Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nilviäisiä ja sinappia suklaakakussa – elintarvikkeiden ”saattaa sisältää” -merkinnät kummastuttavat

Voiko suklaakakku todella sisältää nilviäistä? Joidenkin tuotteiden ”saattaa sisältää pieniä määriä” -merkinnät voivat johtaa harhaan.

Kotimaa
 
Janiko Kemppi
Akseli Valmunen / HS
”Saattaa sisältää” -merkinnät eivät ole pakollisia pakkauksissa.
”Saattaa sisältää” -merkinnät eivät ole pakollisia pakkauksissa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Ruokien pakkausmerkintöjä tutkiessa törmää usein ”saattaa sisältää” -allergeenijäämämerkintään.

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime päivinä paljon keskustelua erään suklaakakun tuoteselosteesta, jossa jäämämerkintälista oli huomattavan pitkä. Kyseinen kakku saattaa sisältää muun muassa selleriä, äyriäisiä, pähkinää, sinappia, kalaa, nilviäisiä ja lupiinia.

Eviran ylitarkastaja Annika Nurttilan mukaan elintarvikkeen turvallisuudesta vastaa yritys. Markkinoilla olevia elintarvikkeita taas valvovat terveystarkastajat.

”Elintarvikkeessa täytyy olla pakkausmerkintä, josta selviää, mistä elintarvike on valmistettu. Allergeenit pitää ilmoittaa ainesosaluettelossa selvästi erottuvasti, esimerkiksi tummennettuna”, Nurttila kertoo.

Sen sijaan jäämämerkintöjen sisällyttämistä tuotteen pakkaukseen ei Nurttilan mukaan velvoiteta.

Nurttilan mukaan on kuitenkin tilanteita, joissa allergeenit joutuvat kosketuksiin sellaisten elintarvikkeiden kanssa, jossa niitä ei reseptin mukaan kuuluisi olla – tällöin puhutaan ristikontaminaatiosta.

”Ristikontaminaatio voi liittyä mihin vain valmistusprosessin vaiheeseen, kuten varastointiin, kuljetukseen, samoilla linjastoilla käsittelyyn tai puutteelliseen puhdistukseen”, Nurttila luettelee ja jatkaa:

”Tällaisessa tilanteessa viimeisenä keinona on perusteltua lisätä jäämämerkintä. Merkintä ei kuitenkaan saa koskaan korvata hyviä työkäytäntöjä, vaan allergeenivaara tulisi pystyä hallitsemaan mahdollisimman hyvin.”

Tuoreessa pohjoismaisessa tutkimuksessa tarkasteltiin allergiaa aiheuttavien aineiden merkintöjä 351 tuotteessa.

Mukana olleita tuotteita analysoitiin yleisimmin allergisia reaktioita aiheuttavien ruoka-aineiden varalta, vaikka pakkauksessa ei niistä ilmoitettu.

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota myös jäämämerkintöihin, jotka voivat olla myös harhaanjohtavia.

”Tutkimuksessa huolestuttavaa oli se, että jäämämerkinnällisissä tuotteissa allergiaa aiheuttavien ainesosien määrät voivat olla suuremmat kuin mitä luullaan. Esimerkiksi suklaissa, joissa on maininta ’saattaa sisältää pieniä määriä’, voi olla maitoa tai pähkinää niin paljon, että puolet allergikoista voi reagoida niihin”, Nurttila kertoo.

Viime vuosien aikana jäämämerkintöjen käyttö on Nurttilan mukaan tullut harkitummaksi, mutta hänestä tilanne ei vieläkään ole ihanteellinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat