Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pujo kukkii lähes koko maassa – homeitiökausi on pahenemassa

Pujon ensimmäinen kukintavaihe kestää keskimäärin elokuun toiselle viikolla asti. Osassa maata ensimmäistä kukintaa seuraa toinen kukintakausi.

Kotimaa
 
ERKKI RASKINEN / HS
Kukkiva pujo voi aiheutta hankalia allergiaoireita.
Kukkiva pujo voi aiheutta hankalia allergiaoireita. Kuva: ERKKI RASKINEN / HS
Fakta

Siitepölyä ilmassa

 Pujo kukkii lähes koko maassa ja siitepölymäärät ovat kohtalaisia.

 Heinien kukinta on päättymässä ja siitepölymäärät ovat vähäisiä tai kohtalaisia.

 Parhaillaan kukkiva järviruoko voi aiheuttaa allergisille oireita.

 Homeitiökausi on pahenemassa.

Pujot kukkivat tällä hetkellä lähes koko maassa ja kasvin siitepölymäärät ovat kohtalaisia. Pohjois-Lapissa pujo ei ole kukassa.

Pujon siitepölymäärä saattaa vaihdella paikallisesti paljon. Siistillä ja hoidetulla kaupunkialueella sen määrä voi olla erittäin alhainen. Hoitamattomalla alueella siitepölyä voi puolestaan olla erittäin runsaasti.

Pujon siitepöly ei kulje kovinkaan pitkiä matkoja. Se liikkuu vain noin muutamia kilometrejä kukkivista kasveista. Siksi pujoallergiasta kärsivien olisi hyvä olla pujottomassa ympäristössä, jotta allergiaoireet helpottavat.

”Pujoallergikon ei kannata tuoda sisälle pujon kanssa samaan ryhmään kuuluvia kukkia, kuten auringonkukkaa. Myös voikukka kuuluu pujon kanssa samaan ryhmään ja se aiheuttaa joillekin pujoallergisille oireita”, neuvoo erikoistutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Kun kitkee pujoa, kasvi kannattaa poistaa juurineen. Niittäminen tai pinnallinen kitkeminen ei ole pujon poistossa kovin kannattavaa, sillä kasvin juuristo jää maahan ja se kasvattaa nopeasti uusia kukkivia versoja. Siksi juuristo on hyvä kaivaa lapiolla pois maasta.

Pujon ensimmäinen kukintavaihe kestää keskimäärin elokuun toiselle viikolla asti. Osassa maata ensimmäistä kukintaa seuraa toinen kukintakausi, kun kasvin uudet versot puhkeavat kukkaan. Toinen kukintakausi kestää elo- ja syyskuun vaihteeseen asti.

”Pohjoisessa Suomessa toista kukintaa ei välttämättä tule, mutta eteläisessä Suomessa yleensä tulee”, Pessi kertoo.

Heinien kukinta jatkuu koko maassa. Niiden siitepölymäärä vaihtelee tällä hetkellä vähäisestä kohtalaiseen, sillä heinien kukintakausi on kääntymässä kohti loppuaan. Allergiaoireita heinistä voi kuitenkin saada koko maassa.

Allergikkoja kiusaavat myös homeitiöt, joiden määrä vaihtelee suuresti. Suomen eteläosissa homeitiöitä on nyt runsaasti ja keskiosissa kohtalaisesti.

”Homeitiökausi on pahenemassa. Homeitiöiden määrässä on ollut alkukesästä lähtien suuria vaihteluja. Hellesäällä homeitiöitä on vähän ja myös rankka sade saa niiden määrän laskemaan. Lämmin ja kostea sää taas nostaa homeitiöiden määrää”, Pessi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat