Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja keventää tuhansien metsänomistajien byrokratiataakkaa – turhia ilmoituksia ei tarvitse ensi vuonna tehdä

Kausiveroilmoituksia jäi tekemättä ennätysmäärä tänä vuonna, kun verottaja lopetti lomakkeiden lähettämisen verovelvollisille.

Kotimaa
 

Kevenevä verobyrokratia helpottanee jopa kymmenientuhansien metsätaloudenharjoittajien taakkaa ensi vuonna. Verohallinto suunnittelee lopettavansa kausiveroilmoitusten vaatimisen niiltä pelkkää metsätaloutta harjoittavilta metsätaloudenharjoittajilta, joilla ei verokaudelta ole kausiveroilmoituksella mitään ilmoitettavaa.

Verohallinto pyrkii siis eroon niin sanotuista ei toimintaa -ilmoituksista.

Arvonlisäverovelvollisten rekisterissä olevien maa- ja metsätaloudenhoitajien on tähän asti pitänyt antaa kausiveroilmoitus, vaikka heillä ei olisi ollut verovuoden aikana verotettavaa toimintaa.

”Tämän kevään ilmoitusrumban jälkeen Verohallinto reagoi asiaan. Verolainsäädäntöön lisättiin ehdotuksestamme pykälä, jonka perusteella Verohallinto voi myös oma-aloitteisissa veroissa antaa ilmoitusvelvollisuutta rajoittavia määräyksiä, jossa ilmoitus on verovalvonnallisesti ilmeisen tarpeeton”, kertoo ylitarkastaja Petri Lindroos Verohallinnon henkilöverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksiköstä.

”Eli metsätaloudenharjoittajan, jolla ei ole verokaudelta mitään ilmoitettavaa, kuten esimerkiksi puunmyyntituloja, ei tarvitse tehdä kausiveroilmoitusta enää ensi vuonna. Tällaista päätöstä ei vielä ole annettu, mutta sellainen tulee Verohallinnolta lain voimaantulon jälkeen.”

Muutos verotusmenettelylakiin astuu voimaan tammikuussa 2017.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa ollaan tulevasta muutoksesta mielissään. Liiton metsähoitoyhdistyksissä oli viime vuonna 211 000 jäsentä.

”Tätä muutosta me tervehdimme ilolla. Se on byrokratiaa purkava ja miellyttävä rationalisointi käytäntöön. Ratkaisu helpottaa verottajan ja verovelvollisen toimintaa ja tekee järjestelmästä selkeämmän ja kevyemmän”, sanoo MTK:n verojohtaja Timo Sipilä.

”Metsätaloudenharjoittajalla voi mennä monta vuotta niin, että ei ole tuloja tai menoja, joita ilmoittaa.”

Verovuodelta 2015 kausiveroilmoituksia jätettiin tekemättä poikkeuksellisen paljon.

Verohallinto tiedotti huhtikuussa lähettäneensä arvonlisäveron arvioesityksiä noin 36 000 maa- ja metsätaloudenharjoittajalle, jotka eivät olleet antaneet kausiveroilmoitustaan määräajassa helmikuun loppuun mennessä. Määrä oli lähes kolminkertainen edellisvuodesta.

Postia saaneista verovelvollisista metsätaloudenharjoittajia oli 28 000. Heistä noin 26 000:lla ei ollut verotettavaa toimintaa vuonna 2015.

Jättämättä jääneiden kausiveroilmoitusten suuri määrä johtuu ainakin osittain siitä, että Verohallinto ei enää edellisvuosien tapaan postittanut asiakkaille kausiveroilmoituslomaketta ja sen täyttöohjetta. Moni tuottaja saattoikin puhtaasti unohtaa ilmoituksen jättämisen, ylitarkastaja Lindroos myöntää.

”Metsätaloudenharjoittajien taakkaa tuleva muutos helpottaa varmasti. Se helpottaa toki myös meitä”, Lindroos sanoo.

Tällä hetkellä Verohallinto määrää myöhästymismaksua, jos kausiveroilmoitus saapuu myöhässä.

Lindroosin mukaan kuluvan vuoden kevään osalta myöhästymismaksun joutuu maksamaan lopulta vain noin 1 200 metsätaloudenharjoittajaa, joilla on ollut kausiveroilmoituksella esimerkiksi puunmyyntituloa.

Myöhästymismaksu määrätään siinäkin tapauksessa, että asiakas on tilittänyt veronsa ajoissa mutta jättänyt kausiveroilmoituksen myöhässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat