Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni kuppatartunta saadaan ulkomailla – sukupuolitautien määrä ei ole vähentynyt

Maahantulijoiden kuppaseulonnat ovat lisänneet tauti­tapausten määrää.

Kotimaa
 
Sanne Katainen / HS
Klamydiatesti tehdään virtsanäytteestä. Myös tippuri voidaan seuloa samalla.
Klamydiatesti tehdään virtsanäytteestä. Myös tippuri voidaan seuloa samalla. Kuva: Sanne Katainen / HS
Fakta

Klamydia yleisin

 Viime vuoden aikana todettiin 13 572 klamydiatartuntaa, 281 tippuritartuntaa, 249 kuppatartuntaa ja 174 hiv-tartuntaa.

 Kuluvan vuoden aikana on todettu 7 560 klamydiatartuntaa, 206 tippuritartuntaa, 147 kuppatartuntaa ja 106 hiv-tartuntaa.

 Monet sukupuolitaudit voivat olla oireettomia.

 Kaikilta sukupuolitaudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia.

Turvapaikanhakijoiden maahantulotarkastusten kuppaseulonnat kasvattavat Suomessa todettujen kuppatautien määrää. Viime vuonna todettiin 249 kuppatapausta, joista puolet oli ulkomaalaisilla.

Viime vuoden aikana todetuista kupista 51 oli ihmisillä, joilla ei ole Suomen sosiaaliturvatunnusta. Kuppa seulotaan aina maahantulotarkastuksen yhteydessä. Suuri osa tarkastuksissa todetuista kuppataudeista on kuitenkin jo hoidettuja tauteja.

”Elimistöön jää merkki hoidetusta kupasta. Maahantulotarkastuksissa todetaan hoitoa vaativaa kuppaa yleisemmin taudin jäänteitä, eli kuppa on sairastettu ja hoidettu. Tilastoissa ei erotella sitä, onko kyseessä vanhaa perua oleva kuppajäänne. Monissa maissa kuppaa kuitenkin esiintyy enemmän kuin Suomessa”, kertoo erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Husin sukupuolitautien poliklinikalta.

Kuppaa ja tippuria kantautuu Suomeen paljon suomalaismatkailijoiden mukana. Hiltunen-Backin mukaan noin puolet vuosittain todetuista tippuri- ja kuppatartunnoista on saatu ulkomailla.

”Välillä on tosin hieman hankala selvittää, missä tartunta on saatu”, hän sanoo.

Ulkomailla esiintyy paljon tippurikantoja, joihin antibioottihoito ei tehoa. Vaikeasti hoidettavaa tippuria on paljon esimerkiksi Japanissa.

Suomessa osalle antibiooteilla resistanttia tippuria ei ole vielä ollut. Muissa Pohjoismaissa sitä on ollut yksittäisiä tapauksia.

”Tilannetta seurataan koko ajan, ja myös uusia antibiootteja on tullut tippurin hoitoihin”, Hiltunen-Back sanoo.

Suomessa tippuri tainnutetaan keftriaksoni-antibiootilla. Mikäli sille resistantti tippuri ilmaantuisi maahan, tauti saataisiin kuitenkin nujerrettua antibioottiyhdistelmillä.

”Konsteja tippurin hoitoon on löytynyt vielä toistaiseksi”, Hiltunen-Back sanoo.

Suomessa tippuria on todettu viime vuosien aikana entistä enemmän nuorilla aikuisilla. Yleistyminen voi selittyä ainakin osin testaustavan muutoksella.

Suurin osa viime vuoden tippuritapauksista oli miehillä, ja 64 prosenttia miesten tartunnoista oli saatu miesten välisessä seksissä.

Ulkomailla saaduista tippuritartunnoista suurin osa oli Thaimaasta.

”Nykyisin tippuri seulotaan samalla testillä kuin klamydia.”

Toisinaan tippuri piileskelee elimistössä oireettomana, mikä lisää uusien tartuntojen mahdollisuutta. Joskus se oireilee epämääräisesti.

”Esimerkiksi naisella tippuri voi aiheuttaa epämääräistä alavatsakipua ja valkovuotoa, jotka taas voivat johtua monesta muustakin syystä”, Hiltunen-Back sanoo.

Myös muut seksitaudit kuin tippuri voivat olla oireettomia pitkään tartunnan jälkeen. Oireiden esiintymiseen vaikuttavat monet erilaiset syyt.

”Oireiden esiintymiseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka voimakas sukupuolitaudin aiheuttama tulehdustila on ja kuinka elimistön oma vastustuskyky reagoi siihen.”

Suomen yleisin sukupuolitauti on edelleen klamydia. Viime vuoden aikana klamydiatartunta todettiin 13 527 ihmisellä.

Kuluneen vuoden aikana klamydiatartuntoja on todettu 7 560. Valtaosa taudin saaneista on oireettomia, tai heillä on oireita vain vähän. Kaikkiaan sukupuolitautien määrä ei ole Suomessa viime vuosina vaihdellut suuresti. Tautien määrä ei ole kasvanut, mutta taudit eivät ole myöskään vähentyneet.

”Meillä olisi kaikki tieto ja taito vähentää tartuntoja. On kondomi, testit ja hyvät hoidot. Mahdollisuuksia tartuntojen vähentämiseen on hirveän paljon. Siksi se on huono uutinen, että tartunnat eivät ole vähentyneet. Syy siihen ei ole lääketieteellinen, vaan enemmänkin arvomaailmassa ja ihmisten halussa huolehtia itsestään”, Hiltunen-Back sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat