Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen Nykypäivässä: ”EU:sta tuli rutto”

Jyrki Kataisen mukaaneurokriisi muutti suhtautumisen EU:hun

Kotimaa
 
VINCENT KESSLER / Reuters
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok).
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok). Kuva: VINCENT KESSLER / Reuters

EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen (kok) mukaan eurokriisin pelastuspakettien myötä ”EU:sta tuli rutto”.

”Suomestakin löytyi vain kourallinen politiikkoja, jotka uskalsivat ääneen puolustaa ratkaisuja ja puhua myös unionin kehittämisen puolesta”, Katainen sanoo Nykypäivän haastattelussa. Nykypäivä on kokoomuksen äänenkannattaja.

Katainen sanoo haastattelussa, että EU:sta puhutaan aivan kuin se olisi jotenkin jäsenmaistaan irrallinen organisaatio. Päättäjät haluavat lakaista koko eurooppalaisen yhteistyön maton alle.

Kataisen mukaan tämä ilmiö vahvistui talouskriisin vyöryessä Eurooppaan. Kataisen mukaan silloin tehtiin ”ikäviä, mutta välttämättömiä pelastuspaketteja”.

Euroalueen velkakriisi ryöpsähti täyteen vauhtiin vuonna 2010, jonka jälkeen euromaat ovat myöntäneet kriisimaille satojen miljardien pelastuspaketteja. Jyrki Katainen oli hyväksymässä paketteja ensin valtiovarainministerinä ja vuodesta 2011 pääministerinä.

Nykypäivän haastattelussa Katainen toteaa, että Britannia on ääriesimerkki siitä, mitä seuraa, kun EU:ta käytetään sylkykuppina sekä päättäjien puheissa että mediassa.

EU:n kehittäminen ei ollut Britanniassa kenenkään asialistalla. Unioniin viitattiin kolmannessa persoonassa ja usein suoranaisten valheiden kera. Tämä marginalisoi Britannian Kataisen mukaan jo aikoja sitten.

Nyt juhannuksena Britannia sitten järjesti kansanäänestyksen, jonka tuloksena maa on jättämässä unionin.

Katainen ei usko, että Britannian EU-erosta seuraa suoraan mitään hyvää tai huonoa unionille. Kun maan eroneuvottelut alkavat syksyllä, ne ovat oma irrallinen prosessinsa. Kataisen mukaan EU-instituutioiden arkinen lainsäädäntötyö palaa normaaleihin uomiinsa.

”Keskeisin kysymys unionin tulevaisuuden kannalta kuuluu, alkavatko jäsenmaiden hallitukset aidosti ottaa omistajuutta EU-päätöksenteosta. Omistajuutta unioni tarvitsee nyt enemmän kuin mitään muuta, Katainen sanoo Nykypäivän haastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat