Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

S-ryhmän aie hyödyntää ostotietoja selvitetään

”Jos jotain pitää muuttaa, toimimme sen mukaan”, sanoo asiakkuusjohtaja.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kuvasta on kuvankäsittelyllä poistettu kortin tunnistetietoja.
Kuvasta on kuvankäsittelyllä poistettu kortin tunnistetietoja. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

S-ryhmä kertoi tällä viikolla ryhtyvänsä tallentamaan bonuskorttia käyttävien asiakkaiden ostokset entistä tarkemmin syyskuun alusta alkaen.

S-ryhmä on aiemmin tallentanut bonuskortin ostostensa yhteydessä esittävien asiakkaidensa ostotiedot tuoteryhmittäin. Nyt ketju aikoo tallentaa tiedot ostosten tarkkuudella.

Torstaina tietosuojavaltuutettu kertoi Ylelle ottavansa S-ryhmän tietojenkeruun käsittelyyn. Toimistossa halutaan selvittää, ollaanko bonuskortin ehtoja muuttamassa yksipuolisesti.

Bonuskorttia käyttävä asiakas voi estää mainonnan kohdentamisen, ei tietojen keräämistä.

”Meillä on velvollisuus tallentaa tiedot joka tapauksessa. Nyt tieto kytketään asiakasrekisteriin”, S-ryhmän asiakkuusjohtaja Pekka Malmirae sanoo.

Asiaa selvitetään kuitenkin yhteistyössä kuluttajaviraston ja tietosuojavaltuutetun kanssa. ”Jos jotain pitää muuttaa, toimimme sen mukaan.”

Keskon Plussa on kerännyt tietoja ostosten tarkkuudella jo pidempään.

HS listasi, mitä hyötyä tai haittaa ostotietojen keräämisestä voi olla:

Hyöty asiakkaille

Asiakas saa itselleen sopivia tarjouksia ja mahdollisesti pääsee halvemmalla. S-ryhmä lupaa asiakastietoihin pohjautuvia palveluja.

Yksilöidyistä ostotiedoista on apua myös silloin, kun jokin tuote joudutaan vetämään markkinoilta.

Hyöty yrityksille

Kanta-asiakasmarkkinoinnin avulla pyritään yleensä korostamaan ostosten keskittämisen kannattavuutta.

Asiakastiedon avulla voidaan kohdentaa kauppojen valikoimia paremmin ja suunnitella uusia palveluita.

Haitta asiakkaille

Yksilöidyt ostotiedot muuttuvat yritysten käsissä voittoa tuottaviksi työkaluiksi. Tästä kohdennettu mainonta on esimerkki.

”Kaikki kohdennetun viestinnän asetukset ovat meillä henkilökohtaisia, ja kotitalouskohtaiset tiedot jaetaan kuitin loppusummien tarkkuudella”, S-ryhmän Malmirae kertoo.

Riskit kasvavat merkittävästi sen mukaan, mitä useamman toimijan kanssa kuluttajan ostotietoja jaetaan. S-ryhmä ei kertomansa mukaan aio myydä tai luovuttaa asiakasrekisterin tietoja tavarantoimittajille tai yhteistyökumppaneille. Tämä tarkoittaa, että ainakaan dataa ei jaeta sellaisenaan. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tiedossa, jakaako S-ryhmä datan perusteella tekemiään analyyseja, asiakasprofiileja tai jotakin muuta.

Haitta yrityksille

Tiedonkeruusta syntyy kustannuksia. Kuluttajille pitää painaa kortteja, data tarvitsee palvelintilaa ja sen analysointiin tarvitaan ammattilaisia, jotka pitää joko rekrytoida tai kouluttaa itse.

Onko tietojen kerääminen turvallista?

S-ryhmän Malmirae vakuuttaa, että tietoturva on asia, johon S-ryhmässä kiinnitetään huomiota. S-ryhmän työntekijöistä tuotekohtaisia ostotietoja pääsevät tutkimaan vain ne, joiden työtehtäviin se kuuluu.

Pitempi versio tästä uutisesta on luettavissa HS.fi:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat