Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myytävänä: Merivartioasema kauppaväylien vierestä – ”Ostaa voi kuka tahansa, vaikka venäläinen oligarkki”

Vuonna 1994 avattu Nauvon merivartioasema on hälytystehtävissä mitattuna toiseksi vilkkain, heti Suomenlinnassa sijaitsevan Helsingin merivartioaseman jälkeen.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Myytävällä tontilla on ranta-alue heti Rajavartiolaitoksen partiovenelaiturin vieressä.
Myytävällä tontilla on ranta-alue heti Rajavartiolaitoksen partiovenelaiturin vieressä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Merivartioasemat

 Senaattikiinteistöt on myynyt vuosien varrella noin 30 vartioasemaa. Myydyistä ainakin neljä on merivartioasema: Boistön merivartioasemakiinteistö, Kummelgrundin merivartioasemakiinteistö, Pirttisaaren merivartioasema Porvoon edustalla ja Kokkolan merivartioasema.

 Pirttisaaren asema on yksityisomistuksessa, ja viime vuonna myydyn Kokkolaan aseman ostajat suunnittelevat sitä vapaa-ajan palveluiden ja matkailun käyttöön.

 Nauvon merivartioasema aloitti toimintansa 1994.

 Rajavartiolaitoksella on nyt käytössään parikymmentä merivartioasemaa.

Parainen. Senaatti-kiinteistöt on myymässä Nauvossa sijaitsevaa merivartioasemaa. Myytävä kiinteistö sijaitsee Nauvon länsikärjessä, Pärnäisten kylässä. Myynnissä on 1 450 neliön tilat, mukaan lukien korkea torni, josta näkyy pitkälle laivaväylille.

Senaatti-kiinteistöt on myynyt vuosien aikana yli 20 rajavartioasemaa, mutta vain muutamia merivartioasemia. Nauvon aseman myynnin tekee poikkeukselliseksi se, että Rajavartiolaitos jatkaa viereisellä tontilla.

Myytävänä olevassa kiinteistössä sijaitsevat merivartioaseman toimisto- ja majoitustilat. Viereisellä tontilla ovat muun muassa Rajavartiolaitoksen partioveneiden laiturit sekä monitoimihalli, jossa säilytetään ilmatyynyalusta.

Vesa-Matti Väärä
Myytävän tontin vieressä on Rajavartiolaitoksen ilmatyynyaluksen monitoimihalli.
Myytävän tontin vieressä on Rajavartiolaitoksen ilmatyynyaluksen monitoimihalli.

Nauvon merivartioaseman päällikkö, kapteeniluutnantti Tapio Kulmala kertoo, että myyntipäätös ei tullut täytenä yllätyksenä, mutta toivoo, että toiminta voi jatkua samoissa tiloissa. Toiminta jatkuu ainakin vuoden, sillä Rajavartiolaitoksella on vuokrasopimuksessaan vuoden irtisanomisaika.

Myytävissä tiloissa on työskentely- ja majoitustilat 15 rajavartiomiehelle.

”Paras vaihtoehto on se, että vuokrasopimus saa jatkoa mahdollisesta omistajavaihdoksesta huolimatta. Muussa tapauksessa meille joudutaan rakentamaan uudet tilat”, Kulmala sanoo.

Vartioasemien hurja myyntivauhti liittyy Rajavartiolaitoksen mittavan säästöohjelman, jonka aikana laitos on pyrkinyt vähentämään 300 henkilötyövuotta luonnollista poistumaa hyödyntäen. Itärajan ja Lapin rajavartioasemien myyntiä on perusteltu rajojen valvonnan keskittämisellä kaakkoisrajalle ja Suomenlahdelle.

Julkisuudessa on keskusteltu viime vuosina siitä, voiko asemia myydä ulkomaalaisille ostajille. Itärajalla useita vanhoja asemia on myyty venäläisille yksityishenkilöille. Senaatti-kiinteistöt ja Rajavartiolaitos eivät ole nähneet ongelmaa kiinteistöjen myymisestä ulkomaalaisomistukseen.

”Jos Rajavartiolaitos irtisanoo kohteen tiloja, meidän ei tarvitse enää miettiä strategisia puolia. Nyt tämä on avoimessa myynnissä, eli sen voi ostaa kuka tahansa, vaikka venäläinen oligarkki”, myyntipäällikkö Jyrki Maikola Senaatti-kiinteistöistä sanoo.

Vesa-Matti Väärä
Suuri osa myytävistä tiloista kuten torni on tyhjillään. Rajavartiolaitos on vuokralla toimistopäädyssä.
Suuri osa myytävistä tiloista kuten torni on tyhjillään. Rajavartiolaitos on vuokralla toimistopäädyssä.

Toisin kuin osa myydyistä asemista, Nauvon rajavartioasema ei ole näivettymässä. Vuonna 1994 avattu vartioasema on hälytystehtävissä mitattuna toiseksi vilkkain, heti Suomenlinnassa sijaitsevan Helsingin merivartioaseman jälkeen.

”Tämä on parhaassa mahdollisessa paikassa, lähellä vilkkaita laivaväyliä, mutta silti tänne pääsee autolla”, Tapio Kulmala sanoo.

”Kun avustamme sairaustapauksissa, ambulanssilla kestää tänne Nauvosta alle 15 minuuttia, ja meidän partioveneemme pääse lähtemään saman tien”, vartioupseeri, luutnantti Frank Heinonen jatkaa.

Kun merivartioasema perustettiin, kiinteistössä oli useita muitakin toimijoita. Tornissa toimi Archipelago VTS, alusliikennepalvelu, joka valvoo Saaristossa liikkuvia yli 24-metrisiä aluksia. Sen työntekijät siirrettiin Turkuun.

Kuka on sitten kiinnostunut ostamaan vanhan vartioaseman?

”Tumma, vaalea, pitkä, lyhyt. Ainoa vartioaseman ostajia yhdistävä piirre taitaa olla, että suurin osa ostajista on yksityishenkilöitä”, Jyrki Maikola nauraa.

”Tarjousaika päättyy tämän kuun lopulla, ja kaupanteko on kaukana, kunnes nimet ovat paperissa”, Maikola sanailee.

Yleensä tarjousten haarukka on satojatuhansia euroja. Senaatti-kiinteistöt on myynyt tänä kesänä kaksi rajavartioasemaa Lapista.

Kilpisjärven ja Inarin vartioasemat myytiin molemmat noin 440 000 eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat