Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat epäilee tietovuotoa – satojatuhansia psykologisten ”palikkatestien” tuloksia saattanut vuotaa ulkomaille

Jopa satojentuhansien psykologisten testien tuloksien epäillään päätyneen luvatta ulkomaisiin käsiin.

Kotimaa
 
Antti Raatikainen HS
Alokkaat vannoivat sotilasvalan Suomenlinnassa vuonna 2009.
Alokkaat vannoivat sotilasvalan Suomenlinnassa vuonna 2009. Kuva: Antti Raatikainen HS

Puolustusvoimat epäilee, että suuri määrä varusmiehille tehtyjä psykologisten testien tuloksia on päätynyt luvattomiin käsiin. Kyse voi olla jopa yli 400 000 peruskoetuloksesta, jotka saattavat sisältää tunnistettavia henkilötietoja.

Pääesikunnan oikeudellinen osasto uskoo, että tiedot ovat vuotaneet suomalaisilta tutkijoilta brittitutkijoille. Tämä ilmenee Pääesikunnan hallinto-oikeuteen toimittamasta asiakirjasta. Tutkijat itse kiistivät tämän jyrkästi HS:lle.

Puolustusvoimat valvoo sitä, keille tutkijoille annetaan mahdollisuus tutustua peruskoetuloksiin. Lupia ei anneta ulkomaalaisille.

Pääesikunta ja Kansallisarkisto kiistelevät parhaillaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO), mitä vuosikymmenten mittaan kerätyille peruskoetuloksille pitäisi tehdä.

Pääesikunta vetoaa asevelvollisten yksityisyyden suojaan ja haluaa hävittää testitulokset. Kansallisarkisto on taas määrännyt, että tulokset pitää säilyttää pysyvästi tutkijoiden käyttöön.

Pääesikunta valitti Kansallisarkiston säilytysmääräyksestä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen maaliskuussa. Pääesikunta vei sen jälkeen asian KHO:hon, jossa se on nyt käsiteltävänä.

Kaikki varusmiehet joutuvat palveluksensa alkuvaiheessa suorittamaan niin sanotut P1- ja P2-testit, jotka varusmiehet tuntevat ”palikkatesteinä”. P1 on älykkyystesti ja P2 mittaa paineensietokykyä ja johtajaominaisuuksia.

Puolustusvoimat käyttää testien tuloksia, kun se valitsee varusmiehiä esimerkiksi johtajakoulutukseen.

HS:n selvityksen mukaan Pääesikunnan epäilyt tietovuodosta saivat alkunsa Arkistolaitoksen hallinto-oikeudelle toimittamasta muistiosta, jonka on laatinut kehittämispäällikkö Markku Leppänen Kansallisarkistosta.

Leppäsen muistiossa kerrotaan, että brittiläiset tutkijat Edward Dutton ja Richard Lynn ovat käyttäneet P1-testien raakatuloksia vuosilta 1988-2001 ja 2009.

”Tutkijoiden käytettävissä oli hyvin laaja aineisto, yhteensä 407 166 testitulosta”, Leppänen kirjoittaa muistiossa.

Leppänen viittaa muistiossa Duttonin ja Lynnin vuonna 2013 julkaisemaan tutkimukseen nimeltä A Negative Flynn effect in Finland, 1997-2009.

Dutton ja Lynn ovat tutkineet älykkyyttä ja sen vaikutuksia muun muassa yhteistyössä edesmenneen suomalaistutkija Tatu Vanhasen kanssa.

Pääesikunnan mukaan Dutton ja Lynn eivät ole koskaan hakeneet Puolustusvoimilta lupaa aineiston käytölle, eikä sitä olisi koskaan heille myönnetty, koska tutkijat ovat ulkomaalaistaustaisia.

”Tutkijoiden julkaisussaan käyttämän aineiston saanto on oikeudeton ja peräisin muilta tutkijoilta, joilla ei ole ollut oikeutta Puolustusvoimien henkilötietojen jakamiseen kenellekään tutkimusryhmänsä ulkopuoliselle”, kirjoittaa sotilaslakimies Juhani Parkkari Pääesikunnan vastauksessa KHO:lle.

Pääesikunta pyysi viime vuonna Duttonilta selitystä muun muassa siitä, kuka on antanut luvan aineiston käyttöön, mitä tietoa aineisto sisältää ja missä aineisto sijaitsee nyt.

Dutton kiisti, että hänellä olisi ollut aineisto käytössään. Sen sijaan hän kertoi kääntäneensä englanniksi erään suomenkielisen gradun.

Pääesikunnan asiamies Parkkari kirjoittaa, että ”aineiston oikeudeton alkuperä luovuttajineen käy kuitenkin ilmi” Duttonin ja Lynnin toisesta vuonna 2014 julkaistusta tutkimuksesta, jonka nimi on Regional Differences in Intelligence and their Social and Economic Correlates in Finland.

Tässä tutkimuksessa britit kertovat saaneensa tietoa Tuomas Pekkarisen, Roope Uusitalon ja Sari Kerrin vuonna 2009 julkaisemasta tutkimuksesta School Tracking and Development of Cognitive Skills.

HS kysyi Edward Duttonilta sähköpostitse, mistä hän on saanut P-koetulokset julkaisuihinsa.

Dutton vastasi, ettei hänellä ollut käytössään P-koetuloksia vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa. Hän muisteli kuitenkin ensin, että vuonna 2014 julkaistua tutkimusta varten Richard Lynn olisi pyytänyt aineiston Pekkariselta, joka olisi lähettänyt sen hänelle.

Hetkeä myöhemmin Dutton kuitenkin ilmoitti HS:lle, ettei Pekkarinen lähettänyt tietoja vaan vain tulokset, ”jotka näyttivät jo olleen julkaistu muualla”.

”Olen hyvin ymmälläni kaikesta tästä sekaannuksesta”, Dutton kirjoittaa.

HS tiedusteli Tuomas Pekkariselta ja Roope Uusitalolta, ovatko he luovuttaneet käytössään ollutta P-kokeiden materiaalia Duttonille tai Lynnille.

Pekkarinen ja Uusitalo kiistävät asian. Molemmat kertovat, etteivät he ole koskaan edes tavanneet brittejä.

”Väite ei missään tapauksessa pidä paikkaansa”, Uusitalo sanoo.

”Emme missään tapauksessa luovuta eteenpäin aineistoa, mihin ei ole käyttölupaa ilman alkuperäisen käyttöluvan antajan lupaa.”

Pekkarisen mukaan brittitutkijat eivät ole olleet häneen missään yhteydessä.

”En ole ikinä ollut missään yhteydessä Lynniin”, Pekkarinen sanoo.

”Silloin aineiston käyttölupaan kuului, että se tuhotaan kovalevyltä sen jälkeen kuin käyttölupa on loppunut ja näin me toimimme.”

HS kysyi Pääesikunnan oikeudelliselta osastolta, onko epäilystä tehty tutkintapyyntö poliisille. Sieltä vastattiin, että asian käsittely on vielä kesken.

Pääesikunta tekee päätökset jatkotoimista vasta KHO:n ratkaisun jälkeen.

Kukaan ei tiedä puolustusvoimien vanhojen tietoluovutusten kohtalosta

Armeijan psykologien kehittämän P1-peruskokeiden järjestäminen alkoi vuonna 1955. Testi uudistettiin vuonna 1981. Samana vuonna otettiin käyttöön myös toinen eli P2-peruskoe, joka uudistettiin vuonna 2001.

Puolustusvoimilla on oikeus luovuttaa näiden kokeiden tuloksia tutkijoiden käyttöön.

Ennen vuotta 2010 peruskokeiden tuloksia voitiin antaa massamaisesti luvan saaneille tutkijoille. Ehtoihin kuului, että tutkijat hävittivät materiaalin tutkimuksen päätyttyä. Toinen ehto saattoi olla se, että tutkija itse muutti aineiston sellaiseksi, ettei siitä tunnista henkilöitä.

Käytännössä kukaan ei tiedä, ovatko tutkijat toimineet lupaehtojen mukaisesti.

”Käytäntö oli vaihteleva. Siinä luotettiin tutkijan etiikkaan”, kertoo erikoissuunnittelija Kari J. Laitinen pääesikunnasta.

”Lupaesittelijöitä on ollut useilla eri osastoilla.”

Nykyään tutkijat eivät saa peruskokeiden tuloksia suoraan käyttöönsä, vaan puolustusvoimat antaa pyydetyt tiedot Tilastokeskukselle, joka peittää tutkijoilta yksittäiset henkilötiedot.

Tutkijat pääsevät peruskokeiden tietoihin käsiksi ottamalla etäyhteyden Tilastokeskuksen palvelimiin. Tilastokeskus valvoo, kuka järjestelmää käyttää.

Tilastokeskus hävittää peruskoetiedot sen jälkeen, kun tutkijoiden saama määräaikainen tutkimuslupa on vanhentunut. Se antaa hävittämisestä myös kirjallisen todistuksen.

Laitisen mukaan tietoja ei voi enää siirrellä ilman, että viranomainen saa siitä tiedon.

”Valvonta toimii.”

Peruskokeita koskevia tutkimuslupia annetaan vuosittain puolisen tusinaa. Tyypillisimpiä luvanhakijoita ovat taloustutkijat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat.

Puolustusvoimat laskuttaa P-kokeiden tietojen louhinnasta noin 140 euron tuntikorvauksen. Laitisen mukaan pyydetyt aineistot vaativat keskimäärin noin kymmenen tunnin työpanoksen.

”Olemme antaneet P2-testituloksia erittäin rajoitetusti. Se on laaja psykologinen persoonallisuusinventaari. Käytännössä sen tulkitsemiseen tarvitaan psykologin ammattitaito.”

Tutkijoille ei anneta kaikkein tuoreinta aineistoa maanpuolustuksellisista syistä.

”P2-kokeiden tietoja ei saa meidän operatiivisista joukoistamme”, Laitinen sanoo.

”Tämä on tehty ikärajoituksella. 18–35-vuotiaita, jotka on keskimäärin sijoitettu operatiivisiin joukkoihin, ei ole luovutetuissa aineistossa lainkaan.”

Puolustusvoimat suunnittelee varusmiesten peruskoejärjestelmän uusimista. Armeija kokee, ettei nykyisellä järjestelmällä saada selville kaikkia haluttuja asioita.

Nykyinen järjestelmä on elinkaarensa päässä myös teknisiltä osiltaan, joihin kuuluvat muun muassa lukulaitteet. Uusi järjestelmä hankittaneen vuosien 2017–2020 aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat