Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 20 vuotta avoimia rajoja – näin Suomi on hyötynyt EU:n vapaasta liikkuvuudesta

Britannia haluaa eroon EU:sta ja muista jäsenmaista tulevista siirtolaisista. Saksaan muuttanutta Mia Toivolaa vapaa liikkuvuus on hyödyttänyt paljon.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Zacharie Scheurer
Berliinissä työskentelevä Miia Toivola vastaa katumuotiin keskittyneen saksalaisen verkkokaupan DefShopin Suomen-markkinasta.
Berliinissä työskentelevä Miia Toivola vastaa katumuotiin keskittyneen saksalaisen verkkokaupan DefShopin Suomen-markkinasta. Kuva: Zacharie Scheurer
Tästä on kyse

Vapaa liikkuvuus

 Vuonna 1992 käyttöön otetun Maastrichtin sopimuksen keskeinen periaate on taata henkilöille oikeus liikkua ja oleskella vapaasti unionissa.

 EU:n kansalaisilla on oikeus hakea opiskelemaan muihin jäsenvaltioihin samoilla ehdoilla kuin niiden omat kansalaiset.

 Työntekijöiden vapaa liikkuvuus käsittää oikeuden liikkua ja oleskella toisessa unionin jäsenvaltiossa, sekä työntekijöiden perheenjäsenten oikeuden maahantuloon ja oleskeluun yhdenvertaisesti jäsenvaltion kansalaisten kanssa.

Helsinki/Berliini. Sähköpostit kiinnittävät Miia Toivolan, 25, huomion hetkessä. Hän istuu työpaikallaan, katumuotiin keskittyneen verkkokauppa DefShopin toimistossa Berliinin pohjoisreunalla.

Seinällä on työkaverin ripustama lehtileike Patrik Laineesta – päivältä, jolloin Suomi jäi MM-finaalissa hopealle. Henki toimistossa on altis toverilliselle vitsailulle.

”On jännittävää, että Suomessa tunnen oloni eurooppalaiseksi ja täällä Saksassa kuitenkin Suomen edustajaksi”, Toivola sanoo.

Toivola on työpaikallaan rajattoman Euroopan ytimessä. Nuori suomalainen nainen vastaa saksalaisen perheyrityksen Suomen-markkinoista. Vieressä on valtava 700 000 vaatteen ja kengän varasto, josta lähtee päivittäin tavaraa nettiasiakkaille ympäri Eurooppaa.

Jotkut Euroopassa haluaisivat sulkea rajoja. Britannia on eroamassa Euroopan unionista, koska britit ovat saaneet tarpeekseen muista EU-maista tulevista siirtolaisista.

Toisin sanoen siis sellaisista ihmisistä kuten Miia Toivola, vaikkakin britit nyrpistelevät enemmän puolalaisille ja muille itäeurooppalaisille.

Toivola kuuluu sukupolveen, jolle rajaton Eurooppa on ollut aina itsestäänselvyys. Hän on yksi niistä yli 15 miljoonasta EU-maiden kansalaisesta, jotka asuvat jossakin toisessa unionin jäsenmaassa.

Toivolalle Saksa valikoitui kotimaaksi vuonna 2015, kun töiden etsiminen Helsingistä osoittautui vaikeaksi. Berliinistä sen sijaan avautui houkutteleva työmahdollisuus DefShopista, joka oli tuttu jo vaihto-opiskelija-ajalta.

”Olen nyt asunut aikuiselämästäni täällä pidempään kuin Suomessa”, Toivola sanoo. Hän oli asunut Saksassa kolmeen kertaan, ensin au pairina, seuraavaksi tehden useita eri töitä ja sitten Erasmus-vaihdossa ennen kuin koti ja työpaikka vakiintuivat Berliiniin.

Saksa on monien muiden suomalaisten mieleen. Itse asiassa yksi suomalaisten suosikkimaista Ruotsin, Britannian ja Espanjan ohella. Maassa asuu yli 12 600 suomalaista.

Vapaa liikkuvuus on Euroopan perusarvo, josta Suomen kaltaiset pienet jäsenmaat hyötyvät erityisen paljon.

Työvoiman lisäksi se koskee myös tavaroita, palveluita ja pääomia.

Vapaan liikkuvuuden merkitys näkyy Suomelle erityisesti kaupassa. Suomen kansainvälisestä kaupasta valtaosa on Euroopan unionin sisäistä kauppaa. Tavaraviennistä 59 prosenttia meni vuonna 2015 muihin EU-maihin, ja tuonnista 63 prosentti tuli muista EU-maista. Tärkein kauppakumppani on Saksa ja toiseksi tärkein Ruotsi.

”Se tekee Suomesta kokoaan suuremman”, kuvailee EU-komissio varapuheenjohtaja Jyrki Katainen puhelimitse työmatkalta jostain Ranskan Strasbourgin ja Luxemburgin välimaastosta.

”Joko meillä on Suomen sisäinen viiden miljoonan ihmisen työ-, tuote- ja palvelumarkkinat, tai sitten on 500 miljoonan ihmisen markkinat, jossa Suomi on osana. Onneksi ollaan osana tätä isompaa”, Katainen jatkaa ja harmittelee sitä, etteivät ihmiset oikein vielä osaa liikkua työn perässä toisiin EU-maihin.

Puhelimessa puhuessaan Katainen hyödyntää vapaan liikkuvuuden Eurooppaa, kun hänen autonsa kulkee yhden päivän aikana vapaasti kolmen maan rajojen yli.

Merkittävä osa vapaata liikkuvuutta ovat juuri tällaiset lyhytkestoiset matkat toisiin EU-maihin, kuten työmatkat ja lomamatkat sekä vierailut sukulaisten ja kavereiden luo. Suomalaiset tekivät vuonna 2014 vajaat kahdeksan miljoonaa vähintään yhden yön kestävää matkaa muihin EU-maihin.

Britannian eroon valmistautuvat EU-maat ovat linjanneet, että brittien pitää kunnioittaa työvoiman vapaata liikkuvuutta, jos he haluavat edelleen nauttia unionin yhteisistä sisämarkkinoista. Britannialle EU:n vielä kehitysvaiheessa olevat sisämarkkinat ovat samaan tapaan äärimmäisen tärkeät kuin Suomelle.

Katainen ei ainakaan vielä ole kovin huolissaan sisämarkkinoiden kohtalosta, vaikka niiden puolesta paljon taistellut Britannia on lähdössä unionista.

Hän kehottaa kuitenkin Suomea pitämään entistä enemmän ääntä EU-pöydissä sisämarkkinaprojektien – kuten digitaalisten sisämarkkinoiden – puolesta.

”Kannustan Suomen hallitusta vielä entisestään vahvistamaan omaa perinteistä linjaansa sisämarkkinamaana. Suomella on erittäin tärkeät kansalliset intressit kyseessä”, Katainen sanoo.

Komission varapuheenjohtajan ääni kirkastuu, kun siirrytään puhumaan Erasmus-vaihto-ohjelmasta.

Tässä on selkeästi aihe, joka koskettaa Kataista. Onhan hän ollut aikanaan Erasmus-opiskelijavaihdossa Britanniassa Leicesterin yliopistossa.

Vuonna 2014 kaikkiaan 14 679 suomalaista opiskeli, harjoitteli tai oli vapaaehtoistyössä Erasmus-ohjelmien kautta.

Britannia on suomalaisten vaihto-opiskelijoiden kolmanneksi suosituin maa. Brexit saattaa kuitenkin sulkea Britannian yliopistojen ovet.

”Tämä on niin tärkeä asia, että tämä pitää ihan erikseen käsitellä eroneuvotteluissa”, Katainen sanoo.

”Poliittisesti jokainen voi olla ihan mitä mieltä hyvänsä Euroopan unionin jäsenyydestä. Nuorten mahdollisuus liikkua työn ja opiskelujen perässä Euroopan sisällä vapaasti on kuitenkin hirveän tärkeä periaate ja tärkeää käytännön elämän kannalta. Toivon että sen arvo tunnustetaan myös jatkossa.”

EU-komissiosta on arvioitu, että Erasmus-vaihto-opiskelusta syntyneistä suhteista on syntynyt Eurooppaan miljoona vauvaa. Suomalaisten Erasmus-rakkauksista ja rakkaudenhedelmistä ei ole olemassa tilastoja.

Miia Toivola on sujahtanut saksalaiseen yritykseen sujuvasti. Kaikki käytävällä tervehtivät iloisesti. Esimies Matthias Spangenberger kertoo, että Suomen tunteva työntekijä oli vaikea löytää.

Toivola on ottanut kaiken irti Kataisen mainitsemasta nuorten ihmisten vapaan liikkumisen periaatteesta. Häntä voisi kutsua jopa eurooppalaisen kansalaisen mallioppilaaksi, sillä hän on muuttanut kuuden vuoden sisällä Saksaan peräti neljä kertaa.

Nuorella naisella on rajat ylittävistä muutoista sekä hyviä että huonoja kokemuksia.

Kokemukset ensimmäiseltä vuoden 2010 au pair-keikalta olivat positiivisia.

”Ihan ensimmäisistä päivistä tuntui, että Berliini on minulle kotipaikka”, Toivola muistelee.

Toinen au pair-kokeilu kuitenkin päättyi katastrofiin. 20-vuotias huomasi yhtäkkiä olevansa työttömänä, rahattomana ja kodittomana Saksassa.

Päänvaivaa ovat vuosien varrella aiheuttaneet myös saksalaisen sairauskassan raskaat maksut sekä saksalainen byrokratia, jossa mitään ei voi hoitaa verkon kautta.

Nyt kaikki näyttäisi olevan mallillaan. Kun Miia Toivola pohtii tulevaisuuttaan, Berliini kuuluu siihen.

”Voisin hyvin kuvitella jopa perustavani oman perheen täällä. Haaveilen myös omasta yrityksestä tulevaisuudessa”, Toivola sanoo.

Vapaan liikkuvuuden aikaa on takana yli 20 vuotta

HS kysyi yhdeksältä ihmiseltä, miten se näkyy suomalaisten elämässä.

1. Miten Euroopan vapaa liikkuvuus on vaikuttanut elämääsi?

2. Miltä vapaan liikkuvuuden rajoittaminen tuntuisi?

Akseli Valmunen / HS
Gesa Miltner, 20, Berliini1. Vapaa liikkuvuus on ollut aina hyvä asia, sillä olen voinut matkustaa Euroopassa ilman viisumia. Tällä kertaa tulin ensimmäistä kertaa Suomeen, ja ihastuin kovasti kaupunkiin. Tykkään ylipäätään matkustella Euroopassa. Opiskeluaikoinani opiskelin myös jonkin aikaa Hollannissa.2. Ei kovin hyvältä, sillä joutuisin miettimään tarkemmin matkustamista. Epäilen, että esimerkiksi viisumien hankkiminen ei kuitenkaan vaikuttaisi omiin matkasuunnitelmiini. Kenties jotkut ihmiset eivät enää matkustaisi yhtä paljon.
Gesa Miltner, 20, Berliini1. Vapaa liikkuvuus on ollut aina hyvä asia, sillä olen voinut matkustaa Euroopassa ilman viisumia. Tällä kertaa tulin ensimmäistä kertaa Suomeen, ja ihastuin kovasti kaupunkiin. Tykkään ylipäätään matkustella Euroopassa. Opiskeluaikoinani opiskelin myös jonkin aikaa Hollannissa.2. Ei kovin hyvältä, sillä joutuisin miettimään tarkemmin matkustamista. Epäilen, että esimerkiksi viisumien hankkiminen ei kuitenkaan vaikuttaisi omiin matkasuunnitelmiini. Kenties jotkut ihmiset eivät enää matkustaisi yhtä paljon.
Akseli Valmunen / HS
Jussi Eskelinen, 23, Joensuu1. Olen reissannut Euroopassa, sillä sinne on ollut aina helppo lähteä ja matkustaminen on ollut mukavaa.2. Matkustaminen kävisi hankalammaksi. Minusta olisi huono juttu, jos Euroopassa matkustamiseen tarvittaisiin viisumi. Vaikka se ei vaikuttaisi omiin suunnitelmiini, toisi se mukanaan lisää selvitettävää.
Jussi Eskelinen, 23, Joensuu1. Olen reissannut Euroopassa, sillä sinne on ollut aina helppo lähteä ja matkustaminen on ollut mukavaa.2. Matkustaminen kävisi hankalammaksi. Minusta olisi huono juttu, jos Euroopassa matkustamiseen tarvittaisiin viisumi. Vaikka se ei vaikuttaisi omiin suunnitelmiini, toisi se mukanaan lisää selvitettävää.
Akseli Valmunen / HS
Reijo Sarkki, 72, Lahti1. Aikoinaan kymmeniä vuosia sitten (ennen vapaan liikkuvuuden sopimusta) työskentelin Saksassa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Kokemukseni ulkomailta olivat hyvin myönteisiä, sain hyvät eväät elämään ja paljon oppia siitä, miten toisella tavalla asiat muissa maissa tehdään.2. Rajoitukset tuntuisivat oudoilta. Emme vielä oikein tiedä, mitä se merkitsee, minkälaisia esteitä tai vapauksia ihmisille jäisi. Kun rajoitukset toteutuvat, on niiden vaikutuksiakin helpompaa arvioida.
Reijo Sarkki, 72, Lahti1. Aikoinaan kymmeniä vuosia sitten (ennen vapaan liikkuvuuden sopimusta) työskentelin Saksassa, Sveitsissä ja Ruotsissa. Kokemukseni ulkomailta olivat hyvin myönteisiä, sain hyvät eväät elämään ja paljon oppia siitä, miten toisella tavalla asiat muissa maissa tehdään.2. Rajoitukset tuntuisivat oudoilta. Emme vielä oikein tiedä, mitä se merkitsee, minkälaisia esteitä tai vapauksia ihmisille jäisi. Kun rajoitukset toteutuvat, on niiden vaikutuksiakin helpompaa arvioida.
Akseli Valmunen / HS
Elli Leino, 17, Helsinki1. Olen matkustellut Euroopassa. Vietin myös yläasteella viikon Lontoossa Comenius-vaihdossa (EU:n vaihto- ja yhteistyöohjelma kouluille), jolloin lontoolaisesta koulusta tuli opiskelija meille Suomeen, ja minä menin hänen tilalleen. Sain kavereita ja tutustuin paikallisen kulttuuriin.2. Vaikka liikkuvuutta tulevaisuudessa rajoitettaisiin, matkustelisin varmasti. En usko, että se vaikuttaisi omaan elämääni.
Elli Leino, 17, Helsinki1. Olen matkustellut Euroopassa. Vietin myös yläasteella viikon Lontoossa Comenius-vaihdossa (EU:n vaihto- ja yhteistyöohjelma kouluille), jolloin lontoolaisesta koulusta tuli opiskelija meille Suomeen, ja minä menin hänen tilalleen. Sain kavereita ja tutustuin paikallisen kulttuuriin.2. Vaikka liikkuvuutta tulevaisuudessa rajoitettaisiin, matkustelisin varmasti. En usko, että se vaikuttaisi omaan elämääni.
Akseli Valmunen / HS
Markus Suomi, 36, Helsinki1. Vapaa liikkuvuus on helpottanut Euroopassa matkustelua: reissaaminen on vaivattomampaa, kun passia ei tarvitse näyttää. Enimmäkseen olen matkustellut töiden ja vapaa-ajan matkojen merkeissä.2. Tietysti se tuntuu pahalta, sillä vapaa liikkuvuus on ollut kaikin puolin hyvä asia. Kun ihmiset saavat liikkua vapaasti Euroopan sisällä, tulee taloudellista kasvua ja uusia mahdollisuuksia kaikille eurooppalaisille yrityksille, sillä markkinat ovat laajemmat.
Markus Suomi, 36, Helsinki1. Vapaa liikkuvuus on helpottanut Euroopassa matkustelua: reissaaminen on vaivattomampaa, kun passia ei tarvitse näyttää. Enimmäkseen olen matkustellut töiden ja vapaa-ajan matkojen merkeissä.2. Tietysti se tuntuu pahalta, sillä vapaa liikkuvuus on ollut kaikin puolin hyvä asia. Kun ihmiset saavat liikkua vapaasti Euroopan sisällä, tulee taloudellista kasvua ja uusia mahdollisuuksia kaikille eurooppalaisille yrityksille, sillä markkinat ovat laajemmat.
Akseli Valmunen / HS
Annette Kallio, 44, Askola1. Poikieni kanssa olemme tehneet kaupunkimatkoja ja koko perheen kesken aurinkomatkoja Etelä-Eurooppaan. Toukokuussa matkustimme Lontooseen.2. Lontoon matkalla huomasimme, että passitarkastukset olivat kiristyneet. Kentällä kysyttiin useaan kertaan, minne olemme matkalla. Toisaalta lisääntyneet tarkastukset herättivät turvallisuutta. Koska tarkastukset hidastavat matkustamista, tulee siihen vain varata enemmän aikaa.
Annette Kallio, 44, Askola1. Poikieni kanssa olemme tehneet kaupunkimatkoja ja koko perheen kesken aurinkomatkoja Etelä-Eurooppaan. Toukokuussa matkustimme Lontooseen.2. Lontoon matkalla huomasimme, että passitarkastukset olivat kiristyneet. Kentällä kysyttiin useaan kertaan, minne olemme matkalla. Toisaalta lisääntyneet tarkastukset herättivät turvallisuutta. Koska tarkastukset hidastavat matkustamista, tulee siihen vain varata enemmän aikaa.
Johan Bergman, 63, Tukholma 1. Nuorena matkustelin paljon. Vapaa liikkuvuus on ollut mielestäni aina hieno asia. Tällä viikolla purjehdimme Tukholmasta Helsinkiin. 2. Se olisi todella ikävä juttu. En ole tosin varma, tuleeko tilanne olemaan niin paha kuin luulemme. Vapaa liikkuvuus on taannut sen, että voimme olla helpommin yhteydessä toisiin ihmisiin, muihin eurooppalaisiin.
Johan Bergman, 63, Tukholma 1. Nuorena matkustelin paljon. Vapaa liikkuvuus on ollut mielestäni aina hieno asia. Tällä viikolla purjehdimme Tukholmasta Helsinkiin. 2. Se olisi todella ikävä juttu. En ole tosin varma, tuleeko tilanne olemaan niin paha kuin luulemme. Vapaa liikkuvuus on taannut sen, että voimme olla helpommin yhteydessä toisiin ihmisiin, muihin eurooppalaisiin.
Akseli Valmunen / HS
Iina Haapa, 22, Vantaa 1. En ole hirveästi matkustellut, lähinnä Virossa, Latviassa ja Ruotsissa. Tulevaisuudessa olisi kuitenkin tarkoitus matkustaa enemmänkin. Ainahan on hyvä, että tarjotaan mahdollisuuksia vapaaseen liikkuvuuteen, vaikka ei niitä käyttäisikään. 2. Kyllä se harmittaisi, sillä olen täysin vapaan liikkuvuuden kannalla. Ulkomaille lähteminen on jo nyt iso kynnys kaiken siihen liittyvän hässäkän vuoksi. Mikäli matkustelua rajoitettaisiin, saattaisin valita toisen kohteen. Rajoitukset voisivat vaikeuttaa myös ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien ystävieni elämää.
Iina Haapa, 22, Vantaa 1. En ole hirveästi matkustellut, lähinnä Virossa, Latviassa ja Ruotsissa. Tulevaisuudessa olisi kuitenkin tarkoitus matkustaa enemmänkin. Ainahan on hyvä, että tarjotaan mahdollisuuksia vapaaseen liikkuvuuteen, vaikka ei niitä käyttäisikään. 2. Kyllä se harmittaisi, sillä olen täysin vapaan liikkuvuuden kannalla. Ulkomaille lähteminen on jo nyt iso kynnys kaiken siihen liittyvän hässäkän vuoksi. Mikäli matkustelua rajoitettaisiin, saattaisin valita toisen kohteen. Rajoitukset voisivat vaikeuttaa myös ulkomailla opiskelevien ja työskentelevien ystävieni elämää.
Inga Pöntynen, 70, Helsinki1. Aikoinaan olen matkustellut. Vaikka silloin vaadittiin passit ja kaikki, oli matkustaminen helppoa. Asuin Saksassa viisi vuotta 70-luvun puolivälissä ja olin töissä pankissa. Tuolloin huomasin, että suomalaiset ja saksalaiset ovat kovin samanlaisia.2. En usko, että liikkuvuuden rajoittaminen vaikuttaisi enää paljon omaan elämääni.
Inga Pöntynen, 70, Helsinki1. Aikoinaan olen matkustellut. Vaikka silloin vaadittiin passit ja kaikki, oli matkustaminen helppoa. Asuin Saksassa viisi vuotta 70-luvun puolivälissä ja olin töissä pankissa. Tuolloin huomasin, että suomalaiset ja saksalaiset ovat kovin samanlaisia.2. En usko, että liikkuvuuden rajoittaminen vaikuttaisi enää paljon omaan elämääni.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat