Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Elämä voi pidentyä, jos vaihtaa edes osan syömästään lihasta kasviproteiineihin

Isossa tutkimuksessa havaittiin, että runsas kasviproteiinin saanti pidentää elämää, eläinproteiini taas lyhentää sitä. Jo pieni muutos päivittäin vaikuttaa.

Kotimaa
 
Ea Vasko / HS
Herneiden syönti voi pidentää elämää.
Herneiden syönti voi pidentää elämää. Kuva: Ea Vasko / HS
Fakta

Suomalaiset saavatpaljon proteiinia

 Suomalaiset saavat ruuastaan hyvin proteiinia. Sen osuus energiasta on 17–18 prosenttia, kun suositus on 10–20 prosenttia.

 Ikäihmisillä saanti voi jäädä liian vähäiseksi, jolloin lihakset voivat alkaa kadota. Proteiinin vähäinen saanti on yhteydessä myös heikkouden tunteeseen ja tulehdusten vaaraan.

 Punaista lihaa taas syödään enemmän kuin suositukset kehottavat. Määrää voi vähentää lisäämällä viikkoon kala- ja kasvisaterioita. Samalla vähenisi syövän vaaraa, sillä Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen mukaan jalostetut lihatuotteet ovat todennäköisesti syöpää aiheuttavia tuotteita.

Elämä voi pidentyä, jos vaihtaa osan syömästään lihasta papujen ja siementen kaltaiseen kasviproteiinin. Tämä havaittiin yhdysvaltalaistutkimuksessa, joka ilmestyi lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -verkkojulkaisussa elokuun alussa.

Tutkimuksessa vedettiin yhteen kahden laajan väestötutkimuksen tuloksia. Niissä oli mukana yli 130 000 ihmistä, joiden elintapoja tiedusteltiin säännöllisesti. Heitä seurattiin jopa yli 30 vuotta.

Proteiinin lähde näytti vaikuttavan siihen, miten pitkään ihminen elää. Kasviperäistä proteiinia usein syöneillä oli vähäisempi vaara kuolla ennenaikaisesti verrattuna eläinperäisen proteiinin ystäviin.

Näin kävi varsinkin silloin, kun lihansyöntiin yhdistyi muita epäterveellisiksi todettuja elintapoja kuten tupakointi, ylipaino, vähäinen liikunta tai runsas alkoholin käyttö.

Valtaosa tutkittujen syömästä proteiinista oli eläinkunnasta. Kun sen osuus kasvoi, myös vaara kuolla ennenaikaisesti kasvoi. Varsinkin sydän- ja verisuonitautien vaara lisääntyi.

Vaikutus näkyi myös toisin päin. Jos kasvikunnan proteiinin osuus energiasta kasvoi, vaara kuolla pieneni.

Eniten kasviproteiinin lisäämisestä hyötyisivät ne, jotka syövät paljon punaista lihaa ja lihajalosteita, käyttävät paljon alkoholia ja ovat ylipainoisia, tutkijat päättelivät. Elinvuosia saa tutkimuksen mukaan lisää jo siitä, että muuttaa kolme prosenttia päivittäisestä eläinproteiinistaan kasviproteiiniksi.

Tulokset ovat linjassa ravitsemussuositusten kanssa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta kehotti kaksi vuotta sitten uusitussa suosituksessaan syömään enemmän kasviksia, varsinkin juureksia, sekä palkokasveja eli herneitä, papuja ja linssejä.

Myös pähkinöiden ja siementen käyttöä pitäisi lisätä. Nekin ovat kasviproteiinin lähde.

Lihavalmisteiden ja punaisen lihan käyttöä taas tulisi vähentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat