Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietosuojavaltuutettu: ”Palikkatestien” tulosten vuotaminen seurannassa – tietojen käytöstä jatkuvaa vääntöä

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio seuraa Puolustusvoimien selvityksiä epäillystä p-testien päätymisestä vääriin käsiin

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että tietosuojavaltuutetun toimisto voi joutua puuttumaan epäilyksiin, että varusmiesten psykologisten testien tuloksia olisi vuotanut vääriin käsiin.

”Tällä hetkellä seuraamme, mitä Puolustusvoimat itse saa selvityksissään aikaiseksi”, Aarnio sanoo.

HS uutisoi maanantaina Puolustusvoimien epäilevän, että niin sanottuja p-testituloksia eli ”palikkatestituloksia” olisi päätynyt tutkijoille, joilla ei ole niiden käyttölupaa.

Aarnio sanoo, että yleisessä keskustelussa on jäänyt erittäin vähälle huomiolle se, millä tavalla tiedeyhteisölle luovutettuja tietoja pystytään anonymisoimaan eli muuttamaan tunnistamattomiksi.

”Meillä on ihan jatkuvasti vääntöä tiedeyhteisön kanssa, joka sanoo, että kun he ovat ottaneet nimet ja henkilötunnukset pois, niin se tarkoittaa anonymisointia. Me sanomme, ettei varmasti tarkoita.”

Tutkimuskäytössä erotetaan toisistaan tietojen anonymisointi ja pseudonymisointi. Anonymisointi tarkoittaa sitä, ettei jälkikäteen ole mitään keinoa selvittää, keihin yksittäisiin henkilöihin tiedot viittaavat.

Pseudonymisointi tarkoittaa tunnistamisen vaikeuttamista esimerkiksi suorien tunnisteiden poistamisella tai niiden korvaamista jollain koodilla. Pseudonymisointi ei kuitenkaan tee henkilöiden tunnistamista mahdottomaksi, vaan alkuperäiset tiedot voidaan usein palauttaa tai jäljittää jollain keinolla.

Puolustusvoimat anonymisoi nykyään tutkijoille luovutettavat psykologisten testien tulokset käyttäen hyväksi Tilastokeskuksen palveluja.

Aarnio sanoo, että hän on kaivannut Suomeen palvelua, jossa tieteellisen tutkimuksen tekijöitä palveltaisiin siten, etteivät he joutuisi itse tuskailemaan anonymisointikysymysten kanssa, vaan että esimerkiksi Tilastokeskus hoitaisi sen.

Aarniota kiinnostaa myös se, mitä luvan saaneet tutkijat tekevät aineistolleen sen jälkeen, kun tutkimus on valmis.

Aarnio viittaa esimerkkinä HS:n viime kevään uutiseen, jossa Husin tutkimusaineistoa löytyi Vantaalaisen kerrostalon roskiksen vierestä.

”Tiedettä pitäisi edistää ja luottaa tutkijoiden etiikkaan. Kun kysytään, millä tavoin tutkijat pääsevät aineistoista turvallisesti eroon, niin aina silloin tällöin tulee esille, ettei mitenkään, ja he vievät ne kaatopaikalle.”

Puolustusvoimilla on parhaillaan Kansallisarkiston kanssa riita-asia korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) siitä, mitä varusmiesten psykologisten testien tuloksille pitäisi tehdä.

Puolustusvoimat haluaa yksityisyyden suojan takia tuhota tulokset, kun taas Kansallisarkisto haluaa säilyttää ne pysyvästi tutkimuskäyttöön.

”Kansallisarkisto haluaa kylmän rauhallisesti, että palikkatestien tulokset säilytetään ikuisesti. Mielestäni armeija tuo hyvin esille muunkin puolen, mikä pitäisi ottaa huomioon”, Aarnio sanoo.

Voivatko viranomaiset itsenäisesti päättää, mitä tietoja tutkijoille annetaan?

”Avaat erittäin hyvän Pandoran lippaan. Jokainen viranomainen tekee itsenäisesti julkisuuslain perusteella lupapäätöksiä”, Aarnio sanoo.

”Kaikki haluavat edistää tieteellistä tutkimusta, niin mekin, mutta haluamme, että se tapahtuu turvallisesti ja luotettavasti ja säännösten mukaisesti. Olen kääntänyt sen niin päin, että kuka auttaa yksittäistä tutkijaa, että hän menettelee oikein ja lainmukaisesti? Sellaista palveluntarjoajaa en tästä maasta tunnista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat