Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi paikka on kuiva ja toisessa lotisee – heinäkuussa satoi paikoin enemmän kuin koskaan

Itä- ja Pohjois-Suomessa satoi paljon yli tavallisen, Länsi-Suomessa taas oli poikkeuksellisen kuivaa.

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Pori jazzin yleisö suojautui sateelta 16.7.
Pori jazzin yleisö suojautui sateelta 16.7. Kuva: Jussi Partanen

Heinäkuussa satoi paikoin ennätyksellisen paljon. Vettä tuli varsinkin idässä ja pohjoisessa.

Länsirannikolla ja Ahvenanmaalla taas saatiin vain osa heinäkuun tavanomaisista sateista. Kuivimmilla alueilla satoi alle viidennes normaalista heinäkuun sademäärästä.

Vähiten vettä tuli Ahvenanmaan Jomalassa, missä sademittariin kertyi 16 millimetriä. Pitkän ajan eli 30 vuoden keskiarvojen perusteella tavallinen määrä olisi ollut yli kolminkertainen eli 52 millimetriä.

Alle tavanomaisen jäätiin myös Kankaanpään Niinisalossa, missä satoi keskimääräisen 86 millimetrin sijaan vain 33 millimetriä. Noin 30 millimetriä mitattiin myös muun muassa Laitilassa ja Kokemäellä. Se on puolet tavallisesta määrästä.

Idässä ja pohjoisessa taas tuli vettä runsaasti. Kahdella Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla Kittilässä tehtiin heinäkuussa kaikkien aikojen kuukausisateen ennätyksiä:

Kenttärovassa mitattiin 197 millimetriä ja Kittilän Puljussa 183 millimetriä. Kenttärovasta on mittaustuloksia noin 10 vuodelta, Puljusta 40 vuoden aikana.

Mikkelissä satoi 163 millimetriä. Vieläkin sateisempi heinäkuu koettiin 1934, jolloin vettä tuli 190 mm. Ihan niin kaukaa ei tarvinnut hakea vertailukohtaa Rautavaaran Yläluostassa: tämän heinäkuun 177 millimetriä enemmän satoi elokuussa 1987, 201,7 millimetriä.

Heinäkuu on usein sateinen, sillä se ja elokuu ovat vuoden sateisinta aikaa. Tavallista on myös se, että yksi paikka on kuiva ja toisessa lotisee:

”Kesäsateet eivät jakaudu tasaisesti”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

”Ne ovat paikallisia ja ukkoskuuroihin liittyviä. Pienellä alalla voi sataa paljon lyhyessä ajassa.”

Laitos antaa sadevaroituksen, jos se arvioi paikkakunnalle tulevan sadetta yli 20 millimetriä tunnissa. Sellaisia ennustettiin viikonlopulle ja alkuviikolle.

Pohjoisen sade-ennätyksiä ukkoskuurot eivät kuitenkaan selitä, vaan siellä on satanut paljon useana päivänä. Tulvakeskus varoitti maanantaina, että jokien virtaamat ovat kasvussa.

Lokan ja Porttipahdan altaiden pinnat ovat noin 70 senttimetriä korkeammalla kuin tavallisesti. Ne ovat nousseet sateiden myötä 15–25 cm ja nousevat edelleen.

Muuten Lapin heinäkuu oli tavallista lämpimämpi. Näin lämmin heinäkuu toistuu korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa, Ilmatieteen laitos kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat