Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomakauden loppu näkyy katkaisuhoitoasemilla: ”Ne, jotka tulevat nyt hoitoon, ovat huonokuntoisia”

Kesälomakauden loppuminen näkyy jo osalla katkaisuhoitoasemista. A-klinikkasäätiön ylilääkärin mukaan moni pitkittää kesällä hoitoon hakeutumista.

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Katkaisuhoidon asiakkaiden määrä on viime vuosina kasvanut hieman koko maassa, kertoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri. Arkistokuva.
Katkaisuhoidon asiakkaiden määrä on viime vuosina kasvanut hieman koko maassa, kertoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

Putki poikki katkaisussa

 Katkaisu- eli vieroitushoidossa pyritään katkaisemaan runsas ja pitkään jatkunut päihteiden käyttö.

 Hoito voidaan toteuttaa ympärivuorokautisena tai avohoitona.

 Hoitomuotoja ovat muun muassa vieroitusoireiden hoito sekä ryhmä- ja kahdenkeskiset keskustelut. Myös mahdollisesta jatkohoidosta tehdään suunnitelma.

 Alkoholivieroituksen hoitoajat vaihtelevat muutamasta vuorokaudesta 1–2 viikkoon. Avokatkaisussa hoitoaika on yleensä 1–3 vuorokautta.

 Katkaisuun hakeutumisen tapa vaihtelee paikkakunnittain. Hoitoon voidaan tulla kunnan terveys- ja sosiaalitoimen tai A-klinikan kautta, tai paikan voi varata itse.

 Hoitoon voi hakeutua myös ennaltaehkäisevästi, jos epäilee, ettei oma päihteiden käyttö ole hallinnassa.

Lähde: A-klinikkasäätiö

Monet katkaisuhoitoasemat saavat tähän aikaan vuodesta uuden asiakasryhmän: kesälomilta töihin palaavat, joilla alkoholin käyttö on karannut loman aikana käsistä.

Tampereen katkaisuhoitoasemilta kerrotaan, että lomakauden loppu näkyy asiakaskunnassa ja kesällä hoitoon tulee tavallista huonokuntoisempia potilaita. Turussa loppukesän piikkiä ei sen sijaan ole huomattu.

A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mukaan katkaisuhoitoon hakeutuvien määrässä ei ole lomien loppuessa valtavaa piikkiä, mutta pieni lisäys nähdään silti vuosittain.

”Iso muutos on viime vuosina ollut se, ettei ole selkeää hiljentymistä kesällä eikä kauheaa piikkiä sen jälkeen. Alkoholia kuluu siihen malliin ympäri vuoden, että hoidon tarvetta on kohtalaisen tasaisesti”, Simojoki kertoo.

Lomien loppuminen näkyy hänen mukaansa erityisesti pienillä paikkakunnilla. Siellä alkoholi on niin sanotusti pääpäihde, eikä huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttö ole yhtä yleistä kuin suurissa kaupungeissa.

Myös puhelinsoitot ja vierailut A-klinikkasäätiön verkkosivuille lisääntyvät loppukesästä.

”Kun tein töitä pääkaupunkiseudulla, kokemukseni oli se, että erilaiset yhteydenotot lisääntyivät niin puhelimitse, avoklinikoille, terveysasemille kuin katkaisuhoitoonkin. Rajuimmillaan on tultu taksilla suoraan lomamökiltä osastolle”, hän muistelee.

Lomalla oleva Simojoki ei osannut lauantaina kommentoida tämänhetkistä tilannetta. Hänen sijaisenaan toimiva ylilääkäri Pekka Salmela kertoo, että kysynnän kasvu on näkynyt jo heinäkuun lopussa. Moni haluaa katkaista ryyppyputken ennen töiden alkamista.

Salmelan mukaan moni katkolle hakeutuva on jo päässyt varsin huonoon kuntoon. Tämä johtuu siitä, että kesällä hoitoon hakeutumista usein pitkitetään.

”Nyt kesällä ihmiset ajattelevat, että paikat ovat kiinni. He eivät hakeudu hoitoon”, Salmela kertoo.

”Sitten avokatkot eivät aina tahdo oikein riittää, vaan laitoshoidon tarve on olemassa. Sitä ei ole tarjolla niin kauheasti.”

Salmela työskentelee Tampereella, mutta hän arvioi tilanteen olevan samantyyppinen koko maassa.

Myös Tampereen selviämis- ja katkaisuhoitoaseman osastonhoitaja Irene Raevaara kertoo, että moni tulee hoitoon huonossa kunnossa. Lomakauden loppu on vasta aluillaan, joten kesäputken katkaisijoiden määrä on hänen mukaansa hiljalleen lisääntymässä.

”Ne, jotka tulevat nyt hoitoon, ovat kyllä huonokuntoisia. On oltu ehkä viikko sairaslomalla ja yritetty päästä töihin, mutta ei vain päästä”, Raevaara kuvailee.

Raevaaran mukaan apua hakevien määrä ei loppukesästä kasva olennaisesti, mutta loman juomisputken katkaisijoita ja uusia potilaita on suhteessa enemmän kuin muulloin. Asiakkaissa painottuvat lomilta palaajat, jotka eivät ole saaneet juomistaan lopetettua.

”Sellaiset, joilla ei ole töihin lähtemistä, eivät välttämättä hakeudu kesäaikaan niin paljon.”

Helsingin kaupungin päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho kertoo, että Haartmanin ja Malmin päivystyspoliklinikoilla ei ole toistaiseksi huomattu muutoksia katkolle hakeutuvien asiakkaiden määrässä. Psykiatria- ja päihdekeskuksista, jotka ovat tavallisin väylä katkaisuhoitoon, tietoja ei ollut lauantaina saatavilla.

”Tuntuma on, että tällä hetkellä katkolle hakeutuvien määrä on samaa luokkaa kuin muinakin aikoina”, Laiho kertoo.

”Kyllä se varmaan on niin, että jonkinlainen nousu siinä on. Kesälomalla voi jäädä putki niin sanotusti päälle”, hän kuitenkin arvelee.

Palvelukoordinaattori Marika Bulasoff Turun katkaisuhoito- ja selviämisasemalta arvioi sen sijaan, että lomakaudella ei ole erityistä vaikutusta.

”Asemalle tulee asiakkaita tasaisesti läpi vuoden, juhlapyhät tai kesälomat eivät vaikuta asiakasmääriin”, hän kirjoittaa Helsingin Sanomille lähettämässään viestissä.

Bulasoffin mukaan asemalle tulleiden joukossa on tänä vuonna ollut viime vuotta enemmän ensikertalaisia ja naisia. Naisia on ollut lähes neljännes asiakkaista.

Katkaisuhoidon asiakkaiden määrä on viime vuosina kasvanut hieman koko maassa, kertoo A-klinikkasäätiön Kaarlo Simojoki. Muissa palveluissa, kuten avokuntoutuksessa, asiakkaat ovat sen sijaan vähentyneet. Näitä palveluita käyttävät tyypillisesti ne, joille juomisesta on tullut ongelma, mutta jotka pystyvät vielä osallistumaan työelämään.

Simojoki arvioi pienentyneiden lukujen kertovan siitä, että jatkohoitoon pääsy on entistä vaikeampaa. Myös esimerkiksi alueliitokset ja toimipaikkojen muutokset voivat hänen mukaansa vaikuttaa asiaan.

”Ollaan ehkä palaamassa vanhaan systeemiin, jossa ensin katkotaan, sitten mennään kotiolosuhteisiin ja sitten katkotaan taas uudelleen. Ketju katkeaa liian helposti”, Simojoki harmittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat