Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietosuojavaltuutettu seuraa epäiltyä tietovuotoa

Tietosuojavaltuutetun mielestä tutkimusaineistojen anonymisointi jää vähälle huomiolle.

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo, että tietosuojavaltuutetun toimisto voi joutua puuttumaan epäilyksiin, että varusmiesten psykologisten testien tuloksia olisi vuotanut vääriin käsiin. ”Tällä hetkellä seuraamme, mitä Puolustusvoimat itse saa selvityksissään aikaiseksi.”

HS uutisoi maanantaina Puolustusvoimien epäilevän, että niin sanottuja p-testituloksia eli ”palikkatestituloksia” olisi päätynyt tutkijoille, joilla ei ole niiden käyttölupaa.

Aarnio sanoo, että yleisessä keskustelussa on jäänyt erittäin vähälle huomiolle se, millä tavalla tiedeyhteisölle luovutettuja tietoja pystytään anonymisoimaan eli muuttamaan tunnistamattomiksi.

”Meillä on ihan jatkuvasti vääntöä tiedeyhteisön kanssa, joka sanoo, että kun he ovat ottaneet nimet ja henkilötunnukset pois, niin se tarkoittaa anonymisointia. Me sanomme, ettei varmasti tarkoita.”

Tutkimuskäytössä erotetaan toisistaan tietojen anonymisointi ja pseudonymisointi.

Anonymisointi tarkoittaa sitä, ettei jälkikäteen ole mitään keinoa selvittää, keihin yksittäisiin henkilöihin tiedot viittaavat. Pseudonymisointi tarkoittaa tunnistamisen vaikeuttamista esimerkiksi suorien tunnisteiden poistamisella tai niiden korvaamista jollain koodilla.

Pseudonymisointi ei kuitenkaan tee henkilöiden tunnistamista mahdottomaksi, vaan alkuperäiset tiedot voidaan usein palauttaa tai jäljittää jollain keinolla.

Puolustusvoimat anonymisoi nykyään tutkijoille luovutettavat psykologisten testien tulokset käyttäen hyväksi Tilastokeskuksen palveluja.

Puolustusvoimilla on parhaillaan Kansallisarkiston kanssa riita-asia korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) siitä, mitä varusmiesten psykologisten testien tuloksille pitäisi tehdä.

Puolustusvoimat haluaa yksityisyyden suojan takia tuhota tulokset.

”Kansallisarkisto haluaa kylmän rauhallisesti, että palikkatestien tulokset säilytetään ikuisesti. Mielestäni armeija tuo hyvin esille muunkin puolen, mikä pitäisi ottaa huomioon”, Aarnio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat