Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oman aikansa ABC elää nyt aivan toisenlaista elämää seurakunnan hellässä huomassa

Menneen ajan loma-Suomi, osa 4: Aika ajoi takavuosien suosikki­taukopaikan ohi, mutta entinen Keski-Suomen Turistikeskus on pienen seurakunnan hellässä huomassa.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Maisemat ovat muuttuneet, kun vierekkäin pannaan postikortti 60-luvulta ja näkymä heinäkuulta 2016. Rakennukset on silti helppo tunnistaa samoiksi.
Maisemat ovat muuttuneet, kun vierekkäin pannaan postikortti 60-luvulta ja näkymä heinäkuulta 2016. Rakennukset on silti helppo tunnistaa samoiksi. Kuva: Petteri Kivimäki

Äänekoski. Mäntyrinteessä on lentopallokenttä, ja kun vähän tarkemmin katsoo, huomaa, että se on rakennettu vanhan, ison uima-altaan päälle. Akvamariininsiniset kaakelit erottuvat yhä selvästi hiekassa.

Tässä oli lyhyen kukoistuksen ajan taukopaikka parhaasta päästä matkailijalle, joka Taunuksella tai kuplavolkkarilla tahkosi helteistä kotimaataan. Oman aikansa ABC ennen kuin niitä oli edes keksitty. ABC uima-altaalla ja motellilla, missä nähtiin myös kansantaiteilija Irwin ja muut aikansa tähdet. Talvisin matkailija saattoi ostaa kolikolla hetken valaistusta lähiseudun laduille.

Keski-Suomen Turistikeskus ehti toimia mäntyrinteessä Hirvaskankaalla 60-luvun puolivälistä 80-luvulle. Alussa keskus kannatti, kun kansan elintaso nousi ja yhä useammat suomalaiset pystyivät ostamaan oman auton. Vanhoissa kuvissa keskuksen edessä on rivi lipputankoja, joissa on Euroopan maiden lippuja, joten siellä varmaan pysähtyi myös moni ulkomaalainen turisti.

Postikortti Äänekosken Kaupunkisanomien arkistosta. Kuva 60-luvulta.
Postikortti Äänekosken Kaupunkisanomien arkistosta. Kuva 60-luvulta.

Paikan perusti 1966 tunnettu äänekoskelainen bussiyrittäjä Elis Hirvi. Hän halusi keskuksen etupihalle isännästä muistuttavan merkin, isokokoisen hirvipatsaan.

Päärakennuksessa oli iso ravintola ja baari, ylempänä rinteessä 11-huoneinen motelli, jossa suihku ja vessa olivat ajan henkeen käytävällä. Alimpana tontilla oli takavuosien huoltoasemasuosikki Gulf. Hirvi kuoli vuonna 1976, jokin vei paikan vedon pois ja toiminta kuihtui hiljalleen uusista yrittäjistä huolimatta.

Se oli Turistikeskuksen ensimmäinen elämä. Toinen elämä alkoi vuonna 1989, kun pankki myi rakennuksen uusille ostajille, jotka näkivät keskukselle täysin uuden elämän.

Katolla siinä, missä 60-luvulta lähtien oli lukenut Turistikeskus, lukee nyt Elävät kivet seurakunta. Pastori Matti Savolainen saa selittää.

”Vanhoista kuvista näkee, miten aukea tämä paikka oli. Talot tehtiin paikalla olleista puista”, Savolainen kertoo ja vie kierrokselle seurakuntansa tiloihin.

Mutta hirveä ei enää näy.

”Myin sen tuhannella markalla. Joku sen osti, kävi nosturilla hakemassa tuosta ja vei pois joskus 90-luvulla.”

Päärakennuksen alakerrassa on nyt kahvio, jota käytetään tilaisuuksien yhteydessä. Näkee, että seurakunta on tehnyt paljon työtä, jotta paikat ovat kunnossa ja siisteinä. Pöytärivit ovat suorat ja liinat ojennuksessa. Kahvion etuosan karut betonipylväät kertovat, että aiemmin tämä osa oli ulkoilmassa.

Mutta talon keskipiste on seuraavassa kerroksessa, jossa on suuri sali. Savolainen esittelee, mistä kohdin meni baarin seinä ja missä oli ravintolapuoli. Seinällä on nyt iso Jeesus-lippu, Jeesuksen sukupuu ja karttoja Israelista. Savolainen esittelee maita, joissa seurakunta on tehnyt avustustyötä.

”Ravintola ja baari olivat jääneet ihan sellaiseen kuntoon, kun me saimme tämän. Täällä oli vielä viinapullotkin paikallaan ja paljon sotkun siivoamista”, hän kertoo.

Petteri Kivimäki
Pastori Matti Savolainen seurakuntansa salissa, joka aikanaan oli Turistikeskuksen ravintola ja baari.
Pastori Matti Savolainen seurakuntansa salissa, joka aikanaan oli Turistikeskuksen ravintola ja baari.

Nyt salissa vallitsee järjestys ja on helppo huomata, että musiikki täällä edelleen soi. On pienen klubin verran äänentoistolaitteita, takaseinällä pieni miksauspöytäkin. Tuoleja on yli kaksi sataa, vaikka seurakunnassa on jäseniä muutamia kymmeniä.

”Meillä on tilaisuuksissa aina musiikkia. Se on ylistys- ja palvontamusiikkia. Parhaimmillaan ihmisiä oli noin 240, kun Viktor Klimenko kävi täällä laulamassa”, Savolainen sanoo.

Kierros jatkuu vanhalle uima-altaalle. Mittaamme sen askelin: suunnilleen 21 kertaa 11 metriä. Savolainen kertoo, että se sai hiekan päälleen turvallisuussyistä. Ei haluttu, että lapset putoavat sinne.

Helteisessä mäntyrinteessä ja Nelostien äänimaailmassa syntyy väkisinkin mielikuvia amerikkalaisesta 60- ja 70-lukujen motellikulttuurista. Näkymässä huomio kiinnittyy yksityiskohtaan: valtava muovinen hampurilainen lepää alatontilla olevan huoltamo-grillin katolla.

Motellissa on pitkä käytävä, jonka varrella on yksitoista numeroitua ovea. Kun sellaisen avaa, näkee huoneen, jonne mahtuu kaksi kapeaa sänkyä ja pöytä. Ohje seinässä varoittaa heikosta äänieristyksestä, minkä voi uskoa. Aikanaan huoneista on ollut vain muutaman metrin kävely toiselle uima-altaalle, joka oli melkein talon seinässä kiinni sen toisella puolella. Nyt seurakunta majoittaa ajoittain niihin vieraitaan ja esiintyjiään.

Savolainen on valtakuntaansa tyytyväinen. Entisestä juhlapaikasta on tullut koti seurakunnalle, jota voi luonnehtia kristilliseksi karismaattiseksi liikkeeksi. Sinne ovat Savolaisen mukaan kaikki tervetulleita.

”Tämä on ollut meillä jo kauemmin kuin se oli aikanaan Turistikeskuksena. Virallisesti seurakunta aloitti tässä 1993”, Savolainen sanoo.

”Me koimme Jumalan johdatuksena tämän paikan ostamisen. Siinä oli iso haaste, kun tämä oli aika tyyris suhteessa kuntoon. Paljon on tehty remonttia.”

Paljon on muuttunut myös Nelostien maisemassa, joka entisen 60-lukulaisen ravintolasalin ikkunasta aukeaa Teboil-huoltamon ja muovihampurilaisen yli. Yhdellä silmäyksellä näkee ison osan maan muutoksesta.

Tavallistakin valtavammalla Hirvaskankaan ABC:llä voi tankata mobiilisovelluksella tai asioida Alkossa, postissa tai apteekissa. Kauempana taivaanrannassa rakennetaan uutta Suomea vanhan pohjalle. Siellä nousevat Äänekosken tulevan biotuotetehtaan nosturit.

Hirvaskangas puolestaan on viime vuosina tullut tunnetuksi ihan toisesta asiasta, sillä huutokauppakeisari Aki Palsanmäen talo on vain parin kilometrin päässä.

Menneen ajan loma-Suomi -juttusarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä, toisen täältä ja kolmannen täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat