Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuun helleputki päättyi sunnuntaihin – Viikko alkaa epävakaisessa säässä

Toistaiseksi pisin hellejakso katkesi kymmenen päivän jälkeen.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Heinäkuussa 16 hellepäivää – lämpöennätys Utsjoelta
Heinäkuussa 16 hellepäivää – lämpöennätys Utsjoelta
Heinäkuussa liikuttiin kuukaudelle tavanomaisissa lämpötiloissa. Maan itä- ja pohjoisosissa oli kuitenkin tavanomaista sateisempaa.

Kesän toistaiseksi pisin helleputki kesti kymmenen päivää ja päättyi Suomessa sunnuntaina, kun lämpötila ei enää kohonnut millään mittausasemalla yli 25 asteen. Suuressa osassa maata oli sade- ja ukkoskuuroja.

Heinäkuussa säässä oli vastakohtaisuuksia. Sadetta riitti Itä- ja Pohjois-Suomessa jopa niin, että paikoin tehtiin kuukausisade-ennätyksiä, kun sademäärät ylsivät yli 150 millimetriin.

Maan lounaisosassa puolestaan oli heinäkuussa selvästi tavanomaista kuivempaa, kertoo HS:n meteorologi Ida-Reetta Virranjoki.

Lämpötiloiltaan heinäkuu oli tavanomainen. Hellelukemiin mittari kipusi 16 päivänä, mikä on keskimääräinen hellepäivien määrä heinäkuussa.

”Suuressa osassa maata lämpötilat ovat tosiaan olleet lähellä tavanomaista, mutta Itä-Lapissa on ollut harvinaisen lämmintä”, Virranjoki sanoo.

Hänen mukaansa Itä-Lapissa on näin lämmintä korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Kuluvan kesän lämpöennätys on toistaiseksi 29,1 astetta, ja se mitattiin lauantaina 23. heinäkuuta Utsjoella.

Heinäkuun 5. päivänä puolestaan havaittiin 21 500 salamaa, mikä on Virranjoen mukaan kohtuullisen paljon. ”Yli 20 000 salaman päiviä on ollut vuodesta 2000 lähtien kuusi.”

Elokuu puolestaan alkaa tältä kesältä varsin tutuissa merkeissä. Skandinavian yllä on laaja matalapaineen alue, ja Suomessakin sää viilenee hieman ja muuttuu epävakaisemmaksi. Suomeen virtaa useita sadealueita, ja jossakin päin maata sataa vähintään kuuroittain joka päivä.

Maanantaina etelässä tulee sadekuuroja, mutta myös aurinko näyttäytyy laajalti. Lapissa ropisee koko maasta eniten. Lämpömittarin lukemat kipuavat kuitenkin 20 asteen tienoille Rovaniemen korkeudella asti. Lapin pohjoisosassa lämpötila jää 10 asteen tuntumaan.

Tiistaina sade- ja ukkoskuurot yleistyvät jälleen myös maan etelä- ja keskiosassa. Keskiviikko näyttää jäävän viikon viileimmäksi päiväksi, sillä loppuviikolla etelästä ennustetaan virtaavan lämpimämpää ilmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat