Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesämökkimarkkinat suuren muutoksen edessä isojen ikäluokkien ikääntyessä – nuoremmat vaativat parempaa varustelutasoa

Myyntiin on tulossa entistä enemmän perikuntien omistamia mökkejä.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Annika ja Eila Helenius viettävät viimeistä mökkikesää Kangasniemellä, jos mökki menee kaupaksi.
Annika ja Eila Helenius viettävät viimeistä mökkikesää Kangasniemellä, jos mökki menee kaupaksi. Kuva: Petteri Kivimäki
Tästä on kyse

Moni mökki kaipaa kunnostusta

Suomessa oli viime vuoden lopulla 501 600 kesämökkiä, kertoo Tilastokeskus. Eniten mökkejä on Mikkelissä, Kuopiossa ja Paraisilla. Maakunnista mökkejä on eniten Varsinais-Suomessa.

Kesämökin omistajien keski-ikä on 62 vuotta. Vajaa seitsemän prosenttia mökinomistajista on alle 40-vuotiaita.

”Kesämökkeihin liittyy piilo-omistajuutta. Usein vanhemmat omistavat mökin, mutta lapset käyttävät mökkiä. Omistajuus siirtyy lapsille monesti vasta, kun vanhemmat kuolevat”, Alasuutari selventää.

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan mökeiltä vaaditaan yhä parempaa varustelutasoa ja moni haluaa käyttää mökkiä ympäri vuoden. Samaan aikaan mökeillä on runsaasti kunnostus- ja korjaustarpeita. Yleisimmin remonttia kaipaa laituri, sauna tai ulkokatto.

Leskirouva Eila Helenius myy Etelä-Savon Kangasniemellä sijaitsevaa kesämökkiä. Tarkasti ottaen kyseessä on Heleniuksen eläkepäivien koti, joka oli aiemmin kesämökki.

”Tarkoituksenani on myydä mökki ja muuttaa Etelä-Suomeen. Lapsilla ja minulla olisi kiinnostusta pitää tämä paikka, mutta mahdollisuuksia siihen ei ole”, Helenius kertoo.

Helenius muutti aviomiehensä kanssa mökille asumaan Helsingistä, kun hänen miehensä jäi eläkkeelle. Sitä ennen rakennus muutettiin ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi. Kun Heleniuksen aviomies kuoli vuosi sitten, mökki siirtyi perikunnan omistukseen.

”Tämä paikka on aika syrjässä ja talvella täällä on yksinäistä. Vielä jaksaisin lumityöt tehdä ja nurmikon leikata. Jos tämä ei mene kaupaksi, ajattelin olla täällä vielä yhden talven”, 70-vuotta täyttävä Helenius pohtii.

Kesäpaikka Puulaveden rannalla on ollut alunperin Heleniuksen aviomiehen vanhempien omistuksessa. Se on tuttu pitkältä aikajaksolta ja siksi luopuminen siitä on raskasta.

”Kesällä meillä on aina ollut ruuhkaista. Lapset ja lapsenlapset ovat olleet täällä paljon. Kutsuimme paikkaa lastenlasten kesäsiirtolaksi”, Helenius sanoo.

Perikunta Heleniuksen kesäpaikan myyntiratkaisu on esimerkki siitä, minkä mullistuksen tulevaisuus tuo tullessaan, kun suuret mökkeilevät ikäluokat vanhenevat. Mökkien omistajuus siirtyy nuoremmille sukupolville.

”Lähivuosina on tulossa suuri kesämökkien uusjako”, akatemiaprofessori Pentti Alasuutari Tampereen yliopistosta sanoo.

Perikuntien myymien kesämökkien määrä mökkimarkkinoilla on lisääntymässä. Mökkirikkaalla Mikkelin seudulla toimiva kiinteistövälittäjä Pertti Orava kertoo, että näin on tapahtunut jo nyt.

”Ehkä kolmasosa myynnissä olevista mökeistä on tällä hetkellä sellaisia, joita myy perikunta”, arvioi Mikkelin Kiinteistömaailmassa toimiva Orava.

Oravan mukaan kesämökin ostaja on yleisimmin noin 40-vuotias pariskunta, joka asuu pääkaupunkiseudulla. Usein ostajaperheeseen kuuluu lapsia, jotka eivät ole enää aivan pieniä. Orava toivoo, että perheissä keskusteltaisiin ajoissa siitä, mikä on kesämökin tulevaisuus.

”Mökistä ei välttämättä haluta luopua, vaikka siellä ei jaksettaisi enää käydä. Perillisten kanssa kannattaisi keskustella asiasta ajoissa. Kesämökin arvo tippuu huomattavasti muutamassakin vuodessa, jos se on käyttämättä eikä korjauksia jakseta tehdä. Silloin rakennukseen syntyy remonttitarvetta.”

Petteri Kivimäki / HS
Annika Helenius, Sulo-koira ja Eila Helenius nauttivat mökkeilystä Kangasniemellä.
Annika Helenius, Sulo-koira ja Eila Helenius nauttivat mökkeilystä Kangasniemellä.

Myyntipäätöksen vitkutteluun johtavat monesti myös tunnesyyt. Kesäpaikkaan liittyy yleensä paljon hyviä ja rakkaita muistoja.

”Valitettavan usein myyjät haluavat mökin hintaan mukaan tunnearvoa. Ostajalla sitä samaa tunnetta ei kuitenkaan ole”, Orava sanoo.

Alasuutari ei usko siihen, että mökkimarkkinat täyttyvät perikuntien myymistä mökeistä. Moni perillinen on kiinnostunut mökkeilystä vanhempiensa jalanjäljissä. Samaa sanoo Orava.

”Mökkeily on usein geeneissä.”

Toisaalta vanhempien omistuksessa ollut mökki ei ole aina jälkipolville paras ratkaisu. Selkeänä suuntauksena mökkeilyssä on se, että mökeiltä vaaditaan entistä parempaa varustelutasoa.

Kesäpaikalta halutaan myös sijaintia vesistön läheisyydessä. Mökille ei olla valmiita kulkemaan pitkiä matkoja. Koska väestö pakkautuu asumaan eteläiseen Suomeen, siellä käy myös mökkikauppa parhaiten.

Koska ikäluokat pienenevät, Suomen pusikoihin voi myös jäädä mätänemään sellaisia mökkejä, joita ei käytetä, mutta ne eivät myöskään mene kaupaksi.

”Huonosti varusteltua kuivanmaan mökkiä voi olla vaikea saada kaupaksi”, Alasuutari pohtii.

Perikunnan voi ajaa mökin myyntipäätökseen myös taloudellinen epävarmuus tai mökin yhteisomistukseen liittyvät ongelmat.

”Sosiologisten tutkimusten mukaan eletään vaihetta, jossa lasten tulotaso jää alle heidän vanhempiensa tulotason”, Alasuutari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat