Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi epäilee kahden kuolleen myrkkyviinaan Mikkelissä – syynä luultavasti viinapullossa ollut sininen neste

Kahden epäillään kuolleen ja muutamien joutuneen tehohoitoon nautittuaan myrkkyviinaa Mikkelin alueella.

Kotimaa
 

Poliisi epäilee kahden ihmisen kuolleen mahdollisesti myrkkyviinaan Mikkelin alueella. Varoitus mahdollisesti myrkyllisestä viinasta julkaistiin maanantaina.

Lisäksi muutamien ihmisten kerrotaan joutuneen sairaalaan tehohoitoon myrkytysoireiden vuoksi.

Vielä ei ole tiedossa, mitä Mikkelin ”myrkkyviina” mahdollisesti sisälsi. Poliisin mukaan tapauksiin liittyy luultavasti viinapullossa ollut sininen neste, mutta asia on toistaiseksi vailla vahvistusta, sillä laboratoriotutkimukset ovat kesken.

Pimeää alkoholia tai korvikealkoholia ostaneita pyydetään olemaan juomatta ostoksiaan.

Mahdollisesta alkoholin myyjästä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisin vihjepuhelimeen numeroon 029 541 5232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Poliisi tiedottaa tutkinnan etenemisestä seuraavan kerran tiistaina.

Tilastokeskuksen mukaan alkoholimyrkytyksiin kuoli 275 suomalaista vuonna 2014. Kuitenkin vain pieni osa kuolemista liittyy korvikealkoholien, kuten metanoliin, aiheuttamiin myrkytyksiin. Korvikealkoholikuolemat ovat Suomessa myös aiempaa harvinaisempia, vaikka tapauksia onkin ollut vuosittain.

Lääkärilehden viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan vuonna 2013 tappavia metanolimyrkytyksiä oli enää 7, kun niitä vuonna 2010 oli 30 kappaletta. Huippuvuonna 2000 tappavia metanolimyrkytyksiä oli peräti 46.

Metanolikuolemat olivat lähinnä yksittäistapauksia vuoteen 1995 asti, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin. Jäsenyyden myötä metanolipohjaisten lasinpesunesteiden myynti vähittäiskaupassa kuitenkin vapautui, ja vuosina 1995–2001 metanoliin kuoli yhteensä 178 suomalaista.

Kuolemia aiheuttavat myös korvikealkoholit etyleeniglykoli ja isopropanoli. Etyleeniglykolia käytetään esimerkiksi jäähdytysnesteissä, isopropanolia puhdistusaineissa.

Myös niiden aiheuttamiin myrkytyksiin kuolee aiempaa vähemmän ihmisiä. Lääkärilehden mukaan esimerkiksi etyleeniglykolimyrkytyksiä oli vuonna 2013 vain 4 kappaletta, kun edellisen kymmenen vuoden tapauksia oli yhteensä 71.

Keskusrikospoliisin alaisessa rikosteknisessä laboratoriossa ”myrkkyviinaa” todetaan harvoin, kertoo laboratorion johtaja Erkki Sippola. Laboratoriossa tutkitaan esimerkiksi juomia, jotka ovat laittomasti valmistettuja tai ”muuten epämääräisiä”.

”Niitä tutkitaan vuositasolla muutamia, ehkä parikymmentä korkeintaan. Se on kuitenkin erittäin, erittäin harvinaista, että niistä löytyy myrkkyjä”, Sippola sanoo ja kertoo.

Myrkkyviinaepäilyihin liittyviä kuolemantapauksia nousee julkisuuteen lopulta varsin harvoin. Vuonna 2010 kolmen keuruulaisen epäiltiin kuolleen alkoholimyrkytykseen sen jälkeen, kun seurueen epäiltiin juoneen metanolia sisältänyttä lasinpesunestettä. Samana vuonna kuoli myös metanolia nauttinut 15-vuotias poika Kajaanissa.

Vuonna 20006 kolme miestä kuoli ja kolme sai vakavia myrkytysoireita juotuaan pakkasnesteellä terästettyä kiljua Kauhavalla.

Vuonna 2003 mies kuoli Porissa ja kaksi joutui tehohoitoon Tampereella myrkkyviinan vuoksi, ja vuonna 2001 lasinpesunesteellä terästettyjä drinkkejä juonut nainen kuoli Loviisassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat