Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus juurtui Häkkästen perheeseen – ”Muistan kun vuonna 1994 viineriä syötiin Raimo Ilaskiven kanssa”

Markku Häkkänen on tehnyt ikänsä politiikkaa luottamustoimena. Antti-poika tekee samaa työkseen.

Kotimaa
 
Antti ja Markku Häkkänen: Suurimmat poliittiset eromme ovat menettelytavoissa.
Antti ja Markku Häkkänen: Suurimmat poliittiset eromme ovat menettelytavoissa.
Kansanedustaja Antti Häkkänen sanoo olevansa hanakka haastamaan ihmisiä veittelyyn, isä Markku taas on sovittelevampi luonne. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Emilia Kangasluoma.
Fakta

Isä ja poika

 Markku Häkkänen, 67, on kunnallisneuvos ja varatuomari. Hän oli 21 vuotta yhtäjakoisesti kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.

 40 vuotta Mäntyharjun valtuuston jäsen, josta 16 vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana.

 Mikkelin maistraatin päällikkö vuoteen 2009, nyt perheen lakiasiaintoimiston osakas.

 Naimisissa, kaksi lasta.

 Antti Häkkänen, 31, on kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja.

 Toiminut kokoomusnuorten puheenjohtajana, pääministeri Jyrki Kataisen erityisavustajana ja kunta- ja liikenneministeri Paula Risikon erityisavustajana.

 Valmistui oikeustieteen maisteriksi 2012 Helsingin yliopistosta.

 Avoliitossa ekonomi Sarita Raudan kanssa.

Eduskunnan uusin kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r) (HS 24. 7.) ei ainakaan vielä ole yhtä tunnettu kuin äitinsä, ministeri Elisabeth Rehn.

Sen sijaan Häkkästen poliitikkoperheessä poika, kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen lienee jo tunnetumpi kuin isänsä, kunnallisneuvos Markku Häkkänen.

Poika Häkkäsen nimi tuli tunnetuksi, kun hän johti kokoomusnuoria. Lisää näkyvyyttä hän sai vaalikeväänä 2015, kun hän ohitti Kaakkois-Suomen vaalipiirissä äänissä jopa oman puolueensa ministerin Lenita Toivakan. Tänä vuonna hänet valittiin kokoomuksen varapuheenjohtajaksi.

Häkkästen isän ja pojan yhteispeli näyttää saumattomalta. He käyvät Kluuvikadun Fazerilla läpi poliittista heräämistään.

”Antti on ollut syntymästään lähtien hirvittävän vilkas ja äänekäs toimija”, Markku Häkkänen sanoo.

Perheessä on vahvat kokoomusjuuret. Häkkälän tilan Juho -isäntä oli vuonna 1918 Vanhalla ylioppilastalolla perustamassa kokoomusta.

Markku Häkkänen kertoo vanhempiensa pitäneen suurena ihanteena kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1965–1971 toiminutta, sovittelevaa Juha Rihtniemeä.

Varatuomari Markku Häkkäsen oma kunnallispoliitikon ura valtuutettuna on kestänyt jo 40 vuotta. Siihen mahtuu neljä vuotta kunnanvaltuuston puheenjohtajana, 16 vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana sekä erilaisia luottamustoimia esimerkiksi maakuntahallituksessa ja Suomen Kuntaliitossa.

Hän kertoo Antin olleen kiinnostunut politiikasta pienestä pitäen.

”Päiväkodissa Antti huusi neljävuotiaana pöydän alta, että ei saa tulla tänne, täällä on kunnanhallituksen kokous.”

Markku ja Antti Häkkänen maalaavat vuorotellen kuvaa uutteruutta arvostavasta mäntyharjulaisesta maalaiskodista, johon vanhemmat tilasivat paljon lehtiä ja tieteellisiä julkaisuja. Niitä perheen pojat lukivat aina kun pallopeleiltä, kalastukselta ja partioharrastukseltaan ehtivät.

”Kyllä tämä poika on kaiken aikaa pitänyt silmät ja korvat auki ja seurannut tiedotusvälineitä. Innoissaan on ollut kaikessa touhussa mukana”, Markku Häkkänen kehuu.

Antti Häkkänen säestää isänsä sanoja.

”Juu, mukana oltiin. Muistan kun vuonna 1994 viineriä syötiin Raimo Ilaskiven (kok) kanssa.”

Antti Häkkänen liittyi kokoomuksen jäseneksi 15-vuotiaana ja päätyi Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtajaksi vuonna 2012.

Häkkänen joutui tulikokeeseen heti syksyllä, kun kokoomusnuoret olivat paljon julkisuudessa oikeistolaisten linjaustensa takia. Varapuheenjohtaja Saul Schubak ehdotti Facebookissa, että lapsilisät pitäisi lakkauttaa, koska ne tukevat ”heikomman aineksen lisääntymistä”. Häkkänen tuomitsi ehdotuksen ääriajatteluna ja kehotti Schubakia eroamaan.

Samanaikaisesti Antti Häkkänen opiskeli Helsingin yliopistossa isänsä ja veljensä tavoin oikeustieteitä.

Käännekohta hänen poliittisella urallaan tapahtui tammikuussa 2013, kun pääministeri Jyrki Katainen kutsui hänet esikuntaansa erityisavustajaksi.

Kokoomuksen oikeistoliberaalit taustavaikuttajat arvioivat jo vuotta myöhemmin, että Antti Häkkänen voi nousta jopa puoluejohtajaksi.

Hän on asioihin paneutuva ahkera juristi, ei onneksi pääkaupunkiseudulta vaan Etelä-Savosta ja vielä perinteisen kokoomuslaisen viljelijäsuvun vesa.

Hän on kärkäs mutta kohtelias – ja kunnianhimoinen.

Keväällä 2015 Häkkänen teki uutteran vaalikampanjan ja hänet valittiin kansanedustajaksi 6 620 äänellä.

Hän on sanonut tavoittelevansa jo ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan ministeripaikkaa.

Lappeenrannan puoluekokouksessa kesäkuussa Häkkänen valittiin puolueen varapuheenjohtajaksi ylivoimaisesti suurimmalla äänimäärällä. Kampanjointi oli taas vahvaa – Häkkänen-tienvarsikylttejä oli puoluekokouspaikalle ajaessa taajempaan kuin Kokoomus-kylttejä.

Antti Häkkäsen heikkoutena on ehkä itseihailu. Kun kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo Lappeenrannassa piti ensimmäisen tiedotustilaisuuden uuden puoluejohdon kanssa, Häkkänen ei voinut olla pariin otteeseen korostamatta medialle, että nyt johtoon on valittu kokoomuksen parhaat voimat.

Voitonriemua kihisevästä ruumiinkielestä näki, että Häkkänen tarkoitti tällä myös itseään.

Kun Antti Häkkäselle huomauttaa tästä, hän kuuntelee valppaasti ja kiittää kohteliaasti havainnosta. Sitten hän kertoo huomanneensa vaalikiertueen aikana monen monta kertaa, kuinka hiuksenhieno ero on siinä, että on riittävän itsevarma muttei leuhka.

Antti Häkkänen sanoo sukutaustansa vaikuttavan tapaan tehdä politiikkaa.

”Meitä on ollut pitkä kaari poliittisia toimijoita. Ketjun osana ei voi toimia kuin pellossa, koska siitä joutuu historiassa vastaamaan.”

Emilia Kangasluoma / HS
Markku Häkkäsen (oik.) ja Antti Häkkäsen suvulla on vahvat kokoomusjuuret. Häkkälän tilan Juho -isäntä oli vuonna 1918 Vanhalla ylioppilastalolla perustamassa kokoomusta.
Markku Häkkäsen (oik.) ja Antti Häkkäsen suvulla on vahvat kokoomusjuuret. Häkkälän tilan Juho -isäntä oli vuonna 1918 Vanhalla ylioppilastalolla perustamassa kokoomusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat