Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholia saa ostaa velaksi ensi vuonna

Alkoholilain uudistus sallii viinan ostamisen velaksi. Uudistuksen myötä festivaaleilla voi maksaa kerralla pääsylipun, virvokkeet ja ostokset.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Helsingin keskustassa pidettävässä oluttapahtumassa käytettiin jo perjantaina rannekkeita alkoholin ostamiseen.
Helsingin keskustassa pidettävässä oluttapahtumassa käytettiin jo perjantaina rannekkeita alkoholin ostamiseen. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Alkoholia saa ostaa velaksi mahdollisesti jo ensi vuonna, jos alkoholilain kokonaisuudistus toteutuu hallituksen kaavailemassa muodossa.

Se mahdollistaisi esimerkiksi musiikkifestivaaleilla maksamisen niin, että yhdellä maksulla voisi hoitaa sisäänpääsymaksun ja muut ostokset, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

”Viinarannekkeista” tulee iso juttu, Aittoniemi arvioi.

Hänen mukaansa alalla on paljon kiinnostusta rannekkeita kohtaan. Mahdollisia käyttäjiä voisivat olla yökerhot, kylpylät ja teatterit.

Esimakua tulevasta on koettu tällä viikolla Helsingin Rautatientorilla järjestettävässä oluttapahtumassa, johon voi hankkia alkoholirannekkeen.

Se on kuin rajallinen luottokortti. Henkilötietonsa näytettyään asiakas voi hankkia tapahtumasta juotavaa korkeintaan viidelläsadalla eurolla. Lasku ostoksista tulee kotiin.

Viranomaiset tutkivat parhaillaan, rikkooko oluttapahtumassa asiakkaille tarjottu ranneke lakia, kertoi Lännen Media rannekkeiden tulosta kertovassa kirjoituksessaan torstaina.

Lännen Median mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto aikoo lähettää rannekkeista selvityspyynnön tapahtuman järjestäjälle, Lammin Sahdille.

Alkoholia saa tällä haavaa ostaa velaksi vain luottokortilla.

Ostaminen velaksi tulee mahdolliseksi vasta valmistumassa olevan alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä, vahvistaa peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) erityisavustaja Hanna-Maija Kause.

Lakiuudistuksen pitäisi tulla voimaan ensi vuonna. Alkujaan hallituksen piti antaa uudistus eduskuntaan keväällä. Se venyy kesälomien yli sote-uudistuksen takia, eikä tule siksi voimaan vielä vuodenvaihteesta, kuten oli suunniteltu. Tarkempi aikataulu selviää lomien jälkeen.

”Isoissa tapahtumissa olisi käyttöä maksutavoille, joilla voisi hoitaa kaikki hankinnat kerralla”, Maran Aittoniemi sanoo.

Esimerkiksi musiikkifestivaaleilta voisi hankkia samaan laskuun pääsylipun, syömiset ja juomiset ja vielä t-paidan mukaansa, hän kuvailee.

”Alkoholilainsäädäntö on vienyt tästä järkevyyden, koska velaksi ei saa myydä. Jos taas myy tapahtuman ulkopuolisille, se voidaan tulkita alkoholin välittämiseksi eteenpäin.”

Maraan on tullut toiveita yhdestä maksuvälineestä. Se voisi olla lähimaksamista, maksamista jälkeenpäin tai niin, että takana on pankkikortti, jolta maksu veloitetaan.

”Tavallinen ravintola taas voisi käyttää järjestelmää niin, että lounaita veloitetaan jälkikäteen”, Aittoniemi miettii.

Vastaava järjestelmä on jo käytössä kylpylöissä, sanoo Rantasipin ketjujohtaja Juha Tiainen. Ketjun hotelleissa on kylpylöitä muun muassa Hämeenlinnan Aulangolla, Vaasassa, Ikaalisissa ja Siuntiossa.

”Hotelliasiakas voi ostaa huoneavaimella kylpylässä, ja se rekisteröidään laskuun. Päiväkävijä taas saa elektronisen rannekkeen, jolla voi lunastaa ruokaa, virvokkeita ja alkoholia. Kaikki maksavat laskun poistuessaan.”

Rannekkeet ovat toimineet hyvin, Tiainen sanoo. Tulevaisuudessa maksaminen on vielä helpompaa, ja apuna voi olla älypuhelin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat