Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuussa satoi paikoin ennätysmääriä

Kuivilla alueilla vettä tuli vain viidennes tyypillisestä määrästä.

Kotimaa
 

Päivi Repo HS

Heinäkuussa satoi paikoin ennätyksellisen paljon. Vettä tuli varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Sen sijaan länsirannikolla ja Ahvenanmaalla saatiin vain osa heinäkuun tavanomaisista sateista. Kuivimmilla alueilla satoi alle viidennes tyypillisestä heinäkuun sademäärästä.

Vähiten vettä tuli Ahvenanmaan Jomalan kunnassa, missä sademittariin kertyi 16 millimetriä. Pitkän ajan keskiarvojen perusteella tavallinen määrä olisi ollut yli kolminkertainen, eli 52 millimetriä.

Alle tavanomaisen sademäärän jäätiin myös Kankaanpään Niinisalossa, missä satoi keskimääräisen 86 millimetrin sijaan vain 33 millimetriä. Noin 30 millimetriä mitattiin myös muun muassa Laitilassa ja Kokemäellä. Luvut ovat puolet tavallisesta määrästä.

Idässä ja pohjoisessa vettä tuli runsaasti. Kahdella Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla Kittilässä tehtiin heinäkuussa kaikkien aikojen kuukausisateen ennätyksiä.

Kenttärovassa mitattiin 197 millimetriä ja Kittilän Puljussa 183 millimetriä. Kenttärovasta on mittaustuloksia noin 10 vuodelta ja Puljusta 40 vuoden ajalta.

Mikkelissä satoi 163 millimetriä vettä. Vieläkin sateisempi heinäkuu koettiin vuonna 1934, jolloin vettä tuli 190 millimetriä. Ihan niin kaukaa ei tarvinnut hakea vertailukohtaa Rautavaaran Ylä-Luostassa. Tämän heinäkuun 177 millimetrin sademäärää enemmän satoi viimeksi elokuussa 1987, jolloin vettä tuli lähes 202 millimetriä.

Heinäkuu on usein sateinen, sillä se ja elokuu ovat vuoden sateisinta aikaa. Tavallista on myös se, että yksi paikka on kuiva ja toisessa lotisee.

”Kesäsateet eivät jakaudu tasaisesti”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

”Sateet ovat paikallisia ja ukkoskuuroihin liittyviä. Pienellä alalla voi sataa paljon lyhyessä ajassa.”

Laitos antaa sadevaroituksen, jos se arvioi paikkakunnalle tulevan sadetta yli 20 millimetriä tunnissa. Sellaisia sateita ennustettiin viikonlopulle ja alkuviikolle.

Pohjoisen sade-ennätyksiä ukkoskuurot eivät kuitenkaan selitä, vaan siellä on satanut paljon monena päivänä. Tulvakeskus varoitti maanantaina, että jokien virtaamat ovat kasvussa.

Lokan ja Porttipahdan altaiden pinnat ovat noin 70 senttimetriä korkeammalla kuin tavallisesti.

Lämpötilan osalta Lapin heinäkuu oli tavallista lämpimämpi. Yhtä lämmin heinäkuu toistuu korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat