Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Kaksi viidestä suhtautuu sote-uudistukseen myönteisesti

Enemmistö uskoo palveluiden tasavertaisuuden maan eri puolilla heikkenevän. Hallituspuolueiden kannattajille on leimallista ajatella, että palvelut paranevat.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Hallitus kertoi yksityiskohtia sote-uudistuksesta viime marraskuussa Valtioneuvoston linnassa. Kuvassa Lenita Toivakka (vas.), Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Sampo Terho.
Hallitus kertoi yksityiskohtia sote-uudistuksesta viime marraskuussa Valtioneuvoston linnassa. Kuvassa Lenita Toivakka (vas.), Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Sampo Terho. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Suurin osa vastaajista suhtautuu hallituksen sosiaali- ja terveysalan uudistukseen eli soteen myönteisesti tai neutraalisti, selviää KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.

Maan hallituksen linjauksen mukaan vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy vuonna 2019 kunnilta 18 maakunnalle, jotka järjestävät palvelut ainakin aluksi ensisijaisesti valtion rahoituksella.

Sote-uudistukseen erittäin myönteisesti tai myönteisesti suhtautuu 39 prosenttia vastaajista, kun taas 23 prosenttia pitää uudistusta neutraalina. Hallituksen sote-linjauksen torjuu 27 prosenttia vastaajista.

Lämpimimmän vastaanoton uudistus saa hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajilta. Heistä 65 prosenttia on sitä mieltä, että uudistus on myönteinen.

Hallituspuolueiden suhtautumisessa on kuitenkin eroja: siinä missä kokoomusta kannattavat ovat 74 prosenttisesti ja keskustan 69 prosenttisesti uudistuksen puolella, perussuomalaisista vain 38 seisoo uudistuksen takana.

Oppositiopuolueiden kannattajista vain kolmannes on valmis kannattamaan hallituksen sote-linjausta.

Vaikka vastaajat suhtautuvat sote-uudistukseen melko positiivisesti, samalla heistä valtaosa (64 prosenttia) arvioi että palveluiden tasavertaisuus maan eri puolilla heikkenee. Enemmistö vastaajista arvioi myös palveluiden määrän, saavutettavuuden, laadun ja palveluketjun toimivuuden heikkenevän sote-uudistuksen myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat