Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietoturva-asiantuntija nosti huolen toisen piikkiin juomisesta maksurannekkeella – Valmistajalle ei ole tullut valituksia

Tietoturva-alan asiantuntijan mukaan Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumassa käytössä oleva maksuranneke olisi helppo kopioida, ja näin juoda olutta toisen henkilön laskuun.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Maksuranneikkeista ei ole toistaiseksi tullut väärinkäytösilmoituksia.
Maksuranneikkeista ei ole toistaiseksi tullut väärinkäytösilmoituksia. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Olutfestivaali Suuret Oluet – Pienet Panimot järjestetään Helsingin Rautatientorilla nyt 13:nnen kerran. Tapahtuma kerää paikalle runsain joukoin etenkin pienpanimoiden olutvalikoimista kiinnostuneita juomaharrastajia. Lauantaina on Helsingin festivaalin viimeinen päivä.

Joitakin festivaalikävijöitä on huolestuttanut loppuviikosta netissä levinnyt tietoturva-alan asiantuntijan Harry Sintosen kirjoitus, jonka mukaan tapahtumassa käytössä oleva AfterPay-ranneke on tietoturvariski. Sintosen mukaan ranneke voidaan kopioida, jolloin rannekkeen ostajan laskuun voidaan juoda tapahtumassa olutta jopa 500 euroon saakka.

Tapahtumassa käytettävällä rannekkeella maksetaan juomia samalla periaatteella kuin korttien lähimaksuominaisuutta käytettäessä.

”Tapahtumassa käytettyjen AfterPay-rannekkeiden kopioiminen onnistuu sekunneissa esimerkiksi Android-puhelimella. Tämän jälkeen hyökkääjä voisi ostaa tuotteita uhrin piikkiin, maksimissaan 500€ asti. Uhri ei tietäisi joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi vasta kuin tapahtuneen jälkeen, saatuaan ylisuuren laskun”, Sintonen kirjoittaa.

Tapahtumaa järjestää pienpanimo Lammin Sahti Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen. Hän on kuullut verkossa pyörivistä huhuista AfterPay-rannekkeen tietoturvariskistä.

”Kaikkihan on periaatteessa kopioitavissa. Mutta jos näin tekee, niin sehän on tietenkin rikos ja poliisiasia”, Kääriäinen sanoo.

Tapahtumajärjestäjä Kääriäinen antaa puhelimen Sören Anderssonille. Hän työskentelee mFabrik Suomi -nimisessä yrityksessä, joka on kehittänyt tapahtumassa käytössä olevan maksurannekkeen.

”Rikollisuus kehittyy samaa tahtia tekniikan kehityksen kanssa. Kaikki on periaatteessa mahdollista, jos teknistä osaamista on riittävästi. Tässä tapauksessa kopiointiin ei kyllä aivan kuka tahansa pysty”, Andersson sanoo.

Andersson kertoo, että muutama festivaalikävijä on ollut huolissaan omasta maksurannekkeestaan ja käynyt tarkistamassa kertyneiden maksujen tilanteen. Anderssonin mukaan toistaiseksi ei ole tullut ilmi yhtään kopiointitapausta.

”Pystymme reaaliajassa seuraamaan rannekkeen maksujen kertymistä. Jos joku asiakas niin haluaa, niin ranneke voidaan deaktivoida välittömästi.”

Tietoturva-asiantuntija Harry Sintonen kirjoitti verkkosivuillaan, että hän olisi käynyt huomauttamassa rannekkeen haavoittuvuudesta jo keskiviikkona. Pitääkö tämä paikkansa, Sören Andersson?

”Kyllä tässä joku mies kävi asiasta puhumassa. Hän oli varmaan tämä kyseinen henkilö. Kerroin hänelle nämä kaikki samat asiat kuin nyt sinulle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat