Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus selvittää: Kirjejakelu kolmipäiväiseksi, kerrostalojen postit rappuun sijoitettaviin lokerikkoihin

Ministeriö kerää mielipiteitä postin jakelupäivien vähentämisestä

Kotimaa
 
Vesa Oja / HS
Kirjeiden vähetessä viisipäiväinen jakelu ei ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa.
Kirjeiden vähetessä viisipäiväinen jakelu ei ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Kuva: Vesa Oja / HS

Liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää keskustelun Postin jakelupäivien vähentämisestä. Postilla on niin sanottu yleispalveluvelvoite, jonka mukaan sen on jaettava ja kerättävä kirjeet joka osassa Suomea viitenä arkipäivänä viikossa. Nyt ministeriö haluaa mielipiteitä siitä, riittäisikö kolme päivää viikossa kun kirjelähetysten määrä vähenee kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Ministeriö tarvitsee mielipiteitä, koska sillä on työpöydällä postilain uudistuksen toinen vaihe. Lakiesitys on tarkoitus tuoda eduskuntaan vielä tänä vuonna.

Ministeriö itse ei ota vielä kantaa jakelupäivien vähentämiseen. Myös ministeri Anne Berner (kesk) on ollut asiasta vaitonainen, kun sitä on häneltä eduskunnassa tivattu. Lausunnolle lähettämässään muistiossa ministeriö kuitenkin vahvasti perustelee jakelupäivien vähentämisen etuja.

Yleispalveluun kuuluvat enintään kahden kilon painoiset postimerkkikirjeet tai vastaavat käteismaksulliset kirjelähetykset.

Kotitaloutta kohden on jaettavana tällä hetkellä noin 40 yleispalvelukirjettä vuodessa, joista joulukortit muodostavat kolmasosan. Siten jokaista suomalaista kohden on jaettavana keskimäärin alle yksi yleispalvelukirje viikossa, joten muutos kolmipäiväiseen jakeluun ei järisyttäisi suurta osaa postinsaajista.

Tämä mahdollistaisi yleispalvelun tarjoajalle eli Postille mahdollisuuden vähentää jakelusta koituvia kustannuksia ja parantaa sen kannattavuutta suhteessa muihin jakelijoihin.

Kirjeiden vähetessä viisipäiväinen jakelu ei ole pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Ministeriö pelkää, että valtio joutuu korvaamaan Postille sille aiheutuvan kohtuuttoman taloudellisen rasitteen, ellei jakelupäivä vähennetä.

Yleispalvelulähetysten yhteydessä jaettujen lehtien kannalta kolmipäiväinen jakelu olisi ikävä muutos. Suomessa on 41 sellaista kotiin tilattavaa lehteä, jotka ilmestyvät yli kolmena päivänä viikossa. Näistä Postin päiväjakelussa on 15-20 prosenttia. Sanomalehtien liitto vastustaakin viisipäiväisestä jakelusta luopumista.

Lokerikkojakelu on uusi esitys postilakiin. Ministeriön mukaan postia ei välttämättä enää tarvitsisi kerrostaloissa jakaa jokaiseen huoneistoon, vaan rappuun asetettaviin lokerikkoihin. Lokerikkojakelusta tehtäisiin pääsääntö, mutta taloyhtiöiden kanssa voitaisiin myös sopia, että posti tipahtelee edelleen jokaisesta ovesta sisään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat