Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamera valvoo nopeuksia huomaamatta – uusi keskinopeusvalvonta tekee tuloaan Suomen teille

Ensimmäiset laitteet asennetaan Suomen pisimpään maantietunneliin Tampereelle. Automaattisen nopeusvalvonnan lisääminen vapauttaa poliisin resursseja muuhun liikennevalvontaan.

Kotimaa
 
Ajetaanko kameratolpan ohi alinopeutta? – HSTV kävi mittaamassa ajonopeuksia
Ajetaanko kameratolpan ohi alinopeutta? – HSTV kävi mittaamassa ajonopeuksia
Valtaosa autoilijoista hiljentää vauhtia nopeuskameratolpan kohdalla. Moniko ajaa tolpan kohdalla huomattavaa alinopeutta? HSTV kävi selvittämässä asiaa Loimaalla moottoripyöräpoliisin kanssa. Toimittaja: Toni Lehtinen, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Kameravalvonta

 Poliisi on lähettänyt tänä vuonna 280 000 kirjettä nopeuskameroiden mittaamista ylinopeuksista. Niistä noin 60 prosenttia oli huomautuksia.

 Vain noin prosentti autoilijoista ajaa välähdyksen aiheuttavaa ylinopeutta tolpan kohdalla. Määrä on laskenut puolessa vuodessa puoli prosenttiyksikköä.

 Kameravalvonnan seuraamusten määrä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

 Pääteillä liikkuvista autoista lähes puolet ajaa ylinopeutta. Huomattavaa ylinopeutta ajaa joka kymmenes.

 Noin prosentti autoilijoista ajaa 80 km/h:n nopeusrajoitusalueen kameratolpan kohdalla alle 70 kilometriä tunnissa.

Nopea jarrutus ja heti tolpan jälkeen ripeä kiihdytys. Nopeuskameratolppien kohdalla tapahtuva jojo-liike on tuttu kaikille Suomen maanteillä autoileville.

Pieni osa autoilijoista ajaa tolpan kohdalla jopa 20 km/h:n alinopeutta. HS kävi mittaamassa moottoripyöräpoliisin kanssa autoilijoiden nopeuksia Loimaalla kameratolpan kohdalla.

”Niille, jotka tuntevat tien, tolppa ei tule yllätyksenä. Pieni jarrutus, ja sitten kiihdytys. Vain kovaa ylinopeutta ajavat joutuvat jarruttamaan kunnolla”, vanhempi konstaapeli Jouni Henriksson kertoo.

Tunnin seurannan aikana tolpan ohi ajoi muutamia satoja autoja. Suurin osa autoilijoista kiihdytti tolpan jälkeen lievään ylinopeuteen. Poliisipartio oli mittaamassa nopeuksia viiden kilometrin päässä tolpan jälkeen.

”Siellä samoista autoilijoista kaksi ajoi tutkaan selvää ylinopeutta ja yhdeltä mitattiin törkeä ylinopeus”, Henriksson kertoo.

Liikennevirtatietojen mukaan lähes puolet autoilijoista ajaa maantiellä ylinopeutta. Esimerkiksi 80 km/h:n nopeusrajoitusalueella ajetaan keskimäärin 84–85 kilometriä tunnissa.

”Tolppien välissä nopeudet ovat kohtuullisen korkealla, ja ongelmakuskit, ne jotka ajavat usein ylinopeuksia, tietävät miten kameran pystyy välttämään. Parempi ja tasapuolisempi mittaustapa olisikin keskinopeuden mittaaminen”, Henriksson sanoo.

Hänen toiveensa on toteutumassa, sillä Tampereelle asennetaan loppuvuonna ensimmäiset keskinopeuskamerat. Ne sijoitetaan Tampereen Rantaväylän tunneliin, marraskuussa avattavaan Suomen pisimpään maaliikennetunneliin. Sen pituus on 2,3 kilometriä.

”Tunneli on hyvä kohde, sillä siellä on stabiilit olosuhteet. Tunnelissa ei toimi muunlainen automaattivalvonta, sillä salamallisen nopeuskameran sijoittaminen on haasteellista”, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta selvittää.

Reijo Hietanen
Tampereen rantatunnelin itäinen puoli.
Tampereen rantatunnelin itäinen puoli.

Keskinopeusvalvontaa on jo yritetty kertaalleen. Vuonna 2008 kamerat asennettiin Heinolan ja Mikkelin väliselle tieosuudelle. Mittauslaitteisto hiljensi keskinopeuksia selvästi.

Silti kokeilu haudattiin vuonna 2011. Valvontalaitteisto ei ollut riittävän toimintavarma, eikä laitteisto pystynyt tunnistamaan ohiajavan auton rekisterikilpeä tarpeeksi hyvin.

”Nyt kameroiden välinen tiedonsiirto tapahtuu kaapelia pitkin. Tampereelta ratkaisua on tarkoitus kopioida muualle maahan”, Ihalainen sanoo.

Päätöksiä keskinopeusvalvonnan lisäämisestä ei ole vielä tehty. Sitä kuitenkin pidetään reilumpana mittaustapana kuin hetkellistä nopeutta mittaavia nykyisiä kameroita.

Nykyisten kameroiden määrä on lisääntymässä huimasti. Poliisi käynnistää syksyn aikana kilpailutuksen useista kymmenistä uusista nopeuskameroista.

Automaattivalvontaan on korvamerkitty rahaa 1,7 miljoonaa euroa. Sillä Suomen teitä valvomaan ostetaan ehkä 60 kameraa. Nykyisin Suomessa on noin 930 valvontatolppaa, joissa noin sadassa on kerrallaan kamera.

Automaattivalvonnan tehostuminen ja rikesakon määrän kaksinkertaistaminen ovat näkyneet merkittävästi poliisin tilastoissa. Malmilla sijaitsevasta poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta lähti kesäkuussa ennätysmäärä kirjallisia huomautuksia, rikesakkoja ja päiväsakkovaatimuksia.

Kirjeitä lähti yli 62 000, kun viime vuonna normaali tahti oli 35 000 kirjettä kuukaudessa. Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein on syystäkin innoissaan.

”Tuollaista tulosta lähellekään emme ole aiemmin päässeet.”

Ovatko sitten autoilijoiden ylinopeudet lisääntyneet? Eivät, sillä ennätyskuukausi johtuu paradoksaalisesti ylinopeuksien laskemisesta.

Tolpalle ylinopeutta ajavien määrä on laskenut tänä vuonna 1,6 prosentista 1,1 prosenttiin. Kuitenkin suurin osa ylinopeuksista on niin lieviä, että siitä seuraa kirjallinen huomautus.

”Huomautusten käsittely vie meiltä niin vähän aikaa, että meille jää aikaa kirjata enemmän tapauksia. Tässä on turha puhua poliisin rahastuskeinosta, kun noin 60 prosenttia lähtevistä kirjeistä on huomautuksia”, Pasterstein sanoo.

Tämä voi muuttua nopeasti, sillä Poliisihallitus päättää syksyn aikana, laskeeko rikesakon nopeusraja. Nykyisin rikesakon saa, jos ajaa maantiellä tutkaan 8 km/h ylinopeutta. Jatkossa raja olisi 7 km/h. Rajan laskeminen tarkoittaisi sitä, että vuosittain noin 40 000 huomautusta lähtisi jatkossa rikesakkona.

Kehä 1 rauhoittui – yli 70 prosenttia saa vain varoituksen

Kehä I:llä alkuvuonna käyttöön otetulla automaattivalvonnalla on ollut merkittävä vaikutus ylinopeuksien määrään.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta on lähetetty kuukausittain yli 2 000 kirjettä ylinopeutta ajaneille autoilijoille. Helmikuussa 30 prosenttia sai joko rikesakon tai päiväsakkoja. Kesäkuussa vastaava osuus oli laskenut 24 prosenttiin, vaikka postitettujen kirjeiden määrä on kasvanut koko ajan.

Kesäkuussa suurin osa, eli 76 prosenttia kirjeistä oli kirjallisia huomautuksia. Kehä I:llä annetuista rikesakoista on kertynyt valtion kassaan tähän mennessä reilut puoli miljoonaa euroa.

”Tämä on yksi pääkaupunkiseudun onnistuneimmista liikenneturvallisuusteoista viime vuosina”, liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, komisario Dennis Pasterstein kertoo.

Kehälle asennettiin helmikuussa 35 kameratolppaa. Ne kattavat matkan Tapiolasta Itäkeskukseen. Valvontaosuus on yksi Suomen vilkkaimmista, sillä arkisin tolppien ohi kulkee jopa 90 000 ajoneuvoa. Valvonnan käynnistyskustannukset olivat 900 000 euroa.

Tolppien vaikutusta liikenteen sujuvuuteen on moitittu julkisuudessa. Autoilijat tietävät missä tolpat sijaitsevat, joten muilta automaattivalvontaosuuksilta tuttu autovirran nopeuden niin sanottu jojo-liike näkyy myös Kehä I:llä. Tolppia on toisaalta asennettu tarkoituksellisesti riskikohtiin kuten risteyksiin.

”Tolpat ovat rauhoittaneet liikennettä paljonkin, mutta toki saamme asiasta vielä tutkimustietoa”, Pasterstein kertoo.

Tieosuudella tapahtuu vuosittain noin 240 liikenneonnettomuutta ja 40 henkilövahinkoa. Vuosittain tieosuuden kolareissa on osallisena yli 500 ajoneuvoa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat selvittävät syksyn aikana, ovatko nopeudet tosiasiallisesti laskeneet, ja ovatko onnettomuudet vähentyneet verrattuna tilanteeseen vuotta aikaisemmin.

Vesa-Matti Väärä
Vanhempi konstaapeli Jouni Henriksson mittasi ajonopeuksia viime torstaina Loimaalla.
Vanhempi konstaapeli Jouni Henriksson mittasi ajonopeuksia viime torstaina Loimaalla.
Reijo Hietanen
Marraskuussa avautuvassa Tampereen rantatunnelissa mitataan keskinopeuksia.
Marraskuussa avautuvassa Tampereen rantatunnelissa mitataan keskinopeuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat