Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds: ”Häviämme kilpailussa, jos EU hajoaa”

HS:n Lauantaivieras-haastattelussa europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) miettii, millaisessa maailmassa hänen lapsenlapsensa joutuvat elämään.

Kotimaa
 
"Keski-Euroopassa ei tunnisteta metsää" – Nils Torvalds huolissaan EU:n päästövähennystavoitteista
"Keski-Euroopassa ei tunnisteta metsää" – Nils Torvalds huolissaan EU:n päästövähennystavoitteista
Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) oli vieraana HSTV:n Studio Kulmapöydän lähetyksessä perjantaina 29. heinäkuuta. Yhtenä aiheena oli suomalainen metsä, joka aiheuttaa ihmetystä keskieurooppalaisissa kollegoissa.
Kuka?

Nils Torvalds

 Syntynyt 7. elokuuta 1945 Tammisaaressa.

 Opiskellut kansantaloustiedettä Moskovassa ja oikeustieteitä Helsingissä.

 Oli ehdolla Euroopan parlamenttiin vuonna 2009, mutta ei päässyt läpi.

 Nousi heinäkuussa 2012 Carl Haglundin tilalle Euroopan parlamenttiin.

 Rkp:n varapuheenjohtaja vuosina 2008–2011.

 Työskennellyt Ylellä muun muassa toimittajana ja kirjeenvaihtajana.

 Vaimo ja viisi lasta.

 Asuu Helsingissä ja Brysselissä, kesäisin Turunmaan saaristossa.

Europarlamentaarikko Nils Torvaldsilla (r) on paljon sanottavaa Turkkiin liittyvistä kysymyksistä ja EU:n suhtautumisesta joihinkin asioihin. Turkilla ei ole hänen arvionsa mukaan enää aikomustakaan pyrkiä EU:hun, vaan maa pelaa EU-jäsenyydellä ja pakolaissopimuksella taktista peliä.

Torvalds arvioi pakolaissopimuksen kaatuvan. Hänestä ulkorajoja pitäisi pystyä valvomaan, sillä niiden vuotaminen aiheuttaa vakavia seurauksia.

”On ihan huuhaata luottaa siihen, että Turkki hoitaa asioita puolestamme.”

Torvaldsin mukaan Turkin tilanteesta ei puhuta EU:ssa riittävän kriittisesti. EU:ssa ei paneuduta tarpeeksi asioiden taustoihin, mikä on hänestä vaarallista.

”Minua on pitkään häirinnyt tapa, jolla EU:ssa on suhtauduttu esimerkiksi arabikevääseen ja Ukrainan kriisiin.”

Ennen EU-uraansa Torvalds on työskennellyt Ylellä muun muassa toimittajana ja kirjeenvaihtajana Moskovassa ja Pietarissa. Toimittajan työt antoivat hyvät eväät myös europarlamentaarikon työhön.

Mika Ranta / HS
Vauhdikkaassa nuoruudessaan Nils Torvalds oli päätoimittajana Suomen kommunistisen puolueen ruotsinkielisen vähemmistön Arbetartidningen Enhet -lehdessä. Torvaldsin päätyminen ruotsalaiseen kansanpuolueeseen herätti alussa ihmetystä.
Vauhdikkaassa nuoruudessaan Nils Torvalds oli päätoimittajana Suomen kommunistisen puolueen ruotsinkielisen vähemmistön Arbetartidningen Enhet -lehdessä. Torvaldsin päätyminen ruotsalaiseen kansanpuolueeseen herätti alussa ihmetystä.

”Lakiesityksenkin saadessaan pitää hahmottaa ongelma mahdollisimman laajasti, jotta pystyy vaikuttamaan asiaan.”

Torvalds nousi Euroopan parlamenttiin puolustusministeriksi siirtyneen Carl Haglundin (r) tilalle vuonna 2012. Liberaaliin ALDE-ryhmään parlamentissa kuuluva Torvalds kertoo, että tuolloin hänellä oli vain hatara kuva siitä, millaista europarlamentaarikon työ on ja miten siinä pärjää.

”Nyt neljän vuoden jälkeen tiedän, mitä pitää tehdä. Tärkeintä on valita avustajat, joihin on sataprosenttinen luottamus.”

Torvaldsin mielestä avustajille voi antaa vapaat kädet toimia, kuten he parhaaksi näkevät.

Parlamentissa Torvalds on erikoistunut ympäristö-, ilmasto- ja energia-asioihin. Hän kertoo halunneensa juuri näiden asioiden pariin siksi, että ilmasto on suuri haaste ja ilmastoasioissa EU:lla on varsinaista päätäntävaltaa. Samoista syistä hän on budjettivaliokunnassa.

”Budjettivaliokunta on se, jossa annetaan tai ollaan antamatta välineitä, joilla asioihin puututaan. Budjettivaliokunta ei ole erityisen seksikäs, mutta on tärkeää ymmärtää, miten EU:n budjetti rakentuu ja mitä siitä seuraa.”

Torvalds sai tehtäväkseen esitellä parlamentissa ILUC-direktiivin, joka hillitsee pellolla tuotettavien raaka-aineiden käyttöä liikenteen polttoaineissa.

EU esitti vastikään myös päästövähennystavoitteet kullekin maalle. Suomen on vähennettävä asumisen, liikenteen ja maatalouden päästöjä lähes 40 prosenttia, kun keskimäärin vähennystavoite EU:ssa on 30 prosenttia.

”Suomen osuus päästövähennyksissä ei ole kohtuullinen.”

Torvalds uskoo, että Suomen on mahdollista saavuttaa asetettu tavoite, mutta oikeudenmukaisuuden ja EU:n uskottavuuden vuoksi siihen olisi hänestä tärkeää saada metsä mukaan.

Esityksessä linjattiin, kuinka jäsenmaiden maankäyttö, esimerkiksi metsänhoito, vaikuttaa päästötavoitteisiin. Talousmetsää ei vielä hyväksytty varsinaiseksi hiilinieluksi Suomen toiveesta huolimatta. Torvaldsin mukaan tämä johtui siitä, ettei ole luotettavaa mittaustapaa.

”Siksi on koottava yhteen kaikki metsäviisaat ja luotava mittausjärjestelmä, joka kelpaa komissiolle.”

Metsiin liittyvät kysymykset vaativat parlamentissa Torvaldsin mukaan jatkuvaa vääntöä. Muualla EU:ssa metsä ei ole niin merkittävässä roolissa kuin Suomessa.

EU:n suurin haaste on Torvaldsin mukaan tällä hetkellä yhden koon sukkahousujen mukainen ratkaisu, kuten hän itse asiaa nimittää.

Kun alkuaikoina EU:ssa oli vain vähän ja samankaltaisia jäseniä, kaikille sopivia ratkaisuja oli melko helppo löytää. Kun taustaltaan ja kulttuuriltaan erilaisia jäseniä on Britannia mukaan lukien 28, yhteisen sävelen löytäminen on vaikeampaa.

Kaikki jäsenet eivät kehity samassa tahdissa ja samaan suuntaan. Tämä on johtanut Torvaldsin mukaan haihatteluun ja populismiin.

”Mietin, millaisessa maailmassa lapsenlapseni joutuvat elämään.”

Mika Ranta / HS
”Ajattelen edelleen kuin toimittaja”, Torvalds sanoo.
”Ajattelen edelleen kuin toimittaja”, Torvalds sanoo.

Torvaldsin mukaan olisikin syytä katsoa, mitä tehdään väärin ja milloin ”yhden koon sukkahousut” kiristävät liikaa. EU:n hyvänä puolena Torvalds pitää EU:n perusajatusta siitä, että se yhdistää hajanaisen Euroopan suuremmaksi ja kilpailukykyisemmäksi tuotantoalueeksi.

”Jos emme pysty pitämään EU:ta koossa, häviämme kansainvälisessä kilpailussa. Tämä on EU:n varsinainen ydinajatus, jota pitää puolustaa henkeen ja vereen.”

Viisi kysymystä euroedustajalle

1 Paljasta kulissien takainen vaikuttaja EU:ssa.

Parlamentin pääsihteeri. Lisäksi puhemies Martin Schulzin ympärille kerääntynyt kuppikunta, johon kuuluvat Manfred Weber (EPP), Gianni Pittella (S&D) ja Guy Verhofstadt (ALDE). Jos joku haluaa herrakerhon nimetä, se on tämä.

2 Kenen suomalaisen europarlamentaarikon työtä arvostat?

Riippuu kysymyksestä. Meillä on melko sopuisa, yhteistyökykyinen ja pätevä meppiryhmä. Teollisuus- ja ympäristökysymyksissä Henna [ Virkkunen ] ja Anneli [ Jäätteenmäki ], keskustelukumppanina Paavo Väyrynen, ja Kyllösen Merja on äärimmäisen hyvä tyyppi.

Tämä on hyvin tilannekohtaista.

3 Mikä on lempipaikkasi Brysselissä?

Pyöräilyreitti kotiosoitteesta parlamenttiin. Yritän pyöräillä töihin, mutta aina se ei onnistu. Teemme niin pitkiä työpäiviä, että käy huonosti, jos ei hoida kuntoa.

4 Mitä kaipaat Suomesta?

Hapanleipää ja joskus vähän lakritsaa.

5 Miten vietät viikonloppusi?

Aika usein olen Suomessa julistamassa EU:n ilosanomaa kansalle.

Jos olen Brysselissä, yritän lähteä jonnekin. Tunnin tai parin automatkan päässä on esimerkiksi Düsseldorf ja Amsterdam. Jos sitä ei käytä hyväkseen, on vain tyhmä.

Voi sivistää itseään, sillä sivistyksestä on aina jonkin verran puutetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat