Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholia saa ostaa velaksi ensi vuonna – jatkossa festarikävijä voi saada juomalaskunsa kotiin

Alkoholilain uudistus sallii viinan ostamisen velaksi. Uudistuksen myötä festivaaleilla voi maksaa kerralla pääsylipun, virvokkeet ja ostokset.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Helsingin keskustassa menossa olevan oluttapahtuman viinaranneke, joka on kuin rajallinen luottokortti.
Helsingin keskustassa menossa olevan oluttapahtuman viinaranneke, joka on kuin rajallinen luottokortti. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Alkoholilain kokonaisuudistus aikoo sallia alkoholin ostamisen velaksi. Lakiuudistuksen pitäisi tulla voimaan ensi vuonna, kertoo peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) erityisavustaja Hanna-Maija Kause.

Alkujaan hallituksen piti antaa uudistus eduskuntaan keväällä. Se venyi kesälomien yli sote-uudistuksen takia, eikä siksi tule voimaan vielä vuodenvaihteesta, kuten oli suunniteltu. Tarkempi aikataulu selviää lomien jälkeen.

Alkoholia on tähän asti saanut velaksi vain ostamalla sitä luottokortilla. Samaan tapaan toimii Helsingin keskustassa menossa olevan oluttapahtuman viinaranneke, joka on kuin rajallinen luottokortti.

Henkilötiedot näytettyään voi hankkia tapahtumasta juotavaa korkeintaan 500 eurolla, ja lasku tulee kotiin.

Viinarannekkeista tulee iso juttu, Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi arvioi Lännen medialle. Hänen mukaansa alalla on paljon kiinnostusta rannekkeita kohtaan, ja mahdollisia käyttäjiä voisivat olla yökerhot, kylpylät ja teatterit.

”Isoissa tapahtumissa olisi käyttöä maksutavoille, joilla voisi hoitaa kaikki hankinnat kerralla”, hän sanoo HS:lle.

Esimerkiksi musiikkifestivaaleilta voisi hankkia samaan laskuun pääsylipun, syömiset ja juomiset ja vielä t-paidan mukaansa, Aittoniemi kuvailee.

”Alkoholilainsäädäntö on vienyt tästä järkevyyden, koska velaksi ei saa myydä. Jos taas myy tapahtuman ulkopuolisille, se voidaan tulkita alkoholin välittämiseksi eteenpäin.”

Maraan on tullut toiveita yhdestä maksuvälineestä. Se voisi olla lähimaksamista, maksamista jälkeenpäin tai niin, että takana on pankkikortti, jolta maksu veloitetaan.

”Tavallinen ravintola taas voisi käyttää järjestelmää niin, että lounaita veloitetaan jälkikäteen”, Aittoniemi miettii.

Vastaava järjestelmä on jo käytössä kylpylöissä, sanoo Rantasipin ketjujohtaja Juha Tiainen. Ketjun hotelleissa on kylpylöitä on muun muassa Hämeenlinnan Aulangolla, Vaasassa, Ikaalisissa ja Siuntiossa.

”Hotelliasiakas voi ostaa huoneavaimella kylpylässä, ja se rekisteröidään laskuun. Päiväkävijä taas saa elektronisen rannekkeen, jolla voi lunastaa ruokaa, virvokkeita ja alkoholia. Kaikki maksavat laskun poistuessaan.”

Rannekkeet ovat toimineet hyvin, Tiainen sanoo. Tulevaisuudessa maksaminen on vielä helpompaa, ja apuna voi olla älypuhelin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat