Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikonloppuna bongataan lepakkoja – nahkasiivet lähtevät liikkeelle auringon laskettua

Viikonlopun lepakkobongaukselta odotetaan runsaasti havaintoja. Lepakkolajeja ei tarvitse tunnistaa.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Tutkija Eeva-Maria Kyheröinen ja lepakkotieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Miisa Virta tarkastavat lepakkopönttöjä Kirkkonummella.
Tutkija Eeva-Maria Kyheröinen ja lepakkotieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Miisa Virta tarkastavat lepakkopönttöjä Kirkkonummella. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Rakenna lepakkopönttö

 Lepakot kärsivät kolopulasta, sillä hyväkuntoisissa metsissä on vähän kolopuita. Myös kaupungistuminen ajaa lepakoita ahtaalle, kun piilopaikoiksi sopivat ullakot ja rehevät saalistusalueet vähenevät.

 Lepakkoja voi houkutella omaan pihapiiriin rakentamalla niille päiväpiilopaikoiksi sopivia pönttöjä. Pihalepakosta on myös hyötyä, sillä se ahmii suuria määriä hyönteisiä.

 Hyvä pönttöpaikka on kolmen metrin korkeudessa. Pönttö kannattaa sijoittaa aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan, sillä lepakot pitävät lämmöstä. Pöntön rakennusohjeet löydät esimerkiksi Luonnontieteellisen museon nettisivuilta.

Viikonloppuna on hyvä suunnata tähyilemään kesäyön hämärään, sillä silloin järjestetään lepakkobongaus. Halukkaat voivat havainnoida lepakkoja tunnin verran omavalintaisessa paikassa.

Lepakkolajeja ei tarvitse tunnistaa eikä bongarin tarvitse olla nahkasiipien asiantuntija. Riittää, että näkee tai kuulee siivekkään pimeän ystävän. Havainnot raportoidaan Suomen lepakkotieteelliseen yhdistykseen.

Janina Stauffer
Korvayökön voin tunnistaa lennosta sen suurista korvista. Nukkuessaan korvayökkö laittaa korvansa suppuun kainaloihin.
Korvayökön voin tunnistaa lennosta sen suurista korvista. Nukkuessaan korvayökkö laittaa korvansa suppuun kainaloihin.

”Toivomme ihmisiltä paljon yksittäisiä bongauksia. Niitä olisi erityisen hienoa saada Pohjois-Suomesta”, kertoo varapuheenjohtaja Miisa Virta Suomen lepakkotieteellisestä yhdistyksestä.

Lepakkoja bongaillessa voi harjoitella lajitunnistuksen alkeita. Suomen lepakoista esimerkiksi pohjanlepakkoa voi tavata kaupunkialueilla. Sille riittää saalistusalueeksi pienikin puisto.

”Korvayököt viihtyvät vehreissä ympäristöissä ja vesisiippa lentää vesistöjen päällä”, Virta kertoo.

Havainnointia voi tehdä myös kuuntelemalla lepakkojen kaikuluotausääniä detektorilla. Laite muuntaa lepakkojen äänet ihmiskorvin kuultavaksi. Äänierot auttavat lajimäärittelyssä.

”Jos innostuu lepakkoharrastuksesta, kannattaa osallistua lepakkoretkelle tai yhdistyksemme järjestämälle kurssille. Yhdistys myös lainaa detektoreja”, Virta sanoo.

wikimedia commons
Viiksisiippaa tavataan itäisessä Suomessa.
Viiksisiippaa tavataan itäisessä Suomessa.

Lepakot lähtevät päiväpiiloistaan saalistusretkille, kun aurinko laskee. Yökyöpeleille öinen luonto voi tarjota kokonaan uuden elämyksen.

”Öisin luonnon äänimaailma on erilainen kuin päivällä. Lepakkoretkillä näkee usein myös saalistavia pöllöjä”, Virta sanoo.

Jos haluaa houkutella lepakoita pihapiiriin, kannattaa rakentaa vanerista lepakkopönttöjä. Lepakot kärsivät kolopulasta ja tarvitsevat pönttöjä päiväpiiloiksi. Pihalepakoista on myös hyötyä, sillä ne ahmivat suuria määriä hyönteisiä.

wikimedia commons
Ruskea isolepakko on nimensä mukaisesti iso lepakko. Lajia on tavattu usein Etelä-Suomessa.
Ruskea isolepakko on nimensä mukaisesti iso lepakko. Lajia on tavattu usein Etelä-Suomessa.

Myös kaupungistuminen ajaa niitä ahtaalle, kun saalistusalueet pienenevät eikä uusissa rakennuksissa ole suojaisia päiväpiilopaikkoja. Pönttö kannattaa sijoittaa noin kolmen metrin korkeuteen. Hyvä paikka on suojaisa ja aurinkoinen, sillä lepakot pitävät lämpimistä päiväunitiloista.

Vanhojen talojen asukkaille vintillä rapistelevat ja nukkuvat lepakot voivat olla tuttuja naapureita.

Markku Lappalainen
Pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakko ja sitä tavataan koko maassa.
Pohjanlepakko on Suomen yleisin lepakko ja sitä tavataan koko maassa.

”Ullakolla olevan lepakon voi antaa vain olla, jos siitä ole mitään haittaa. On harvinaista, että lepakkoyhdyskunnista olisi jotain haittaa”, neuvoo tutkija Eeva-Maria Kyheröinen Luonnontieteellisestä museosta.

Bongaushavainnoista voi ilmoittaa Lepakkotieteellisen yhdistyksen nettisivujen kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat