ukrainasta on aika halpa: alle satasen per suunta.”

Ruutiainen sanoo myös, että viljelijät ovat pyrkineet järjestämään poimijoille muita töitä. Nyt valtaosa ukrainalaisista on jo lähtenyt kotimaahansa.

Metsämarjojen poimijoilla on ollut parempi onni. Viime kesänä thaimaalaiset poimijat joutuivat odottamaan pari viikkoa mustikoiden kypsymistä, mutta nyt he ovat päässeet heti työhön.

Simo Moisio Arktiset aromit ry:stä arvioi, että mustikkasato on hieman keskimääräistä parempi. Huippuansioihin thaimaalaiset eivät kuitenkaan tule yltämään, sillä puolukoita on luvassa tavallista vähemmän.

”Puolukan kukinta-aikaan oli kylmä sää ja pölytys ei onnistunut kovin hyvin”, Moisio kertoo.

Kun thaimaalaiset marjanpoimijat olivat uusi asia, Moisiolle valitettiin päivittäin, että he poimivat liian lähellä asutusta.

Viime vuosina kiistoja ei juuri ole ollut. Tänä vuonna Moisio on saanut vain yhden valituksen poimijoista.

Ulkomaiset kausityöläiset keräsivät viime vuonna 86 prosenttia marjayritysten ostamista luonnonmarjoista. Kaikista metsistä kerätyistä marjoista he poimivat kuitenkin alle kolmasosan, Moisio arvioi.

Noin 85 prosenttia marjoista jää keräämättä.

”Kovin paljon suurempaan talteenottoon ei voida päästä, sillä valtaosa marjoista on kaukana teistä ja asutuksesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat