Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Berner: Ajokorttiuudistus valmis 2018 – tavoitteena vähentää sääntelyä alalla ja pudottaa hintaa

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vieraili perjantaina Jyväskylässä.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vieraili perjantaina Jyväskylässä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner oli perjantaina seuraamassa mielenkiinnolla Suomen MM-rallia. Hän oli käynyt katsomassa kahta erikoiskoetta päivän aikana.

”Tämä on ensimmäinen kokemukseni rallista. Olen vaikuttunut siitä tavasta, miten hyvin järjestelyt toimivat vapaaehtois- ja ammattilaisvoimin sekä miten liikenneturvallisuusviesti näkyy täällä”, Berner kertoi rallin hermokeskuksessa Jyväskylässä.

Suomessa on käynnistynyt lainsäädäntöhanke, jossa selvitetään autokoulu-uudistukseen liittyviä asioita. Lainsäädännön pitäisi olla valmis 2018.

”Tarkoitus on selvittää, voidaanko sääntelyä keventää varsinaisen opetuksen osalta.”

Yhtenä tavoitteena on saada ajokortin hintaa laskettua. B-ajokortin suorittaminen maksaa Suomessa noin 2 000 euroa. Se huolestuttaa Berneriä.

”Meillä ei näy laskua nuorten ajokorttien hankkimisessa, mutta kaupungeissa nuoret ajavat vähemmän ajokortteja. Meillä myös siirtyy vähemmän nuoria liikenteen pariin ammattimielessä. Kuljettajapula on varmasti asia, joka tullaan kohtaamaan.”

Onko nuorten vähenevä ajokorttien hankkiminen sittenkin vain tämän ajan ilmiö? Pitääkö siitä olla huolissaan?

”Ajokortti on nuorten osalta rahakysymys, mutta se on myös arvovalinta. Meidän tehtävä on huolehtia siitä, että ajokortti on kaikille mahdollinen.”

Berner haluaa uudistaa autokouluopetusta.

”Digitaalisuus on asia, jota emme voi tässäkään väistää. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että opetusmenetelmät muuttuvat. Esimerkiksi ajokouluihin tulevat ajoneuvosimulaattorit”, Berner sanoi.

Se on yksi tapa vähentää ajo-opetuksen kustannuksia ja sitä kautta ajokortin hintaa. Berner haluaa hintaa alemmaksi, mutta mitään tarkempaa tavoitetta hänellä ei ole.

”Haluamme synnyttää entistä monipuolisempaa markkinaa ja monipuolisempia toimijoita.”

Autokoulupuolella on nyt paljon kilpailua, mutta koska opetusmenetelmät ovat niin säänneltyjä, hintakilpailua ei juurikaan synny. Ajatuksena on synnyttää monipuolisempia tapoja suorittaa tutkinto.

”Silloin syntyy myös monipuolisempi hintahaarukka.”

Osin teoriapuolta voisi opiskella verkossa, mutta mitään varsinaisia linjauksia ministeriössä ei ole vielä tehty.

”Tällä hetkellä säätelemme aika tarkasti itse opetusmenetelmää. Tavoitteena on enemmän painottaa lopputulosta.”

Ajotuntien määrää tuskin ollaan vähentämässä. Sen sijaan tapa opiskella muuttuisi.

”Se olisi yksilökohtaisempi. Yksilö voisi esimerkiksi päättää enemmän, paljonko hän tarvitsee opetusta, jotta hän pääsee läpi tutkinnosta.”

Opetustunneissa olisi enemmän joustoa, ja silloin myös hinta eläisi sen mukaan.

Bernerin tavoitteena on, että kahden vuoden projektin myötä oltaisiin digitalisaation osalta ajan mukaisia, sääntely olisi liikenneturvallisuutta edistävää, mutta myös teknologista kehitystä ja palveluita mahdollistavaa.

”Saataisiin uutta yrittäjyyttä, työpaikkoja ja uudentyyppisiä palveluita, joita me emme ehkä osaa kuvitella olevan olemassa. Ja esimerkiksi voisi syntyä suomalainen yritys, joka veisi ajoneuvosimulaattoreita maailmalle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat