Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Yrittäjien uusi pääekonomisti: ”Pk-yritysten rooli on kasvamaan päin”

Suomen Yrittäjien uusi pääekonomisti Mika Kuismanen uskoo, että pienten työnantajien merkitys työllistäjänä kasvaa.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Mika Kuismasen mukaan Suomen Yrittäjien ajama kilpailun lisääminen tuote- ja työmarkkinoilla on välttämätöntä Suomen kaltaisessa pienessä ja avoimessa taloudessa.
Mika Kuismasen mukaan Suomen Yrittäjien ajama kilpailun lisääminen tuote- ja työmarkkinoilla on välttämätöntä Suomen kaltaisessa pienessä ja avoimessa taloudessa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kuka?

Mika Kuismanen

 49-vuotias taloustieteen tohtori. Syyskuuhun asti valtiovarainministeriön suhdanneyksikön päällikkö.

 Väitteli tohtoriksi vuonna 2002 University College Londonissa.

 Väitöskirjan aiheena oli tuloverotuksen vaikutus työn tarjontaan.

 Suomen Yrittäjissä vastuulle tulevat talouspolitiikka, verotus ja tutkimus.

Pienet ja keskikokoiset yritykset täytyy ottaa nykyistä paremmin huomioon talouspoliittisessa päätöksenteossa, sanoo valtiovarainministeriön suhdanneyksikön päällikön tehtävät jättävä Mika Kuismanen.

Kuismanen siirtyy syyskuun alussa pk-yritysten edunvalvontajärjestön Suomen Yrittäjien uudeksi pääekonomistiksi.

Hän varoo kritisoimasta poliittista päätöksentekoa, mutta sanoo, että esimerkiksi talouspolitiikan ongelmat määritellään usein suurten ja voimakkaiden tahojen kautta. Hän viittaa esimerkiksi työmarkkinoiden uudistuksiin. ”Paikallinen sopiminen on tärkeämpää pienille yrityksille kuin isoille monikansallisille yrityksille.”

Vaatimuksessa kuuluu tulevan työnantajan ääni, mutta Kuismanen sanoo, että yrittäjien linja käy hyvin yksiin hänen oman talouspoliittisen ajattelunsa kanssa.

”Mielestäni on tärkeää, että teemme talouspolitiikkaa, jossa yrittäjyys on kannattavaa. Haluan olla mukana tekemässä ehdotuksia siihen suuntaan”, Kuismanen sanoo.

Hän huomauttaa, että pk-yritysten rooli esimerkiksi työpaikkojen luojina on kasvamaan päin.

”Pk-yritykset edustavat isoa osaa yritysjoukosta, samoin kuin työnantajista. Niissä yrityksissä tehtävillä päätöksillä on isoja makrotaloudellisia vaikutuksia.”

Ennen nykyistä tehtäväänsä valtiovarainministeriössä 49-vuotias taloustieteen tohtori työskenteli muun muassa Suomen Pankissa, Euroopan keskuspankissa ja kehittyneiden talouksien yhteistyöjärjestö OECD:ssä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvaa Kuismasta tiedotteessa yhdeksi Suomen johtavista ekonomisteista, jolla on monipuolinen osaaminen ja kyky arvioida päätösten vaikutuksia.

Juuri Kuismasen työpöydältä ovat muun muassa valtiovarainministeriön arviot kilpailukykysopimuksen vaikutuksista.

Uudessa tehtävässään Kuismanen saa hylätä virkamiehen varovaisuuden ja ottaa osaa julkiseen keskusteluun. Räväköitäkin ulostuloja voi odottaa. Suomen Yrittäjät on profiloitunut kilpailukykyneuvotteluiden keskellä ärhäkkänä edunvalvojana, joka muun muassa otti julkisuudessa yhteen Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa.

”Suomen Yrittäjät on ollut viime aikoina hyvä ja reipas keskustelun avaaja. Se on tuonut uusia ideoita normaalin kolmikannan ulkopuolelta”, Kuismanen sanoo.

Uudessa työssään yrittäjien asian ajajana Kuismanen keskittyy ennen kaikkea verotuskysymyksiin ja työmarkkinoihin sekä Suomen Yrittäjien lempiaiheeseen: työehtojen paikalliseen sopimiseen.

Kuismasen mukaan yrittämisen kannusteissa on Suomessa parantamisen varaa, mutta pohjattomaan surkutteluun hän ei lähde mukaan.

”Yleisesti ottaen hallintokoneisto on luotettava ja yrittäjillä on hyvä toimintaympäristö.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat