Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paimion turma on harvinainen poikkeus – vakavia varjoliito-onnettomuuksia ei juurikaan tapahdu

Sairaalahoitoon johtavia varjoliito-onnettomuuksia sattuu yleensä harvemmin kuin kerran vuodessa.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Lounais-Suomen Poliisilaitos
Lounais-Suomen poliisilaitoksen toimittamaa kuvamateriaalia Paimiossa tapahtuneesta liitovarjo-onnettomuudesta.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen toimittamaa kuvamateriaalia Paimiossa tapahtuneesta liitovarjo-onnettomuudesta. Kuva: Lounais-Suomen Poliisilaitos

Nuori laji

 Varjoliito sai alkunsa 1980-luvun alussa. Se on yksi maailman keveimmistä ilmailun muodoista.

 Lentolaitteena käytetään varjoliidintä, jonka siipi on valmistettu teknisestä kankaasta. Ulkonäöltään liidin muistuttaa laskuvarjohyppääjien liitovarjoa, mutta on erilainen rakenteeltaan.

 Lentäjä kiinnittyy siipeen punosten ja valjaiden avulla. Hän ohjaa liidintä jarrupunoksista vetämällä ja siirtämällä painopistettä.

 Varjoliito ja riippuliito rinnastetaan usein toisiinsa. Lajien lentotavat ovat kuitenkin erilaisia, ja molempiin on siksi omat koulutusohjelmansa.

Lähde: Suomen Ilmailuliiton verkkosivut

Paimiossa sattui sunnuntaiaamuna vakava onnettomuus, kun kaksi erillisillä moottoroiduilla liitovarjoilla lentänyttä miestä törmäsi toisiinsa.

Tämänkaltaiset ja muutkin vakavat varjoliito-onnettomuudet ovat Suomessa varsin harvinaisia, kertoo liidintoimikunnan puheenjohtaja Taavi Siitonen Suomen Ilmailuliitosta. Hän ei ainakaan vielä sunnuntaina iltapäivällä tiennyt onnettomuuden yksityiskohtia.

Poliisin alustavan selvityksen mukaan miesten varjoliitimet sotkeutuivat toisiinsa, ja niiden kantavuus heikentyi. Toinen liitäjistä avasi pelastusvarjon, minkä jälkeen liitäjät laskeutuivat noin 150 metrin korkeudesta spiraalimaisessa syöksyssä joen törmälle.

Molemmat miehet loukkaantuivat. Ainakin toisen heistä vammat ovat vakavia, ja hänet kuljetettiin helikopterilla sairaalaan. Toinen puolestaan vietiin ambulanssilla sairaalahoitoon.

Poliisi selvittää Paimion onnettomuutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Onnettomuustutkintakeskus puolestaan voi tehdä ilmailun turvallisuustutkinnan myös varjoliitimille, mutta pakollista se ei ole.

Siitosen mukaan varjoliitäjät huolehtivat aktiivisesti lajinsa turvallisuudesta omavalvonnalla ja pitämällä turvallisuuskulttuuria yllä.

”Jonkin tasoisia yksittäisiä onnettomuuksia tapahtuu valitettavasti vuosittain. Harrastajien keskuudessa onnettomuuksia analysoidaan näkyvästi, jotta niitä opittaisiin välttämään”, Siitonen sanoo.

Hän arvioi, että varjoliidolla on Suomessa noin 700–800 harrastajaa. Vuosittain vaaratilanteita kirjataan kymmenkunta. Osa on läheltä piti -tilanteita. Muutamassa onnettomuudessa liitäjä on puolestaan loukkaantunut lievästi, kuten nyrjäyttänyt nilkkansa.

Sairaalahoitoon johtavia turmia sattuu Siitosen mukaan yleensä harvemmin kuin kerran vuodessa. Hänen tietoonsa ei ole tältä vuodelta tullut Paimion turman lisäksi muita vakavia onnettomuuksia kotimaassa.

”Tänä vuonna ulkomailla on sattunut kuitenkin suomalaiselle pilotille onnettomuus. Hän tarvitsi sairaalahoitoa, mutta hänelle ei jäänyt pysyviä vammoja.”

Varjoliitoa voidaan harrastaa kahdella tapaa. Moottoroidussa varjoliidossa ilmaan noustaan ja siellä liikutaan pilotin valjaisiin kiinnitettyjen moottorin ja potkurin avulla.

Moottoroimattomassa varjoliidossa eli vapaalennossa puolestaan lennetään etsimällä nousevia ilmavirtauksia. Lentäjä pääsee ilmaan juoksemalla loivassa rinteessä vastatuuleen tai ajoneuvon hinauksessa tasaisella maalla.

Varjoliidossa käytetään laskuvarjoa muistuttavaa liidintä. Lisäksi lentäjillä on aina mukanaan pelastusvarjo, joka vastaa laskuvarjoa. Paimion onnettomuudessa toinen lentäjistä avasi tämän varjonsa.

”Pelastusvarjo heitetään, kun varsinainen siipi ei jostain syystä enää lennä eikä uskota, että sitä saadaan enää lentämään. Siipi voi olla mennyt ruttuun tai sotkeutunut kaveriin”, Siitonen sanoo.

Paimiossa lentämään oli lähtenyt poliisin alustavan selvityksen mukaan kolme varjoliitäjää. Siitosen mukaan onkin hyvin tavallista, että varjoliitoa harrastetaan yhdessä muiden kanssa.

”Jos nähdään kaveri, voidaan lentää hyvinkin lähellä. Tässä on ilmeisesti käynyt niin, että yhteys on kadonnut hetkeksi ja käynyt virhe sen takia”, Siitonen pohtii.

”Vapaalennossa kilpailuissa on yleensä yli sata lentäjää, ja he saattavat lentää samassa nousevassa virtauksessa. Siitä huolimatta törmäyksiä sattuu varsin harvoin. Pieniä kosketuksia voi olla.”

Siitosen mukaan varjoliidon harrastajamäärät ovat nopeassa kasvussa. Suurin osa harrastajista on miehiä, mutta varsinkin ulkomailla lajista ovat kuitenkin innostuneet myös monet naiset.

”Tämä ei ole varsinaisesti nuorten huimapäiden laji, vaikka toki sopii myös heille. Keskimääräinen aloittaja on yli 40-vuotias. Laskuvarjohyppy on ehkä enemmän extreme-laji, ja varjoliito taas kerää vähän rauhallisemmasta toiminnasta pitäviä.”

Varjoliitäjät voivat myös toimia apuna kadonneiden etsinnässä. Viimeksi heidän apunsa johti toivottuun tulokseen heinäkuun viimeisellä viikolla. Moottoroidulla varjoliitimellä lentänyt harrastaja Jouni Keskisipilä löysi muistisairaan miehen Alavieskassa viime tiistaina. Mies oli kadonnut maanantai-iltana.

Keskisipilä löysi hänet noin kahden ja puolen kilometrin päässä katoamispaikasta. Ilmailuliiton tiedotteen mukaan lentokone ja koirapartiot olivat etsineet kadonnutta koko päivän, mutta varjoliitäjä löysi tämän 45 minuutissa.

Varjoliitäjät ovat olleet epävirallisesti mukana etsinnöissä jo kymmenen vuoden ajan. Parhaillaan he ovat perustamassa yhdistystä, jonka kautta heidän on tarkoitus päästä virallisesti mukaan etsintöihin ensi vuodesta lähtien.

Mika Pousi
Varjoliidossa käytetään laskuvarjoa muistuttavaa liidintä.
Varjoliidossa käytetään laskuvarjoa muistuttavaa liidintä.
Lounais-Suomen Poliisilaitos
Kaksi erillisillä moottoroiduilla liitovarjoilla lentänyttä miestä törmäsi toisiinsa sunnuntaina Paimiossa.
Kaksi erillisillä moottoroiduilla liitovarjoilla lentänyttä miestä törmäsi toisiinsa sunnuntaina Paimiossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat