Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämmin sää aikaisti perhosten lentoon lähtöä – Testaa, tunnetko perhoset

Viime vuoden kylmä kesä ei romahduttanut perhosmääriä.

Kotimaa
 
Mikko Kuussaari / Syke
Pikkuapolloa yritetään pelastaa siirtoistutuksilla.
Pikkuapolloa yritetään pelastaa siirtoistutuksilla. Kuva: Mikko Kuussaari / Syke

Viime vuoden koleat kesäsäät eivät vaikuttaneet perhoslajeihin niin paljon kuin pelättiin. Kuluvan kesän aikana perhosia on liihotellut liikkeellä lähes tavanomaiseen tapaan.

Viime kesän kylmyyden pelättiin heikentävän perhosten lisääntymismahdollisuuksia ja jopa hävittävän perhoslajeja.

”Lajit säilyivät, mutta yksilömäärät jäivät yöperhoslajeissa aika pieniksi. Päiväperhosyksilöitä on ihan kivasti. Nyt ei ole perhosten huippuvuosi, mutta dramaattista romahdusta ei ole tapahtunut”, kertoo toiminnanjohtaja Jari Kaitila Suomen perhostutkijain seurasta.

Kuluvan kesän säät ovat olleet perhosten lisääntymiselle ja muninnalle suotuisat. Kesäsään vaikutukset perhosmääriin nähdään vasta vuoden 2017 kesällä, mutta kuluvan kesän ei arvella heikentävän perhoskantoja.

Lämpö on aikaistanut hieman joiden perhoslajien lentoon lähtöä. Esimerkiksi keltaritariyökkönen on jo ollut liikkeellä, kun viime vuonna sitä havaittiin vasta elokuun 10. päivän tienoolla.

”Tässäkin suhteessa kesä on aika keskimääräinen. Keltaritariyökkösten lentoonlähtöajoissa on aina vaihtelua. Esimerkiksi vuoden 2013 ennätysaikaisella kesällä laji lähti liikkeelle jo 30. kesäkuuta”, Kaitila kertoo.

Uhanalaisia perhoslajeja voidaan lisätä siirtoistutuksilla. Kesäkuussa pikkuapolloperhosta siirrettiin Uudellemaalle Sipoonkorpeen ja Varsinais-Suomeen Saloon. Kumpaankin paikkaan kuljetettiin hedelmöittyneitä naarasperhosia Someron Häntälästä, jossa pikkuapollokanta on vahvistunut.

Pikkuapolloja tavataan Suomessa lähinnä vain Ahvenanmaalla, lounaisilla saaristoalueilla, Somerolla ja Salossa. Lajia on siirtoistutettu jo vuonna 2012, mutta kylmät kesät ovat tärvelleet kasvuun lähteneitä kantoja.

Siirtoja on tehty myös eräillä muilla perhoslajeilla. Niiden onnistuminen on epävarmaa.

”Liikenne, linnut ja loiset ovat marginaalisia uhkia pienille siirtoistutuskannoilla. Sen sijaan epäsuotuisa sää kriittisellä hetkellä on perhosille suuri uhka romahduttaen herkästi pienen siirtokannan. Vaikka siirrot eivät ole helppoja, hyvin valmisteltuina suojeluhankkeina niitä kannattaa yrittää”, Kaitila kertoo.

Erityisen kurjassa tilanteessa Suomen perhosista on tällä hetkellä kalliosulkanen, joka Kaitilan mukaan saattaa olla jo kuollut sukupuuttoon. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Myös apilakirjokääriäisen ainoaa elinvoimaista populaatiota uhkaa rakennushanke. Lajia on yritetty siirtää muualle, mutta toistaiseksi elinvoimaisia uusia populaatioita ei ole syntynyt. Moni perhoslaji voi kuitenkin hyvin.

”Tosi hyvin voivia lajeja on enemmän kuin niitä, jotka voivat huonosti”, Kaitila naurahtaa.

Esimerkiksi niiden perhoslajien yksilömäärät ovat kasvaneet, jotka elävät toukkana puilla, pensaissa ja typpeä suosivilla kasveilla. Näitä ovat esimerkiksi nokkosella elävät neitoperhonen ja karttaperhonen. Nokkosperhosten määrä ei sen sijaan ole kasvanut.

”Nokkosperhonen kärsii ehkä siitä, ettei se tiedä, olisiko se Suomessa kaksisukupolvinen vai yksisukupolvinen. Lämpiminä kesinä sukupolvia voi olla kaksi ja kylminä vain yksi. Tämä on vain yksi teoria, sillä täsmällistä syytä ei tiedetä”, Kaitila pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat